Najbolj inovativno živilo v kategoriji pekovskih izdelkov na vsakoletnem izboru, ki ga pripravlja Inštitut za nutricionistiko

V Šoli okusov sami pečemo (in kuhamo). Ker pa se to vedno ne da, smo takrat izbirčni, kaj in kje kupimo. Zato nas veseli, ker je Tušev pirin kruh z drožmi po receptu Ane Roš dobil priznanje za najbolj inovativen izdelek leta 2021. Res je dober! In ker sami pečemo, vemo, da je potrebno veliko inovativnosti za takšen ”domači” kruh iz industrijske pekarne. Njegove ”luknje”, skorja in okus so cilj vsakega domačega peka, ki se trudi s kislim testom in lastnimi drožmi; takšne sredice, ki je tako enakomerna, rahla, puhasta, mehka in lahka, skorje, ki ima tako karamelizirano zapečeno teksturo, in okusa, ki je tako prijetno fermentirano-kisel, ni preprosto speči.

pirin kruh tuš002

Pirin kruh z drožmi Ana Roš & Tuš

”Pet mesecev smo se trudili, preizkušali, testirali in iskali pravo pekarno,” ustvarjalni proces opisuje Ana Roš. Nastal je kruh, izdelan v industrijski pekarni, toda na ročni način, ki bi ga lahko ponudili tudi ob degustacijskem meniju v Hiši Franko.

Pirin kruh z drožmi Ana Roš & Tuš je prejel nagrado za najbolj inovativno živilo v kategoriji pekovskih izdelkov na vsakoletnem izboru, ki ga pripravlja Inštitut za nutricionistiko, nagrajuje pa najbolj inovativna živila, proizvedena v Sloveniji in uvedena na tržišče v zadnjem letu. Pirin kruh z drožmi je eden izmed gurmanskih izdelkov, ki so jih v Tušu v sodelovanju s svetovno uveljavljeno kuharsko mojstrico Ano Roš predstavili v zadnjih mesecih. Nagrada je sicer že tretja za Tuševe izdelke, odkar v Sloveniji nagrajujejo najbolj inovativna živila.

Pirin kruh z drožmi Ana Roš & Tuš se v marsičem razlikuje od preostale ponudbe pekovskih izdelkov. Hlebčki, ki so ročno oblikovani, so pripravljeni po recepturi Ane Roš iz slovenske pirine moke, mlete na tradicionalen način z mlinskimi kamni, iz Mlinarstva Rangus. Droži kruhu, ki ga za kupce pečejo v Pekarni Geršak, še izboljšajo okus in svežino, pri čemer vsebuje manj soli kot običajni kruhi. ”Nagrada za naš Pirin kruh z drožmi je zagotovo potrditev, da si slovenski kupec želi drugačna živila, pripravljena le iz najboljših slovenskih sestavin. Prav to je osnoven navdih linije izdelkov Ana Roš & Tuš, ki jo razvijamo naprej, z vedno novimi in novimi produkti,” ob prejemu nagrade pojasnjujejo v Tušu.

V pekarnah Tuš marketov in supermarketov je Anin pirin kruh na voljo sveže pečen ali zamrznjen, pripravljen za do-peko doma. Kuharska mojstrica Ana Roš svetuje: ”Za največji užitek in hrustljavo skorjico že pečeni kruh doma dodatno osvežite in pred postrežbo pogrejte. Za 10-15 minut ga potisnite v pečico, segreto na 160 °C, brez ventilatorja.” Ob tem še dodaja, da se kruhu odlično podajo domače slovensko maslo ali izbrani namazi, ki jih prinaša linija Ana Roš & Tuš. Med njimi so tatarski biftek s tartufi, sladka namaza Dulce de Leche in Toffee ter sadna namaza Slovenska jabolka in Slovenske hruške.

Inštitut za nutricionistiko je izbor najbolj inovativnih živil prvič pripravil v letu 2014. ”Namen projekta je spodbujati kreativnost slovenskih proizvajalcev živil pri razvoju novih inovativnih živil ali preoblikovanju obstoječih živil, da bi dosegli ugodnejšo prehransko sestavo, prijaznost potrošniku ali druge cilje,” poudarjajo na Inštitutu za nutricionistiko.