Člani združenja Jeunes Restaurateurs Slovenije, zavezani najvišjim standardom, ob ponovnem zagonu gostinstva poudarjajo trajnostni pomen svojega dela

Ponovni zagon gostinske dejavnosti prinaša številne izzive. Ponudniki visoke kulinarike v Sloveniji, povezani v združenje Jeunes Restaurateurs Slovenije, ki šteje od letošnjega leta že 19 članov in med katerimi so tudi dobitniki skupno 6 Michelinovih zvezdic, 4 Bib Gourmand in 6 Michelinovih krožnikov, se tega zavedajo. V letošnjem letu bodo dali poseben poudarek trajnostnemu vidiku pri svojem delu. Zato so že začeli aktivnosti za pridobitev mednarodnega certifikata Zeleni ključ.

Letošnje leto bo za člane združenja JRE še bolj povezovalno, predvsem pa bodo zavezani k najvišjim standardom, posebno v primeru trajnostne gastronomije, so se dogovorili na svojem rednem srečanju, ki ga je gostila restavracija Galerija okusov.

Gašper Puhan, predsednik JRE Slovenije in lastnik Galerije okusov: “V lanskem letu smo stkali številna partnerstva, se še bolj povezali in pripravili načrt dejavnosti, ki je čakal na ponovno odprtje. Sedaj so pred nami ambiciozni načrti. Naše vrednote so neskončna strast do svojega poklica, izmenjava izkušenj, zavezanost k najvišjim standardom in skrb za lokalno okolje ter terroir. Zato je zdaj čas, da to pokažemo tudi s pridobitvijo Zelenega ključa.” 

Gašper Puhan foto Rok Deželak

Gašper Puhan

Zeleni ključ je shema, ki na mednarodnem nivoju povezuje ponudnike storitev, ki spoštujejo stroge kriterije Mednarodne fundacije za okoljsko vzgojo FEE. Prvi člani so tudi že pridobili znake Green Cuisine, ki ga letos prvič podeljuje konzorcij Slovenia Green in Slovenska turistična organizacija STO. Gostom ta zaveza omogoča, da bodo tudi sami in neposredno prispevali k varovanju okolja. 

Gašper Puhan: “Velikokrat naš sektor opisujemo kot linearno pot narave na krožnik, v resnici pa gost ni zadnja postojanka. S svojim obiskom restavracij prispeva k uresničevanju vrednot vseh deležnikov, od kmetov, pridelovalcev, preko restavracij, partnerjev, do vseh ponudnikov storitev v turističnem sektorju.”

Marko Pavčnik, lastnik Restavracije Pavus – Grad Tabor: “Pri ponovnem zagonu gostinstva je povezovanje še bolj pomembno. Veseli me, da v segmentu višje kulinarike ta povezava obstaja, da lahko pripravljamo nove projekte, ki bodo ustvarjali popolne trenutke za zahtevnejše goste v sklopu zelenega, butičnega turizma.”

Člani JRE Slovenija so: Hiša Franko, Gostilna pri Lojzetu, DAM boutique hotel & restaurant, Vila Podvin, restavracija & sobe, Restavracija Atelje, Galerija okusov, Pavus – Grad Tabor, Pikol Restaurant, Gostilna Mahorčič – Rundictes, Gostilna Rakar, Rizibizi, Mama Marija, Restavracija Mak, Gostišče Grič, Gostilna Repovž, Ošterija Debeluh, Špacapanova hiša, Danilo, restavracija in vinoteka, Gostilna Rajh.