”Nekateri sploh še niso bili pri nas,” je ugotovila Ana Roš in lastnoročno popravila to ”napako”

Ko je v kuhinji pozvonil zvonček, je bilo potrebno pogledati v kozarec … Gostov je bilo toliko, da so v kuhinjo na lignje, ki so nekaj mesecev fermentirali v paci v Frankovi sušilnici, preden so jih Anine pomočnice in pomočniki, ki so se v Selu zbrali z vseh vetrov in koncev sveta, napolnili z jagnječjim priželjcem, lahko odhajali po vrsti, oziroma po vinskih sortah.

hiša franko NL19 sprejem kuhinja ana

Bil je rojstni dan, pa novo leto, pa konec sezone, pa začetek dopusta, predvsem pa odlična ideja. ”Nekateri sploh še niso bili pri nas,” je ugotovila Ana Roš in v Hišo Franko povabila chefe, vinarje, prijatelje iz domovine in tujine na ponovoletno zabavo.

Na chefovskem odru je nastopala ”mlada, kreativna, zabavna družba ljudi iz celega sveta, ki ideje črpajo iz okolja doline Soče.” Svojim gostom so najprej ponudili v srkanje juho govejega jezika in skorje tolminca, da so zatem ”odleteli z vampi, piščančjo kožo, črnim zeljem … naši viziji naproti.”

Seveda, vsi so prišli, gostinci, največ jih je bilo iz združenja JRE, vinarji, zaradi katerih je Frankova vinska klet ena najboljših pri nas, pa vsi, ki pač ne smejo manjkati. To je pomenilo, da je slavljenka kuhala, gostje pa smo okušali. ”Pripravila sem jedi, ki so mi lani najbolj uspele, pa tudi takšne, ki so čisto nove in bodo šele prišle na jedilnik Hiše Franko,” je Ana Roš poskrbela za najbolj okusno novoletno voščilo.

hiša franko NL19 sprejem kuhinja ogled2

Zabava je bila tako vesela in dolga, da bi naj ostala le v (internem) spominu, zato se jedi niso slikale, vina pa se niso štela. Toda, ker se je začelo s Frankovim naravno fermentiranim kruhom, končalo z Natašino makovo potico iz kislega testa, vmes pa je bilo toliko Aninih jedi, jih je potrebno, zaradi zgodovine, morda pa bo zabava postala tradicionalna in se bo vsako leto tovrstno izkazal drugi, veliki, slovenski chef, vsaj našteti: 

hiša franko NL19 sprejem postrv

  • juha govejega jezika in skorje tolminca, z luštrekovim oljem,
  • bigné (beignet, profiterol, iz ocvrtega testa) polnjen z jančkovimi možgani in črnim ribezom,
  • na žaru pečeno pleče kozlička in rakovica (poliži si prste!),
  • črno zelje, fermentiran fižol, hidro med,
  • hrustljava piščančja koža, črn česen, ikre soške postrvi,
  • vampi, jamar in rjavo maslo,
  • Frankove male postrvi glazirane s hruško, tonko in habanerom, zimski radič,
  • božična jetrna juha,
  • Bojanov jelen in kumquat,
  • krvavica iz divjačine in rakovice, kostanj,
  • brodet iz lagune,
  • kalamar, jančkov priželjc, granatno jabolko in tolminc,
  • sladek ješprenj, bergamotka in jagodičje,
  • Feo pivo, popcorn in sladoled tri leta staranega tolminca,
  • jerebika, solata jabolka in pancete, karameliziran kostni mozeg.
Tags: , , , ,