Pet koroških pobov hoče postaviti Koroško na kulinarični zemljevid

Piše: Uroš Mencinger

 

Hodijo v šolo, srednjo in višjo, so kul in radi kuhajo, zato so Mladi KULinariki. Prvič se je pet koroških pobov ojunačilo pred letom dni, ko so povabili v Vabo, tokrat pa so, torej, že izkušeni ”kuhali po občutku, ne receptu” v Ančki. S seboj so imeli tudi pevko in managerja. Skuhali so staro klasiko in ameriško, ”sam’ naše”, napasli gujdeka in posladkali s korenjem, Ančka iz Slovenj Gradca pa je dodala vinsko spremljavo. Obiskali smo jih zato, ker se strinjamo z njihovim ciljem: ”Smo petčlanska ekipa bodočih kuharjev, ki smo si zadali visok cilj. Stari smo od 18 do 21 let in želimo Koroško postaviti na kulinarični zemljevid!” Podobnost s tem, da je tudi ob izboru Ane Roš za cvetovno chefinjo leta lani Akademija 50 Best zapisala, da je postavila ”Slovenijo na kulinarični zemljevid”, upamo, ni slučajna.

Nova slovenjegraška restavracija Ančka je bila polna (mladih). Mladi KULinariki, ki ”spretno prirejajo tudi različne cateringe ter sodelujejo na različnih prireditvah”, so za ”razvrat” pozdravili s piščančjo pašteto, nato pa ”stari klasiki”, v tem primeru govejemu jeziku in krompirjevi solati, dodali maline. Da so se na dogodek v Ančki dolgo pripravljali, so dokazali z zimsko-pomladno kombinacijo menija. Pečeni gujdekovi potrebušini so namenili kul špehove kokice, krožnik pa porisali s topinamburjevim pirejem in dodali dovolj (za) mlade zelenjave, da je ni bilo potrebno odriniti na rob, mladi korenček in popečeni brstič cvetače. ”Ameriške” jagnječje zarebrnice so ”po naše” ogreli v sous vide kopeli, da so ostale sočne, z zgoščeno rjavo omako pokapljali rob porcelana in spet dodali ne preveč zelenjave, tokrat grah. Da pa vseeno ne bi kdo pomislil, da zelenjava mladim ni kul, so iz nje ustvarili sladico. Korenjev je bil biskvit in bil je tudi vložen, sladoled pa je bil ”kisel”, torej iz kisle smetane. Bilo je, skratka, nadebudno in res nas veseli, da hodijo pridno v šolo (VSGT Maribor, VSGT Ljubljana, Srednja šola Slovenj Gradec in Muta) zato, da bodo nekoč kuhali kot chefi. Koroška vas potrebuje!

Vinska spremljava: aperitiv dišeča penina Vaneja, Steyer, hladna predjed modri pinot, Šumenjak, topla predjed chardonnay, Steyer, glavna jed cabernet sauvignon, Marjan Simčič, sladica polsladek traminec, Fabijan.

 • Koroški pobi

  Mladi KULinariki so:
  Žiga Rek, vodja ekipe, 20 let, študent VSGT Maribor, 2. mesto v državi kategorija MagicBox 2016;
  Grega Vavkan, idejni vodja, 18 let, dijak Srednje šole Slovenj Gradec in Muta, 2. mesto v državi kategorija MagicBox 2017;
  Teo Koren, 21 let, VSGT Ljubljana, 2. mesto v državi kategorija MagicBox 2016;
  Klemen Vaukman, človek za vse, 18 let, Srednja šola Slovenj Gradec in Muta;
  Nino Laznik, manager ekipe, 20 let, Srednja šola Slovenj Gradec in Muta.

  ancka mladi ekipa
  od
  Avtor slike: UME
 • Pozdrav iz kuhinje, piščančja pašteta kot pena.

  ancka mladi pozdrav
  od
  Avtor slike: UME
 • Jezik

  Stara klasika: goveji jezik, krompirjeva solata, malinov džem in maline

  ancka mladi goveji jezik
  od
  Avtor slike: UME
 • Gujdek

  Gujdek se pase: pečena svinjska potrebušina, topinamburjev pire, popečena cvetača, špehove kokice, baby korenček

  ancka mladi potrebušina
  od
  Avtor slike: UME
 • Jagnje

  Ameriško sam’ naše: jagenjčkova krona z omako iz jagnječjega fonda, grahov pire, kuhan grah, mikro zelenjava

  ancka mladi jagnje
  od
  Avtor slike: UME
 • Korenček

  Korenčkov biskvit, vanilijeva krema, vložen korenček, mandarinov žele, sladoled kisle smetane

  ancka mladi korenje kisla smetana sladoled
  od
  Avtor slike: UME
Tags: , , , , , ,