Za vikend, izven sezone, dobrojedsko intenzivno v Kvarnerskem zalivu, ker je blizu, zanimivo in dobro – Opatija, Kastav, Volosko, Rujevica, od ribarnice do nogometa, od slow-fooda do slaščičarne

Potujeta: Violeta & Uroš Mencinger

 

SOBOTA


8.00: Z avtom na pot

Sobota je in Slovenija ni velika. Vseeno pa ne spite predolgo, saj sonce v Opatiji že toplo sveti. Kjerkoli že ste doma, v Opatiji ste zagotovo, čez Zagreb ali čez Ilirsko Bistrico, do kosila. Kar je prej, pa bo za sprehod.

 

11.00: Hotel Ambasador

Velikan (200 sob), toda top lokacija, urejen, komfortne sobe, dovolj prostorne in s pogledom, ki jemlje dih, bazensko-sprostitveni kompleks (spa-beauty), velik zunanji bazen, lastna plaža, v predsezoni ugodne vikend akcije.

Remisens Premium hotel Ambasador
Feliksa Peršića 5, Opatija
+385 51 710 444
www.remisens.com/hr/hotel-ambasador

 

13.00: Ribarnica Volosko

Iz Opatije je do Voloska lep sprehod ob obali. V mandraču so sicer bolj znane gostilne (Plavi Podrum, Le Mandrać, malo višje Tramerka), toda tokrat gremo kar v ribarnico. Skoraj na vrhu glavne ulice so tri mize na pločniku, za njimi pa vhod v ribarnico, ki je hkrati tudi ”fast-food” kuhinja, z veliko ”friganja”. Toda v hladilni vitrini so ob svežem ulovu tudi hladne predjedi, od katerih boste bakalar kupili za domov, izbrali pa tunov namaz, solato mrkača (hobotnice), slane sardele s čebulo, skušo v marinadi in z zelenjavo, carpaccio iz kozic in inčunov. A pozor, da oči ne bodo prevelike, saj sledi bakalar na golaž, ki je sicer bolj v obliki krompirjeve juhe. Nadaljevanje je nato odvisno od ribičev, a Ribarnica, ki ima v kleti tudi štiri preproste mize in veliko naivno fresko, seveda ni najboljši opatijski naslov za ”plemenite” ribe. Njena posebnost so hobotnica v brodetu, bakalar na način hiše, lignji po želji, predvsem plave ribe, najraje frigane (ocvrte v ponvi). Le vina se v ribarnici ne boste napili.

Konoba Ribarnica Volosko
Ulica Andrije Štangera 5, Volosko
+385 51 701 483
odprto vsak dan, od 9. do 21. ure, v nedeljo od 11. do 17. ure

 

15.00: Slaščičarna Kaokakao

Pustite si malo prostora. Nazaj proti Opatiji je na pol poti slaščičarna z najboljšimi tortami na Opatijski rivieri. Anja Žulić je ljubezen do slaščic spremenila v lično slaščičarno, v kateri z bogato ponudbo tort kombinira sodobne trende tako z bogato domačo tradicijo kot s tradicijo najboljših francoskih in italijanskih slaščičarjev. Njene torte so dobre zato, ker so v njih najboljše sestavine, maslo, smetana, belgijska čokolada, sezonsko sadje. Tudi kava (Illy) je boljša kot drugje v Opatiji. Torte: Kaokakao (temni čokoladni biskvit, mousse temne čokolade (64 %), creme brulee mlečne čokolade in hrustljavega vaflja), Volosko (temni biskvit brez moke, krema iz malin i karameliziranih lešnikov, lešnikov biskvit, malinov žele, ganache, sladka smetana), cheesecake (kremni sir in krhko testo), karamelna (mandljev biskvit, karamelni mousse, karamel s solnim cvetom).

Kaokakao
A. Štangera 44, Volosko
+385 51 701 217

 

18.00: Nogomet na Rujevici

Če Matjaž Kek igra doma, je obisk nogometne tekme na novem stadionu NK Rijeke vreden izleta tudi za nogometne ne-navijače. V samo desetih mesecih je na Rujevici, tik ob reški obvoznici, nastal moderen stadion, ki pa so ga postavili zgolj kot pomožnega. A stadion s pet tisoč sedišči ima vse, kar imajo veliki, celoten trening center Rijeke, s številnimi igrišči in nogometnimi objekti.

 

21.00: Restavracija Kukuriku

Kukuriku je bil pojem že dosti prej preden so ga posvojili politiki, ki pa zdaj niso več na oblasti. Na stari lokaciji je bil Kukuriku začetnik slow-food filozofije na Hrvaškem, na novi, le sto metrov nad staro hišo, v kateri je sedaj Oštarija (domače jedi na žlico in z roštilja), pa imata Nenad Kukurin in (sestra) Radmila Stojanović, že šesta generacija starih opatijskih gostincev, butični hotel, vinski bar in dobrojedsko restavracijo. V lepem vremenu na trgu srednjeveškega Kastava, ob mestnem vodnjaku in kaštelu, sicer v elegantni jedilnici, brez jedilnega lista, zato pa le iz dnevne ponudbe morja 365 metrov nižje in kvarnerske narave.

Kukuriku
Trg Lokvina 3, Kastav
+385 51 691 519
www.kukuriku.hr

 

NEDELJA


9.00: Zajtrk

Pravzaprav ga lahko tudi spustite. Razen, če niste ljubitelj starojugoslovanskega hotelskega turizma z jedilnicami v velikosti nogometnih igrišč. A pogled na opatijsko obalo iz Ambasadorja je lep in zagotovo boste srečali veliko znancev. Opatija v predsezoni je slovenska! Po zajtrku na tržnico, kavo, sprehod ali plavanje v bazenu.

 

13.00: Restavracija Bevanda

Najboljša opatijska restavracija je Bevanda, ki je lani dobila s prenovljeno plažo tudi novo picerijo. Chef Andrej Barbieri kuha prilagojeno elegantnemu in prestižnemu ambientu restavracije, ki na morski obali ponuja luksuz velemesta. Ko Bevandin karizmatični in obilni chef žirira v Masterchefu, ga uspešno nadomešča head chef Filip Popović, ki je bil več let sous Toma Gretića v restavraciji Wine Vault v hotelu Monte Mulini v Rovinju. Odlična postrežba, ki vas pozna še s starih Bevandinih lokacij, bogata vinska klet, iz katere Klaudijo Jurčić, štirikrat najboljši sommelier na Hrvaškem, prej v zagrebškem Baltazarju, ponuja najbogatejšo zakladnico rizlingov na Hrvaškem, in gregada, ki potrebuje le velik litoželezni lonec, da iz svežih rib in morskih sadežev z veliko zelenjave nastane morska podpeka.

Bevanda
hotel, restavracija, bar
Zert 8, Opatija, Hrvaška
+385 (0)51 493 888
bevanda@bevanda.hr
www.bevanda.hr

 

15.00: Lungomare

Po jedi se bo prilegel sprehod po obali. Opatijsko sprehajališče Lungomare pelje od Voloska vse do Lovrana. Zgradili so ga že leta 1889, med sprehodom pa boste spoznavali številne slavne osebnosti, ki so pred vami počitnikovale v Opatiji.

 

18.00: Domov

Srečno pot in vozite previdno!

 
 

Tags: , , , , , , , , , , ,