World’s 50 Best Restaurants Academy je nedavno izdala njihovo lestvico 50 najboljših svetovnih restavracij, ki med najbolj prestižnimi kulinaričnimi destinacijami išče najboljšo. Letos bo naslov pripadal italijanski Osteria Francescana iz Modene, s katero so vzhodni sosedi po dolgih letih “prerivanja” med vrhnjih deset končno iz prestolčka izrinili El Celler de Can Roca.

Lestvice najboljših restavracij je sicer vedno potrebno vzeti s kančkom soli, a med njimi World’s 50 Best Restaurants nesporno velja med ene najprestižnejših. Akademijo sestavlja skoraj 1000 članov, ki neodvisno in na podlagi večih obiskov ocenjujejo najimenitnejše in najbolj oblegane restavracije na svetu. Naslov namreč ne prinaša zgolj prestiža, temveč zapolni še zadnje kapacitete za leta vnaprej.

 

The World's 50 Best Chefs 2016

 

Evropa (znova) diktira trende

Osteria Francescana in njen chef Massimo Bottura sta z moderno revitalizacijo italijanske kulinarične tradicije tokrat le za las premagala El Celler de Can Roca, ki je še lani kraljeval na vrhu in s tem ponovil uspeh iz leta 2013, medtem ko je sama zavzela drugo mesto. Konkurenca med prvo deseterico je namreč že vrsto let velika in številne chefe pripravlja do tega, da v svoje ustvarjanje vlagajo še več truda. Tretje mesto je tokrat pripadalo restavraciji Eleven Madison Park iz New Yorka. Uvrstitev na izvrstno deveto mesto je v letošnjem letu uspela tudi dunajskemu Steirerecku, kjer chef Heinz Reitbauer sousmerja tokove svetovne kulinarične scene. Če se torej še doslej niste odločili poskusiti ene najboljši restavracij v tem delu Evrope, imate sedaj še en razlog več za izlet v sosednjo prestolnico.

Na koncu pa vrstni red sploh ni tako bistven. Pomembno je, da spisek sploh je. Vsako ocenjevanje prinaša tekmovalnost in spregledanih je vedno veliko več od nagrajenih. A kljub temu je dober pokazatelj, kateri kuharji so trenutno najbolj “vroči” in kam vodijo poti svetovnih dobrojedcev.

Celotno lestvio World’s 50 Best Restaurants si lahko ogledate tukaj.

 

The World's 50 Best Chefs 2016

 

 

Tags: , , , , , , , , , , , ,