Ocenili smo restavracijo Na pul s Posestva Pule – Dva srčka za novo verzijo z mlado ekipo in chefom Urhom Kapelarjem – Samooskrba s polja-pula

Ocenjujeta: Violeta & Uroš Mencinger

 

Posestvo Pule je tisti kraj, ki ti najboljše pojasni, zakaj Slovenija ne bo evropska gastronomska regija šele 2021 (in le na papirju), temveč je to že! Zato, ker boš presenečen!

 

posestvo pule chef urh kapelar5

Chef Urh Kapelar

Presenečen zato, ker do tja ne pelje ravna in hitra pot. Tja ”gor” je potrebno na izlet, zaviti, torej, z avtoceste, najti pot (kažipoti so dobri), premagati ovinke in objeti planoto, ki te nagradi izza gozda. Zato, ker je vse tako lepo, urejeno, bogato, žlahtno, toda hkrati tako pristno, domačno, naravno. Zato, ker ima posestvo restavracijo, kjer te najprej odpeljejo v klet, potem pa te v ”konjušnici“ posadijo za fino pogrnjeno mizo, kjer ti nato fino postrežejo prefinjeno kulinarično predstavo s pula … In zato, ker tega in tako ni niti tam, kjer so sicer bolj gastronomsko znani in cenjeni!

Ko si, torej, opomoreš od presenečenj, spoznaš, da je Slovenija zato ”pravljična” kulinarična regija, ker s takšnimi posestvi (hišami, gostilnami, restavracijami, chefi, jedmi in sestavinami s polj) še vedno – preseneča!

 

posestvo pule jelen jerebika2

Jelenov file z jerebiko

Ko pozdrav iz kuhinje predstavi chefa, njegovo znanje, slog in filozofijo, z radodarnostjo, eleganco in nivojem poskrbi za vtis v več dejanjih in primerjavo z najboljšimi. Postrvi, ki je marinirana v sladkorju in soli, da infuzijo čebula s pomočjo koprca, som, ki ohrani vso pristnost in iskrenost svoje ”modre” krvi, dobi z ožganim porom pri mizi fini gorčični obliv, priželjc je po vseh francoskih pravilih s pâte brisée, moussom in duxelles, in jelenu, ki mu nadokusno pomaga jerebika, godi vsestranskost rdeče pese, fermentirane, v prahu in soku. Kako je? Odgovori royal zelenjavne sladice, z bučo, ajdo in kefirjem.

 

Ocena, 2 srčka:
Kapelarjeve jedi se ne bahajo s krožniki, temveč s tistim, kar je na njih! ”Lahko” njemu, saj ima restavracija polje že v imenu, posevke na njem pa določajo chefove potrebe … Doslej je bila glavna zgodba na Pulah Posestvo, na njem pa romantične poroke, lepi konji in idilične hišice. Z novo in mlado ekipo je restavracija na gospodarjevi domačiji tej krajinski idiliki dodala še svojo kulinarično zgodbo. Ta zdaj ni le s Pul, temveč tudi s pula, na katerem samooskrbno raste vse, kar mladi chef spretno pod vplivom visoke kuhinje predeluje, vlaga, fermentira in nadgrajuje v svojih finih jedeh, postreženih mladostno in sodobno sredi konjušnice. Zato, ko bo na pulu zraslo, kar vse je chef naročil, bo na Pule potrebno ponovno, kajti tretji srček je že nestrpen.

Rad Dobrojem priporoča:
Pule, ki so v novi verziji s pula, so za razvajat. Zanimivo pri tem je, kako tujci takšna presenečenja, ki so že v prejšnjih verzijah bila dobra, a ne vedno uspešna, hitro najdejo. In kako presenetljivo je, da se mi temu raje čudimo, kot pa da bi se še sami presenetili z izletom na Pule/pule.

 

Restavracija Na pul

 

 

Tags: , , , , , , ,