Od 29. marca do 7. aprila bo najlepši teden pomladi trajal spet deset dni, ko bo v 105 najboljših slovenskih gostilnah Teden restavracij

Po letošnji mili zimi ne čakamo nestrpno pomladi zaradi snega, temveč zaradi Tedna restavracij! Težko pričakovano izbiranje restavracij in načrtovanje kulinaričnih poti po Sloveniji se je začelo, na spletni strani Tedna restavracij je 105 sodelujočih gostiln in restavracij, ki ponujajo pomlad na krožnikih, v treh (ali več) dejanjih, s pozdravom chefa in vinsko spremljavo. Letošnji pomladni Teden restavracij bo trajal od 29. marca do 7. aprila. Cena menijev je 19 evrov. Vsi podatki o načinu rezervacije in menijih so na www.tedenrestavracij.si.

”Pašteta dimljene krvavice, češpljev zolzn in več vrst hišnega kruha” je dobrodošlica iz kuhinje, ki za hladno predjed predstavi ”hladno topel regrat za zmeri”, za toplo pa nabere v bližnjem gozdu čemaž  za juho, čemaževo olje in nadevane testenine, a ”ta glavno je jagnje in jetrca”, s staranim kruhom ocvrtim v konoplji, kolerabo in hrenom.

Gostilna Javornik -

TR2019, pomlad:

To je le eden od več kot dvesto pomladnih menijev Tedna restavracij, ki se letos začenja nekoliko pozneje. Dva tedna poznejši termin pomeni toliko daljše prebujanje narave, ki se bo oddolžila z več svežimi, mladimi, spomladanskimi živili z vrtov, travnikov in iz gozdov na krožnikih 105 slovenskih gostiln in restavracij. Chefovski meniji Tedna restavracij bodo tako še bolj brsteči, gostje pa zaradi tega še bolj zadovoljni.

Teden restavracij, najbolj množična slovenska kulinarična akcija, ki jo je lani obiskalo več kot 90 tisoč gostov, letos ”napada” novi rekord, skupno sto tisoč gostov. Formula je znana in uveljavljena, poseben meni z najmanj tremi hodi po ”letni” ceni, ki je, torej, letos 19 evrov.

Miza za štiri - Grah v korenju

TR2019, pomlad: Ocvrte kroglice iz graha in prosa, pire oranžnega korenja, sotirano korenje z medom, zelenjavni jus

Letošnja Tedna restavracij (spomladanski in jesenski) uvajata – ob doplačilu – ”obvezno” vinsko spremljavo k menijem. Seveda pa bodo chefi pri pripravi menijev upoštevali tudi vse dosedanje poudarke, ki jih je v prejšnjih letih uvedel Teden restavracij: lokalno in ustvarjalno; ne le dobro, tudi lepo; prijazno do narave in pozdrav iz kuhinje.

Uroš Mencinger, selektor Tedna restavracij:
”Želimo dvigniti kulturo pitja vin v naših gostilnah. Cilj ni piti več, temveč piti boljše. V Sloveniji imamo zelo dobre chefe, toda zelo malo dobrih vinskih svetovalcev. Naloga someljejev ne sme biti le izbrati primernih vin k hrani, temveč ta vina gostom tudi primerno postreči.”

 

Na spomladanskem Tednu Restavracij 2019 se bodo prvič predstavili:

 

Ponovno v Tednu restavracij sodelujeta:

 

Tags: , , , , , , , , , , , , ,