Najbolj znana nemška kulinarična revija Feinschmecker je v izbor 100 najboljših restavracij na svetu uvrstila tudi slovensko restavracijo Hišo Franko chefinje Ane Roš – Ocena 4,5 F (od 5)!

feinschmecker 100 best1”Nagrada za njene zasluge, ker je pripeljala Slovenijo na svetovni kulinarični zemljevid,” so zapisali v posebni izdaji nemškega kulinaričnega magazina Feinschmecker. V svoj izbor stotih najboljših restavracij na svetu so uvrstili iz Slovenije Hišo Franko.

Feinschmecker restavracij ni razvrstil po vrstnem redu. V njihovem izboru so restavracije, ki ponujajo posebno, enkratno kulinarično doživetje, med najboljše med najboljšimi so se uvrstile zaradi svoje kuhinje, ki je na najvišjem nivoju. ”Kuhinja in koncept morata biti sodobna, enkratna in kreativna. Moderne vrhunske restavracije, ki jih ne pozabiš.”

Na spisku najboljših 100 so restavracije iz 23 držav, od tega iz Evrope 60, iz Severne in Južne Amerike 13, iz Azije 26 in iz Avstralije 1. Največ restavracij je iz Francije in Japonske, po 18. Iz Evrope imajo med 100, razen Francije, Španija 10 restavracij, Nemčija 6, Avstrija 5, Italija 4, Nizozemska, Švica, Belgija po 3, Danska 2, Velika Britanija, Norveška, Portugalska, Rusija, Švedska in Slovenija po 1.

feinschmecker 100 best2

Feinschmecker restavracije ocenjuje po lestvici od 1 do 5 F. Med sto najboljših na svetu je uvrstil 51 restavracij z oceno 5 F in 49 z oceno 4,5 F. Hiša Franko je z oceno 4,5 doslej tudi najboljše ocenjena slovenska restavracija v tem največji nemški kulinarični reviji. Oceno 4,5 je mogoče primerjati z Michelinovima dvema zvezdicama!

Uspeh Hiše Franko je še večji, če pogledamo, katerim znanim restavracijam je Feinschmecker prav tako podelil oceno 4,5 F, v Michelinovem vodiču pa se ponašajo s 3 zvezdicami: Osteria Francescana, več let po točkovanju 50 Best najboljša restavracija na svetu, Noma, prav tako več let najboljša na svetu; Ultraviolet (Šanghaj), Masa (New York), Saison (San Francisco), Akelaŕe (San Sebastian), Pavillon Ledoyen (Pariz), Le Calandre (Rubano), Sankt Hubertus (San Cassiano), Maaemo (Oslo).

Tags: , , , ,