Katero gostilno izbrati, ko smo ”le” radovedni? Restavracije z visoko kuhinjo, restavracije za doživetje in izlet, restavracije, ki prenavljajo tradicijo

Kam, ko si le lačen, in kam, ko si tudi radoveden? To je osnova vsake odločitve, v katero gostilno zaviti. Razen, ko je Teden restavracij … Ker v tem Tednu sodelujoče gostilne in restavracije v glavnem obiskujemo zaradi radovednosti – primerjamo jih, ocenjujemo, odkrivamo nove, preverjamo stare, kulinarično raziskujemo, preizkušamo, potujemo. Zato je Teden restavracij šola okusov slovenske kulinarike!

Kaj in kako, torej, izbrati, ko smo v Tednu restavracij ”le” radovedni? Eden od kriterijev je, seveda, ocena. Zato imamo srčke, med 105 sodelujočimi je uvrstitev po srčkih takšna: 4 srčki 1 x, 3 srčki 17 x, 2 srčka 26 x, 1 srček 36 x, na dobri poti 25 x.

Toda izkušeni obiskovalci Tedna restavracij že vedo, da je še kako dobro, celo vrhunsko, lahko tudi v restavracijah in gostilnah ”le” z enim ali dvema srčkoma, pa tudi v tistih, ki so na dobri poti.

Drugi kriterij je vsebinski. In ta vsebina je na krožnikih, ki morajo biti v Tednu restavracij najmanj trije (hodi), pa še pozdrav iz kuhinje ne sme manjkati. Zato so na spletni strani www.tedenrestavracij.si objavljeni vsi meniji TR in zato večina gostov restavracij ne izbira po imenu, slavi, ocenah, temveč po ponudbi.

A vseeno se nekateri, kajne, še ne morete odločiti. Kaj in kako izbrati? Zato vam pomagamo z dodatno razvrstitvijo restavracij. Razdelili smo jih na devet kategorij, ki jih po našem mnenju najbolj opredeljujejo. Ker lahko posamezne gostilne in restavracije uvrstimo v več kategorij, smo izbrali tisto, ki najbolj označuje njihovo zgodbo.

Tukaj prvi trije izbori: restavracije z visoko kuhinjo, restavracije za doživetje in izlet, restavracije, ki prenavljajo tradicijo.

Visoka kuhinja

Ustvarjalno. Za posebne priložnosti. Chefi s podpisom. Vanje ne gremo, ko smo lačni, temveč ko smo radovedni. V njih ne izbiramo sami, raje se jim prepustimo. Vrhunska kulinarika. Visoka slovenska kuhinja.

Doživetje in izlet

Najboljše so tiste gostilne, ki so takšno doživetje, da gremo zaradi njih na izlet. In obratno, v doživljajske gostilne ne gremo lačni, temveč šele v njih dobimo apetit.

Tradicija in sodobnost

Tradiciji dodajajo sodobnost in s tem dokazujejo, vsaka na svojem koncu, raznolikost in pestrost slovenske kuhinje. Regionalne posebnosti so spremenile v svoje specialitete in prednosti!

Tags: , , , , ,