Pismo gostincem, ki bodo v prihodnjih desetih dnevih najbolj okusnega tedna leta gostili slovenske dobrojedke in dobrojedke na jesenskem Tednu restavracij

Pišeta: Violeta & Uroš Mencinger

 

Spoštovani!

Jutri boste odprli vrata dobrojedkam in dobrojedcem, ki bodo v prihodnjih desetih dneh okušali vrhunce letošnje kulinarične jeseni, v kateri ste chefinje in chefi povezali tradicijo in sodobnost ter ustvarili pisano paleto krožnikov, od pristnih tradicionalnih jedi do visoke mednarodne kulinarike.

Še nikoli ni bilo tako velikega zanimanja med gosti za Teden restavracij, kot prav zdaj. A prav zdaj se soočamo s povečanjem koronavirusnih okužb. Danes ob polnoči bo začel veljati tudi novi vladni odlok o zbiranju ljudi. Upoštevati bo potrebno vse ukrepe in omejitve, hkrati pa zadovoljiti tudi vse goste.

Situacija je težka, toda ne nemogoča. Koronakriza ne bo trajala le naslednjih deset dni, temveč očitno še kar nekaj časa. Zato je Teden restavracij pravzaprav priložnost – da vsi skupaj dokažemo, da se s covidom-19 da živeti in ostati zdrav. Slovensko gostinstvo ne bo preživelo še ene karantene, lahko pa ta Teden restavracij preživimo z maskami, dezinfekcijami in razdaljami ter dokažemo, da je vrhunska kulinarika, za lepo pogrnjeno mizo, ob vnaprejšnji rezervaciji gostov, s skrbno pripravljenimi meniji in ob gostoljubni postrežbi dejansko – varna!

Teden restavracij je množičen. Toda Teden restavracij ni množično zbiranje! Vsi gostje rezervirajo in se za obisk pripravijo. Pridejo z maskami in vedo, kako se morajo zaščitno obnašati. Velika večina rezervacij je za 2 osebi. Dodatna omejitev zaradi razdalje 1,5 metra med osebami, ki niso iz istega gospodinjstva, vam bo sicer povzročila veliko težav, toda rešili jih boste z večjimi razdaljami med mizami, z razdruževanjem miz, s ”prebukiranjem” rezervacij, s podaljšanjem TR … Ko je kriza, se je potrebno boriti, ne pa predati. Kajti, ko bo konec Tedna restavracij, bo potrebno delati naprej. Gostje to od najboljših restavracij in gostiln v Sloveniji pričakujejo; ker ne bodo prišli le ta teden, saj brez dobrih jedi v dobrih gostilnah ne morejo, virusu navkljub.

Zato že zdaj velika hvala vsem, ki boste naredili vse, da bo Teden restavracij uspel in da bo slovensko gostinstvo to krizo ne le preživelo, temveč bo iz nje izšlo še boljše in še bolj – zdravo! Zahvala v najinem imenu in v imenu več kot 50 tisoč dobrojedk in dobrojedcev, ki vas bodo obiskali v maskah in bodo pri vas uživali na razdalji.

Želiva vam uspešen Teden restavracij in prepričana sva, da boste znali in zmogli, ob upoštevanju vseh ukrepov in omejitev, ponovno navdušiti svoje številne goste!

Prisrčen pozdrav,

Violeta & Uroš