Čas za vas. Brda. Vipavska dolina. Kras. Povezovanje treh turističnih regij v skupno zgodbo.

Virusni časi ne ločujejo, temveč povezujejo! To so spoznali na Krasu, v Vipavski dolini in Goriških Brdih, ter (končno) začeli turistično sodelovati. Skupna zgodba pod krovnim sloganom Čas za vas. Brda. Vipavska dolina. Kras, ki je prvi korak na poti povezovanja treh žlahtnih dežel v eno najlepših turističnih zgodb Slovenije, goste z brezplačnim vodenjem popelje na odkrivanje izjemne zgodovinske, kulturne in naravne dediščine teritorija ter izkušnjo obogati z okušanjem avtohtone vrhunske žlahtne kapljice, rebule, zelena in terana. S tem so turistični delavci Vipavske, Brd in Krasa povezali teritorij, ki upoštevaje velikost, v Sloveniji premore največ vinarjev, uvrščenih na svetovne lestvice, največ Michelinovih zvezdic kuharskih chefov, največ zlatih in srebrnih slovenskih zelenih destinacij in okoljsko certificiranih ponudnikov turističnih storitev, največ znamenitosti, ki so si zaslužile znamko UNESCO dediščine človeštva. Zato je (bil) res že čas, da gostje to edinstveno ponudbo doživijo kot enotno pripoved.

goriška brda s terase Movia1

Goriška Brda

Fran Mužič, župan iz Brd: ”Vedno sem poudarjal, da se mora v turistično promocijo povezovati celoten primorski prostor, s čimer bi posledično gosta med našimi slikovitimi kraji z izjemno dediščino zadržali dan ali dva več. Danes smo naredili korak bližje temu. V povezovanju je moč, še posebej v teh časih okrevanja in ponovnega zagona po epidemiji. Gostje cenijo avtohtonost in gostoljubnost, te pa nam v naši regiji od Brd, Krasa pa vse do Vipavske doline, ne manjka.”

Simon Zajc, državni sekretar: ”Skupna ponudba Krasa, Vipavske doline in Goriških Brd je v središče postavila lepote narave, vinogradniški karakter treh pokrajin in njihovo gastronomijo. To so aduti, ki premorejo vse, kar danes v turizmu šteje: izvirnost, pristnost in intimnost. Če k temu dodamo še slovensko pregovorno zavezanost visokih higienskim standardom, ekologiji in trajnostnemu ravnanju, imate Vipavci, Kraševci in Brici čisto vse, kar danes turist išče in potrebuje.”

Maja Pak, direktorica Slovenske turistične organizacije: ”Iskreno me veseli, da ste destinacije Brda, Vipavska dolina in Kras novo realnost, s katero se soočamo v turizmu, prepoznale kot priložnost za oblikovanje še bolj povezanega in še uspešnejšega turizma. Z oblikovanjem ne samo novega turističnega produkta, temveč novega pristnega in edinstvenega doživetja ste naslovili ključno konkurenčno prednost prihodnosti – pametno povezovanje. Z novim doživetjem destinacija tudi pomembno prispeva k uresničevanju vizije Slovenije kot privlačne destinacije za zahtevne obiskovalce.”

Brezplačno vodenje ob kozarcu vina po 24 znamenitostih ponujajo, v Brdih: Grad Dobrovo z zbirko Zorana Mušiča, Srednjeveška vasica Šmartno, Galerija Alma House v Medani, Vila Vipolže in Park miru na Sabotinu; v Vipavski dolini: Kostanjeviški samostan Nova Gorica, Trg Evrope Nova Gorica, Mirenski Grad, Galerija Oskar Kogoj Nature Design, Vipavski Križ, Pilonova galerija Ajdovščina, Kovaški muzej Lokovec, Dvorec Lanthieri, Mostovi Vipave, Arhitektura Vipave in Vinski muzej Vipava; na Krasu: Kobilarna Lipica, Park Škocjanske jame, Pomnik miru na Cerju, Pepin vrt Dutovlje, Interpretacijski center kraške vegetacije in Botanični vrt v Sežani, Spacalova galerija v Štanjelu, Škrateljnova domačija v Divači in Slamčeva domačija v Pliskovici.

Skupni promocijski zgodbi so se priključili tudi ponudniki nočitev (135), ponudniki degustacij (na 18 lokacijah) ter družba HIT s prilagojeno ponudbo dodatnih ugodnosti za goste. Kampanja je podprta s priložnostno spletno stranjo www.brda-vipavskadolina-kras.si ter kuponi s QR kodo in povezavo do seznama znamenitosti in lokacij za degustacije. Gostje bodo od 17. julija dalje lahko koristili ugodnosti ob najmanj 2 nočitvah.

Tags: , , , , , , , ,