Slovenski kulinarični vodič podelil priznanja najboljšim za leto 2021 – Štiri restavracije s štirimi kapami

Kljub za gostince izredno turbulentnem letu omejenega obratovanja so inšpektorji Gault&Millau Slovenija uspeli opraviti obiske restavracij in popularnih zbirališč ter s tem zagotoviti izdajo vodnika Gault&Millau Slovenija za leto 2021. V njem je predstavljeno 153 restavracij, prek 80 POP zbirališč, 67 vinskih kleti s 198 ocenjenimi vzorci vina, 13 pivovarn ter več kot 30 karakterističnih slovenskih živilskih produktov. Vodnik bo kmalu naprodaj na običajnih prodajnih mestih.
”Zdaj je postalo že skoraj tradicionalno, da vodnik vsako leto malce osvežimo. Lani smo dodali nove sklope, med drugim tudi karakteristične slovenske živilske produkte, katerih nabor letos še povečujemo. Prav tako letos ne boste zasledili več najboljše restavracije, temveč izbor najboljših restavracij, ki so prejele po 4 kape. S tem usklajujemo prakso Gault&Millau po svetu ter na piedestal postavljamo vse gostince, ki so si uspeli izboriti zavidljive 4 kape,” pravi Mira Šemić, direktorica Gault&Millau Slovenija. ”Posebej želim poudariti, da so štiri kape veliko priznanje in njihovo ohranjanje iz leta v leto potrjuje izredno kakovost in vrhunskost restavracije oziroma gostinca,” še dodaja.

Razglasitev na spletu

Letošnja podelitev nagrad najboljših je skladno z epidemiološkimi razmerami potekala v drugačnem formatu. Nagrajenci so bili najavljeni v video oddaji, ki nas je s svojo dinamiko in prepletanjem srečanj s prejemniki nagrad preteklih let popeljala od najboljših restavracij do prejemnikov vseh posebnih nagrad. Prejemnike so v Gault&Millau predstavili skozi kratke video razglednice, svojo nagrado oziroma diplomo pa bodo prejemniki tokrat prejeli naknadno, individualno oziroma po pošti.
V video razglasitvi je gostince nagovorila tudi mag. Maja Pak, direktorica Slovenske turistične organizacije, ki je glavni partner projekta. ”Vodnik Gault&Millau pomeni veliko priznanje za slovensko gastronomijo. Letošnja razglasitev prihaja v času, ko se slovenski turizem, sploh pa gostinstvo soočata z največjo krizo. A danes smo veseli in optimistični, saj nagrajujemo najboljše. Slovenija se je v zadnjih letih uvrstila med najbolj zaželene gastronomske destinacije. V letošnjem letu, ko je Slovenija ponosna nosilka naziva Evropska gastronomska regija 2021 in ko Zeleno shemo slovenskega turizma nadgrajujemo z znakom Slovenia Green Cuisine, pa bomo še utrdili pozicijo Slovenije kot destinacije za odlična kulinarična doživetja,” je dejala.

Štiri G&M kape:

GM21 tomi mira
Hiša Franko, Kobarid, 17,5 točk
Gostilna pri Lojzetu, Vipava, 17,5 točk
Ošterija Debeluh, Brežice, 17 točk
Hiša Denk, Zgornja Kungota, 17 točk
Restavracija Strelec, Ljubljana, 17 točk
Restavracija Mak, Maribor, 17 točk

Naj chef 2021

GM21 grega vračko
Gregor Vračko, Hiša Denk, Zgornja Kungota

Najboljši sommelier 2021
Grega Repovž, Gostilna Repovž, Šentjanž

Najboljša slaščičarna 2021
Fetiche patisserie, Ljubljana

Najboljši POP (popularno zbirališče)
Vinski bar Šuklje, Ljubljana

Chefinja tradicije 2021
Mojca Trnovec, Gostilna Mihovec, Zgornje Pirniče

Chef prihodnosti 2021
Luka Košir, Grič, Šentjošt nad Horjulom

Mladi talent 2021

GM21 leon pintaričLeon Pintarič, Gostilna Rajh, Bakovci

Tags: