Ocenili smo staro ljubljansko gostilno na Bregu ob Ljubljanici, ki viteško ponuja tradicionalne slovenske jedi v prenovljeni podobi, tako v sobanah kot na krožnikih.

Ocenjujeta: Violeta & Uroš Mencinger

 

Vitez svoje delo opravi viteško. Na peš razdalji od turističnega vrveža te pričakuje prijetna glasba, urejen in atraktiven ambient, dobra postrežba in hrana, ob kateri se počutiš varno. Vitez je slovenska gostilna, toda na turistični promenadi ”najlepšega mesta na svetu”. 

Vitez je stara gostilna, ki pa je moderno prenovljena. Novi Vitez je mladosten in sodoben, a ohranja eleganco in spomin. Ko se po Križevniški ulici spustiš do Brega, je za okni Vitezova kuhinja velika in živa,sobane so svetle, vinoteka te pričakuje, mize vabijo. Kjer vrvež pešcev, kolesarjev, turistov, meščanov ob Ljubljanici ustvarja svetovljanski utrip, je Vitezov urbani vrt njegov sestavni del.

Na viteški gostiji na Bregu so žolca, goveji jezik, možgani z jajcem, telečja pečenka, volovski rep, divjačina iz slovenske kuharice, toda s prepoznavnostjo Vitezove kuhinje, kar še bolj poudarijo zajčji ragu s pehtranom na kremasti polenti, z jurčki polnjena postrv in, seveda, Vitezovi polpet(k)i s krompirjevo solato. Začnite pa obvezno s paleto domačih paštet in pridite ponovno zaradi Vitezove orehove rezine.

 

Ocena: Vitez je predolgo in preblizu, da bi se v njem le jedlo. Toda, četudi se v Vitezu klepeta, dogovarja, pogaja, objema, praznuje, opazuje, kaže …, se vanj ne gre, ne da se je. A ravno zato to ni hrana, da se pogovarjaš o njej, temveč ob njej, in srček ni le zaradi nje, temveč tudi lokacije, ambienta, postrežbe, urejenosti, glasbe in ambicije, ki noče posnemati, temveč raje vztrajati. Vitez je dobrodošla popestritev turistične Ljubljane, ker v njem tradicionalne slovenske jedi niso stare, temveč mlade.

 

Rad Dobrojem priporoča: Toda to ni vitez, o katerem bi pesnili legende in ga povzdigovali v zvezde. Njegova odlika namreč ni junaštvo, temveč ”le” zanesljivost. Ko Ljubljančani nočejo v ”boj”, imajo blizu Viteza, na katerega se lahko zanesejo; ko turisti nočejo turističnega menija, imajo v Vitezu nekaj domačega, toda drugačnega.

 

Gostilna Vitez

 

 • Breg

  Ko vrvež pešcev, kolesarjev, turistov, meščanov ob Ljubljanici ustvarja svetovljanski utrip, je Vitezov urbani vrt njegov sestavni del.

  vitez vrt
  od
  Avtor slike: UME
 • Pogrinjek

  Mize so brez prtov, kar je danes moderno, toda serviete so iz blaga, kar danes, žal, ni več samoumevno.

  vitez miza
  od
  Avtor slike: UME
 • Kruh

  Na tri vrste svežega kruha se lepo maže hišno spenjeno maslo.

  vitez kruh
  od
  Avtor slike: UME
 • Paleta paštet

  Najboljše paštete v Ljubljani?! Divji prašič in dehidrirane maline, jelenova, divjačinska in račja pašteta. Odlika, ker vsaka s svojim nadokusom, teksturo, konsistenco. Prava pokušina paštet, ki je primerna tudi za deljenje.

  vitez paleta paštet
  od
  Avtor slike: UME
 • Fazanova juha

  Krepka juha za pravo gostijo. Zdaj vemo, kam bomo šli, ko si bomo zaželeli fazanovo juho.

  vitez fazanova juha
  od
  Avtor slike: UME
 • Polpeti

  Namesto tradicionalnih Vitezovih telečjih imajo tudi zelenjavne. Vitez omogoča brezmesno izbiro še pri paštetah, tatarcu, zabeljeni solati, postrvi in njokih.

  vitez vegetarijanski polpeti
  od
  Avtor slike: UME
 • Polnjena postrv

  Brez brancina v slovenskih gostilnah ne gre, in vsaj brez postrvi ne gre ob Ljubljanici … Jurčki, brez katerih ni slovenske kuhinje, so spretno pospravljeni v nadev, ki ga brani oklep iz slanine (pancete), ki prav tako pri nas ne sme manjkati.

  vitez polnjena postrv
  od
  Avtor slike: UME
 • Zajčji ragu

  Zajčkov v naših gostilnah ni veliko, zato je zajčji ragu s pehtranom na kremasti polenti ena Vitezovih najbolj prepoznavnih viteško-slovenskih jedi. Za kosilo, ko si le lačen, zato nočeš gostije, za večerjo, pred predstavo v Križankah ali po njej.

  vitez zajčji ragu polenta
  od
  Avtor slike: UME
 • Maline

  Sorbet, zmrzlina, crumble, gel, vse iz malin, moderno in všečno.

  vitez maline
  od
  Avtor slike: UME
 • Vitezova rezina

  Z orehi, vanilijo in čokolado. Prepoznavna hišna torta, ki ima svoje navijače, jih je imela in jih bo imela.

  vitez orehova rezina
  od
  Avtor slike: UME
 • Ocena: 1 srček

  Vitez je predolgo in preblizu, da bi se v njem le jedlo. Toda, četudi se v Vitezu klepeta, dogovarja, pogaja, objema, praznuje, opazuje, kaže …, se vanj ne gre, ne da se je. A ravno zato to ni hrana, da se pogovarjaš o njej, temveč ob njej, in srček ni le zaradi nje, temveč tudi lokacije, ambienta, postrežbe, urejenosti, glasbe in ambicije, ki noče posnemati, temveč raje vztrajati. Vitez je dobrodošla popestritev turistične Ljubljane, ker v njem tradicionalne slovenske jedi niso stare, temveč mlade.

  vitez vinoteka
  od
  Avtor slike: Vitez
Tags: , , , , , , ,