Katero gostilno izbrati, ko smo ”le” radovedni? Restavracije z visoko kuhinjo, restavracije za doživetje in izlet, restavracije, ki prenavljajo tradicijo
Kam, ko si le lačen, in kam, ko si tudi radoveden? To je osnova vsake odločitve, v katero gostilno zaviti. Razen, ko je Teden restavracij … Ker v tem Tednu sodelujoče gostilne in restavracije v glavnem obiskujemo zaradi radovednosti – primerjamo jih, ocenjujemo, odkrivamo nove, preverjamo stare, kulinarično raziskujemo, preizkušamo, potujemo. Zato je Teden restavracij šola okusov slovenske kulinarike!
Kaj in kako, torej, izbrati, ko smo v Tednu restavracij ”le” radovedni? Eden od kriterijev je, seveda, ocena. Zato imamo srčke, med 105 sodelujočimi je uvrstitev po srčkih takšna: 4 srčki 1 x, 3 srčki 17 x, 2 srčka 26 x, 1 srček 36 x, na dobri poti 25 x.
Toda izkušeni obiskovalci Tedna restavracij že vedo, da je še kako dobro, celo vrhunsko, lahko tudi v restavracijah in gostilnah ”le” z enim ali dvema srčkoma, pa tudi v tistih, ki so na dobri poti.
Drugi kriterij je vsebinski. In ta vsebina je na krožnikih, ki morajo biti v Tednu restavracij najmanj trije (hodi), pa še pozdrav iz kuhinje ne sme manjkati. Zato so na spletni strani www.tedenrestavracij.si objavljeni vsi meniji TR in zato večina gostov restavracij ne izbira po imenu, slavi, ocenah, temveč po ponudbi.
A vseeno se nekateri, kajne, še ne morete odločiti. Kaj in kako izbrati? Zato vam pomagamo z dodatno razvrstitvijo restavracij. Razdelili smo jih na devet kategorij, ki jih po našem mnenju najbolj opredeljujejo. Ker lahko posamezne gostilne in restavracije uvrstimo v več kategorij, smo izbrali tisto, ki najbolj označuje njihovo zgodbo.
Tukaj prvi trije izbori: restavracije z visoko kuhinjo, restavracije za doživetje in izlet, restavracije, ki prenavljajo tradicijo.
Visoka kuhinja
Ustvarjalno. Za posebne priložnosti. Chefi s podpisom. Vanje ne gremo, ko smo lačni, temveč ko smo radovedni. V njih ne izbiramo sami, raje se jim prepustimo. Vrhunska kulinarika. Visoka slovenska kuhinja.
- JB Restavracija, 4 srčki
- Atelje, 3 srčki
- Gostišče Grič, 3 srčki
- Restavracija Strelec, 3 srčki
- Ošterija Debeluh, 3 srčki
- Restavracija Julijana, 3 srčki
- Vila Podvin, 3 srčki
- Pavus – Grad Tabor Laško, 3 srčki
- Restavracija Mak, 3 srčki
- Evergreen, 2 srčka
- Restavracija Calypso, 2 srčka
- Miza za štiri, 2 srčka
- Restavracija Maxim, 2 srčka
Doživetje in izlet
Najboljše so tiste gostilne, ki so takšno doživetje, da gremo zaradi njih na izlet. In obratno, v doživljajske gostilne ne gremo lačni, temveč šele v njih dobimo apetit.
- Gostilna Krištof, 3 srčki
- Gostišče Milka, 2 srčka
- Gostilna Kobjeglava, 2 srčka
- Restavracija 1906 Bled, 1 srček
Tradicija in sodobnost
Tradiciji dodajajo sodobnost in s tem dokazujejo, vsaka na svojem koncu, raznolikost in pestrost slovenske kuhinje. Regionalne posebnosti so spremenile v svoje specialitete in prednosti!
- Gostilna Rajh, 3 srčki
- Skipass restavracija, 3 srčki
- Gostilnica Ruj, 3 srčki
- Okusi Krasa, 2 srčka
- Gostilna na gradu, 2 srčka
- Hotel Planinka, 2 srčka
- Galerija okusov, 2 srčka
- Gostilna Francl, 2 srčka
- Hiša Fink, 2 srčka
- Grad Otočec, 2 srčka
- Kendov dvorec, 2 srčka
- Tri lučke, 2 srčka
- Gostilna Pr Čop, 1 srček
- Hiša kulinarike Manna, 1 srček
- Gostilna Antonač, 1 srček
- Oštarija, 1 srček
- Restavracija Amon, 1 srček
- Gostilna Grabar, 1 srček
- Gostilna Maribor, 1 srček
- Gostilna Pri Lešniku, 1 srček
- Gostilna Tramšek, 1 srček
- Hotel Triglav, 1 srček
- Restavracija Kaiser, 1 srček
- Gostilna Podfarovž, 1 srček
- Restavracija Kamin, 1 srček
- Gostilna pri hrastu, na dobri poti
- Gostilna Tonček, na dobri poti
- Restavracija Boheja, na dobri poti
- Vila Herberstein, na dobri poti