Želite izvedeti več o Tednu restavracij? Imate vprašanje, pa doslej niste našli odgovora? Potem ste na pravem mestu! Tukaj boste našli odgovore na najpogosteje zastavljena vprašanja v povezavi z najokusnejšima tednoma v letu.

Kaj je to Teden restavracij?
Teden restavracij je akcija za promocijo vrhunske slovenske kulinarike, namenjena vsem dobrojedcem. V akciji sodelujejo najboljše slovenske restavracije, ki obiskovalcem Tedna restavracij, ki svoj sedež rezervirajo, ponujajo posebne menije po posebni ceni, ki je praviloma precej nižja od običajne cene v teh restavracijah. Meniji morajo ustrezati kriterijem vrhunske kakovosti, fiksna cena pa je za vse enaka in predstavlja najboljše razmerje visoke kakovosti in žepu prijazne cene. Uradna spletna stran Tedna restavracij je: www.tedenrestavracij.si.

Ali je Teden restavracij zgolj slovenska akcija?
Prvi Teden restavracij so organizirali v New Yorku leta 1992, od takrat pa se je akcija razširila po vsem svetu. Bistvo akcije je povsod ponudba posebnih menijev po precej nižji ceni od običajne. Po različnih mestih in državah traja Teden restavracij različno dolgo, različne pa so tudi cene posebnih menijev. Slovenski Teden restavracij smo prvič organizirali leta 2012, v okviru Evropske prestolnice kulture. Akcija je leta 2013 postala vseslovenska in tradicionalna.

Kdaj poteka Teden restavracij?
Teden restavracij traja od petka do prihodnje nedelje (deset dni), dvakrat letno, spomladi in jeseni. Datum Tedna restavracij ni znan dolgo vnaprej, temveč je objavljen na uradni strani Tedna restavracij šele ob začetku sprejemanja rezervacij za obisk restavracij, dva tedna pred začetkom Tedna restavracij.

Katere restavracije lahko sodelujejo v Tednu restavracij?
Sodelujoče restavracije in gostilne se ne morejo same prijaviti za sodelovanje, temveč so k njemu povabljene. Povabi jih selektor Tedna restavracij, kulinarični kritik Uroš Mencinger, na osnovi kriterija kakovosti.

Kakšen je kriterij kakovosti za izbor sodelujočih restavracij?
Selektor Tedna restavracij povabi k sodelovanju restavracije, ki so si ob predhodnem obisku prislužile vsaj en srček glede na kriterije spletnega portala Šola okusov (www.vivi.si), ali so na dobri poti, da tega osvojijo.

Kako lahko rezerviram sedež v restavraciji v času Tedna restavracij?
Na uradni spletni strani Tedna restavraci so objavljeni vsi podatki o vseh sodelujočih restavracijah, z meniji in informacijo o rezervaciji. To pomeni, da gostje rezervirajo neposredno v izbrani restavraciji, na način kot je objavljen na spletni strani Tedna restavracij. Na spletni strani so sproti objavljeni tudi podatki o še razpoložljivih mestih.

Za koliko oseb lahko rezerviram?
Vsaka sodelujoča restavracija določi sama pogoje rezervacije. V principu Teden restavracij ni namenjen množičnim obiskom, zato večina restavracij sprejema le rezervacije za največ 6 oseb.

Koliko sedežev posamezna restavracija nameni Tednu restavracij?
Ta podatek je naveden ob predstavitvi restavracije na spletni strani Tedna restavracij. Nekatere restavracije namenijo Tednu restavracij omejeno število sedežev, večina pa vse razpoložljive sedeže.

Kolikšna je cena menija?
Cena menija je fiksna in znaša v letu 2017 17 evrov. V to ceno ni vključena dodatna ponudba, ki jo lahko ponudi vsaka restavracija posebej, na primer vinska spremljava ali dodatni hodi, vendar se vsak gost sam odloči, ali bo dodatno naročil še kaj.

Kaj dobim za ceno menija?
Meni Tedna restavracij v vsaki sodelujoči restavraciji mora imeti vsaj 3 hode. Veliko restavracij pa ponudi več kot 3 hode. Meni je znan vnaprej in je objavljen med podatki o sodelujoči restavraciji na spletni strani Tedna restavracij.

Ima vsaka restavracija samo po en meni?
Vsaka sodelujoča restavracija sama odloči, koliko posebnih menijev bo ponudila v Tednu restavracij. Večina sodelujočih restavracij ponudi več kot en posebni meni.

Ali je poskrbljeno tudi za goste s posebnimi željami (alergije, brez mesa, dietno …)?
Posebne želje morajo gostje izraziti ob rezervaciji. Če jih bo mogoče izpolniti, bodo tako izvedeli pravočasno. Nekatere restavracije imajo že vključene brezmesne menije, v drugih pa se je o tem in drugih željah potrebno pravočasno dogovoriti. Vsekakor velja pravilo, da se dobre restavracije skušajo prilagoditi željam gostom, če je le mogoče.

Kdo organizira Teden restavracij?
Teden restavracij organizira VIVI d.o.o. Vodja Tedna restavracij je Violeta Mencinger.

Ste izvedeli, kar Vas je zanimalo? Niste? Potem nam Vaše vprašanje posredujte na e-mail naslov info@www.solaokusov.si ali nam pošljite sporočilo na naši FB strani in z veseljem Vam bomo odgovorili!

Tags: , , , , , , , , ,