Spomladanski Teden restavracij 2018: rekordno število sodelujočih restavracij (101) iz vse Slovenije vabi dobrojedce in dobrojedke, da med 16. do 25. marcem poskusijo vrhunce kulinarične ponudbe.

TR2018 snemanje 15Najboljši slovenski chefi in chefinje se pospešeno pripravljajo na največjo slovensko kulinarično akcijo. Letošnji pomladni Teden restavracij bo trajal od 16. do 25. marca, v njem bo sodelovalo rekordno število najboljših slovenskih restavracij in gostiln – 101, vse informacije o sodelujočih restavracijah, menijih in načinu rezerviranja pa bomo objavili 2. marca (www.vivi.si in www.tedenrestavracij.si). Cena posebnih menijev Tedna restavracij bo v skladu z letnico 18 evrov. To so najbolj pomembne novice za veliko gibanje slovenskih dobrojedcev, saj vemo, da že komaj čakate naj kulinarični Teden v letu.

Letošnja najbolj množična slovenska kulinarična akcija, v kateri je lani v 97 restavracijah in gostilnah sodelovalo več kot 90 tisoč gostov, bo v znamenju pozdrava. A to konec zime ne bo le pozdrav pomladi in prebujanju narave, temveč tudi pozdrav slovenskih vrhunskih chefinj in chefov svojim gostom. Pozdrav iz kuhinje je tista dobrodošlica, s katero se chef predstavi gostom in jim napove, kaj in kako bodo uživali ob njegovi kulinarični predstavi, ki ima v času Tedna restavracij (najmanj) tri dejanja (hode) in prijazno ceno (letos 18 evrov).

Uroš Mencinger, selektor Tedna restavracij: ”Teden restavracij je šola okusov! Primerjanje med restavracijami, chefi in jedmi dviguje kakovost slovenske kulinarike, zato vsak Teden restavracij poudari enega od pomembnih členov vrhunske kulinarike. Ker je ta vključen v meni Tedna restavracij, postane standard kakovosti, ki ga gostje nato zahtevajo vedno in povsod. Iz prejšnjih poudarkov Tedna restavracij je tako postalo nujnost, da chef tradiciji dodaja lastno ustvarjalnost, da uporablja lokalne, sezonske in kakovostne sestavine ter zanje plete mrežo lokalnih pridelovalcev in dobaviteljev, in da predstavlja svoje jedi na krožniku tako, da gost je tudi z očmi. V letu 2018 temu dodajamo še chefovo dobrodošlico. Pozdrav iz kuhinje je, namreč, hkrati znak gostoljubja tradicionalne gostilne in znak odličnosti v vrhunski kulinariki.”

Akcija Teden restavracij poteka v Sloveniji od leta 2013, začela pa se je že leto pred tem, v Mariboru, v okviru Evropske prestolnice kulture. Teden restavracij organizira VIVI, Šola okusov (www.vivi.si). Selektor Tedna restavracij je kulinarični kritik Uroš Mencinger.

krasna ekipa 1

Nove restavracije

V tokratni akciji Tedna restavracij premierno sodelujejo:
Gostilna Resje, Nemški Rovt, 2 srčka; Hiša Krasna, Lokev, 2 srčka; Herbal restavracija, Ljubno ob Savinji, 1 srček; Gostilna Zorko, Boreci, 1 srček; Kruh in vino, Vipolže, 1 srček; Restavracija Tabor, Podbrezje, 1 srček; Restavracija Aviator, Portorož, na dobri poti; Gostilna Oštirka, Celje, na dobri poti

Sodelovanje na osnovi srčkov

Osnova za vabilo k sodelovanju v Tednu restavracij so ocene gostiln in restavracij na spletni strani Šole okusov (www.vivi.si). V Teden restavracij so tako vključene le tiste gostilne in restavracije, ki ustrezajo merilu kakovosti srčkov (4, 3, 2, 1), posebno povabilo pa prejmejo tudi gostilne in restavracije, ki so na dobri poti do ocene vsaj 1 srček.

V spomladanskem Tednu restavracij 2018 sodelujejo, po ocenah:
4 srčki: 1; 3 srčki: 16; 2 srčka: 19; 1 srček: 33; na dobri poti: 32

Sodelujoči po regijah

Sodelujoče restavracije po regijah (na strani www.vivi.si):
Osrednja Slovenija: 25; Severna Slovenija: 20; Južna Slovenija: 12;
Vzhodna Slovenija: 25; Zahodna Slovenija: 19

Tags: , , , , , , , , , ,