Na najbolj znani lestvici najboljših restavracij na svetu Slovenija prvič med najboljših 50 – Hiša Franko po lanskem 69. mestu letos 48.
V San Sebastianu, najbolj kulinaričnem mestu na svetu, ki ima glede na število prebivalcev največ Michelinovih zvezdic, ki pa na najbolj znani lestvici najboljših na svetu še ni uspelo potrditi tega svojega primata, je Ana Roš iz Hiše Franko prejela novo pomembno svetovno priznanje. Potem ko se je Janez Bratovž s svojo JB restavracijo leta 2010 prvi od Slovencev uvrstil na angleško lestvico World’s 50 Best Restaurants, na 89. mesto, in potem ko je bila Hiša Franko lani, ko je bila Ana Roš proglašena za najboljšo (žensko) chefinjo na svetu, na 69. mestu, je Sloveniji letos uspel prvi preboj med ”resničnih” Najboljših 50.
Če je Ana Roš lani Slovenijo postavila na svetovni kulinarični zemljevid, je letos Hišo Franko postavila dokončno v prvo ligo najboljših restavracij na svetu! Ne pozabimo, letos se je Hiša Franko z Ano Roš uvrstila tudi na konkurenčni lestvici OAD (Opinionated About Dining), ki je zajela najboljše evropske restavracije, zelo visoko, na 17. mesto!
Nagrado za življenjsko delo je prejel chef Gastón Acurio, za svoj prispevek perujski kulinariki. Nagrado za najboljši servis (strežba) je prejela ekipa danske restavracije Geranium iz Kobenhavna. Najboljša chefinja za leto 2018 je Clare Smyth iz londonske restavracije Core by Clare Smyth. Najboljši slaščičarski chef je postal Cédric Grolet, glavni slaščičar pariškega hotela Le Meurice. Posebno nagrado za najbolj nadebudno restavracijo (One to watch) je prejela restavracija SingleThread iz kalifornijskega Healdsburga. Ameriškega chefa Dana Barberja iz restavracije Blue Hill at Stone Barns (Pocantico Hills) so njegovi kolegi proglasili za najboljšega chefa na svetu v letu 2018. Restavracija, ki se je v prvem letu zavihtela na lestvici 50 Best najvišje, je postala Disfrutar, Barcelona (18. mesto). Največji skok na lestvici je uspel japonski restavraciji Den iz Tokia (17.mesto). Nagrado za trajnostni razvoj je prejela španska restavracija Azurmendi iz Larrabetzuja.
50 najboljših restavracij sveta:
- Osteria Francescana (Modena, Italija)
- El Celler de Can Roca (Girona, Španija)
- Mirazur (Menton, Francija)
- Eleven Madison Park (New York, ZDA)
- Gaggan (Bangkok, Tajska)
- Central (Lima, Peru)
- Maido (Lima, Peru)
- Arpege (Pariz, Francija)
- Mugaritz (San Sebastian, Španija)
- Asador Etxebarri (Axpe, Španija)
- Quintonil (Ciudad de Mexico, Mehika)
- Blue Hill at Stone Barns (Pocantico Hills, ZDA)
- Pujol (Ciudad de Mexico, Mehika)
- Steirereck (Dunaj, Avstrija)
- White Rabbit (Moskva, Rusija)
- Piazza Duomo (Alba, Italija)
- Den (Tokio, Japonska)
- Disfrutar (Barcelona, Španija)
- Geranium (Köbenhaven)
- Attica (Melbourne, Avstralija)
- Alain Ducasse au Plaza Athénée (Pariz, Francija)
- Narisawa (Tokio, Japonska)
- Le Calandre (Rubano, Italija)
- Ultraviolet (Šanghaj, Kitajska)
- Cosme (New York, ZDA)
- Le Bernardin (New York, ZDA)
- Boragó (Santiago, Čile)
- Odette (Singapur)
- Alléno Paris au Pavillon Ledoyen (Pariz, Francija)
- D.O.M. (São Paulo, Brazilija)
- Arzak (San Sebastian, Španija)
- Tickets (Barcelona, Španija)
- The Clove Club (London, VB)
- Alinea (Chicago, ZDA)
- Maaemo (Oslo, Norveška)
- Reale (Castel Di Sangro, Italija)
- Restaurant Tim Raue (Berlin, Nemčija)
- Lyle’s (London, VB)
- Astrid y Gastón (Lima, Peru)
- Septime (Pariz, Francija)
- Nihonryori RyuGin (Tokio, Japonska)
- Ledbury (London, VB)
- Azurmendi (Larrabetzu, Španija)
- Mikla (Istanbul, Turčija)
- Dinner by Heston Blumenthal (London, VB)
- Saison (San Francisco, ZDA)
- Schloss Schauenstein (Fürstenau, Švica)
- Hiša Franko (Kobarid, Slovenija)
- Nahm (Bangkok, Tajska)
- Test Kitchen (Capetown, JAR)