Ocenili smo najbolj znano ljubljansko gostilno, ki je tudi po 30 letih še vedno As za ase

Piše: Uroš Mencinger

 

Ni čudno, da je As poln že 30 let, da je začel na Krasu in se tako razširil v Ljubljani, v Knafljevem prehodu (Aperitivo), na gradu (Gostilna na gradu), ob Ljubljanici (Pop’s). Kapo dol! Nikjer ni tako malo črk in tako veliko priznanj. Nikjer ne plačaš toliko, pa si tako vesel. Nikjer ni toliko znanih, a je vseeno najbolj znan on, šef, gospodar, patron, Pope.

Nikjer ne ”plačaš”, še preden poskusiš … Ker kupiš, a ne solate, temveč njeno ”Ekselenco”, ne toasta, temveč ”opečene kruhke z rezinami najboljšega Kobe goveda”, ne ribe iz pečice, temveč brancina na ”poseben način g. Popa”. Ne mesnega trisa, temveč pravi ”grand degustation” v treh dejanjih na enem krožniku.

Nekatere stvari so v Asu, namreč, še vedno ”v nulo”. Že ko vstopiš, si doma. Sami znani obrazi in tista žlahtna patina, ki se ji (ne) pozna starost. Takoj se počutiš krivega, ker si tako dolgo manjkal. ”Ste rezervirali?” Natakar ti pokaže pot in ti dvori. ”Izbrali smo vam lepo mizo!” Res je, v kotu, s pogledom, okrogla, s pripravljenim pogrinjkom za dva ob štirih stolih. To je v naših gostilnah izjema, ne pravilo. Slečejo te in posedejo. Prvi odnese plašče, drugi prinese že pogrinjek. V zvitku riževega testa je marinirana zelenjava, v skodelici je grška omaka. Ob tajskem pozdravu so naši (ocvrti) mlinci in pečene rezine kruha. Pride tretji. ”Ste že bili pri nas? Potem že veste … Morsko ali mesno?” Kdo bi se utrujal z jedilnim listom, kdo bi tuhtal o cenah, kdo bi naročal po svoje, kdo bi se upal ugovarjati avtoriteti, ki našteva kot iz rokava?

Ko se bo pisala antologija slovenskega gostinstva na prelomu tisočletja, bo prav na začetku, pa ne zaradi abecede ali števila črk, gostilna, ki se je rodila na Krasu, poročila pa v Ljubljani. Ljubljanski As je bolj kot katerikoli drugi lokal diktiral gastronomski tempo prestolnice in okuse svojih stalnih gostov, ki niso znani le na videz.

Rad Dobrojem priporoča: ”To ni iskanje, odkrivanje, ustvarjanje, zato v Asu ne boš presenečen, boš pa vseeno srečen. Zato, ker sem nisi prišel zaradi neznanega, temveč zaradi znanega. Tukaj si zaradi potrditve. Da si!”

Gostilna As je tukaj

Tags: , , , , ,