Ocenili smo staro ljubljansko gostilno na Bregu ob Ljubljanici, ki viteško ponuja tradicionalne slovenske jedi v prenovljeni podobi, tako v sobanah kot na krožnikih.

Ocenjujeta: Violeta & Uroš Mencinger

 

Vitez svoje delo opravi viteško. Na peš razdalji od turističnega vrveža te pričakuje prijetna glasba, urejen in atraktiven ambient, dobra postrežba in hrana, ob kateri se počutiš varno. Vitez je slovenska gostilna, toda na turistični promenadi ”najlepšega mesta na svetu”. 

Vitez je stara gostilna, ki pa je moderno prenovljena. Novi Vitez je mladosten in sodoben, a ohranja eleganco in spomin. Ko se po Križevniški ulici spustiš do Brega, je za okni Vitezova kuhinja velika in živa,sobane so svetle, vinoteka te pričakuje, mize vabijo. Kjer vrvež pešcev, kolesarjev, turistov, meščanov ob Ljubljanici ustvarja svetovljanski utrip, je Vitezov urbani vrt njegov sestavni del.

Na viteški gostiji na Bregu so žolca, goveji jezik, možgani z jajcem, telečja pečenka, volovski rep, divjačina iz slovenske kuharice, toda s prepoznavnostjo Vitezove kuhinje, kar še bolj poudarijo zajčji ragu s pehtranom na kremasti polenti, z jurčki polnjena postrv in, seveda, Vitezovi polpet(k)i s krompirjevo solato. Začnite pa obvezno s paleto domačih paštet in pridite ponovno zaradi Vitezove orehove rezine.

 

Ocena: Vitez je predolgo in preblizu, da bi se v njem le jedlo. Toda, četudi se v Vitezu klepeta, dogovarja, pogaja, objema, praznuje, opazuje, kaže …, se vanj ne gre, ne da se je. A ravno zato to ni hrana, da se pogovarjaš o njej, temveč ob njej, in srček ni le zaradi nje, temveč tudi lokacije, ambienta, postrežbe, urejenosti, glasbe in ambicije, ki noče posnemati, temveč raje vztrajati. Vitez je dobrodošla popestritev turistične Ljubljane, ker v njem tradicionalne slovenske jedi niso stare, temveč mlade.

 

Rad Dobrojem priporoča: Toda to ni vitez, o katerem bi pesnili legende in ga povzdigovali v zvezde. Njegova odlika namreč ni junaštvo, temveč ”le” zanesljivost. Ko Ljubljančani nočejo v ”boj”, imajo blizu Viteza, na katerega se lahko zanesejo; ko turisti nočejo turističnega menija, imajo v Vitezu nekaj domačega, toda drugačnega.

 

Gostilna Vitez

 

Tags: , , , , , , ,