Geografsko majhna, gastronomsko bogata – to je Slovenija, pravijo v Gault&Millau Slovenija in v svoj izbor najboljših za leto 2023 uvrščajo mnoga sveža gastronomska imena, ki navdušujejo s svojim edinstvenim kulinaričnim pogledom in razvojnim potencialom.

Seveda pa med prejemniki posebnih nagrad in restavracij s štirimi kapami najdemo tudi mnoga že uveljavljena imena in restavracije, ki vztrajno vzdržujejo kakovost in vrhunskost svojega ustvarjanja. Prav vsi so na razglasitvi prejemnikov nagrad poželi bučen aplavz ter priznanje slovenske gastronomske srenje.

kulinaricni utrinek 2

Hiša Denk, podelitev priznanj Gault&Millau 2023; foto Peter Irman

Gault&Millau Slovenija je na slavnostni podelitvi naznanil tudi prihod novega vodnika za leto 2023. V njem je predstavljeno 180 restavracij, prek 100 POP zbirališč, 93 vinskih kleti z 278 ocenjenimi vzorci vina ter 25 karakterističnih slovenskih turističnih kmetij.

Gault&Millau Slovenija je sedem posebnih nagrad podelil osmim ustvarjalcem, med prejemniki sta namreč kar dva chefa tradicije, ki sta navdušila s svojim spoštovanjem in negovanjem slovenske kulinarične tradicije. Chef Ivica Evačić (Restavracija Hotela Marina, Izola) in chef Matej Tomažič (Majerija, Slap) oba prihajata iz primorske regije in nosita pomembno poslanstvo; ohranjanje bogate kulinarične dediščine regije, tesne povezave z lokalnimi kmetijstvom in surovinami, živili ter tudi tesne povezanosti z lokalno skupnostjo oziroma socialnim okoljem.

mladi talent 2023

Kristian Zule, Stara gostilna, telent leta po izboru Gault&Millau 2023; foto Peter Irman

Izbrati dva posebna nagrajenca znotraj ene kategorije ni neobičajna praksa Gault&Millau družine: ”Slovenija je že tako tesno povezana s svojo tradicijo, a ko dva posameznika tako navdušita s svojo ljubeznijo do tradicije, med njima ne gre izbirati, temveč nagraditi oba,” je dejala Mira Šemić, direktorica Gault&Millau Slovenija.

To, da so v Gault&Millau Slovenija podelili dva naziva chefa tradicije, pa ni edina osvežitev letošnjega leta. Čeprav smo vajeni, da Gault&Millau praktično vsako leto uvede kako novost, je letošnji izbor nagrajencev nov zalet slovenski gastronomiji.

”Letošnji nagrajenci, pa tudi izdaja vodnika, sta lep odraz tega, da naši inšpektorji vsako leto natančno prečešejo celo Slovenijo in odkrivajo, kaj novega nam ima ponuditi,” pravi Mira Šemić. ”Ponosni smo na vse naše že etablirane gostince, natakarje, sommelierje, ki iz leta v leto ohranjajo svojo kakovost in vrhunskost svojih restavraciji, a prav tako nas navdušujejo nova imena, ki si pot v slovensko in mednarodno gastronomijo šele utirajo. V Gault&Millau Slovenija smo prepričani, da je pomemben del našega poslanstva tudi v tem, da te prihajajoče zvezde prepoznamo, jih izpostavimo in spodbudimo njihovo uveljavljenost, saj imajo tako domači kot mednarodni javnosti za ponuditi ogromno dobrega in lepega,” dodaja in pove, da vse od prihoda vodnika Gault&Millau na slovenski trg opažajo nenehno rast slovenske kulinarične ponudbe. Mladi po manjših mestih svojo ljubezen do slovenske gastronomije in njene tradicije razvijajo na svoj, edinstven način, s svežimi pristopi, a praviloma vezani na močne korenine slovenske kulinarike.

gostiteljica Mira Semic predsednica RS Pric Musar direktorica STO Maja Pak

Gault&Millau 2023: gostiteljica Mira Šemić, predsednica RS Nataša Pirc Musar in direktorica STO Maja Pak; foto Peter Irman

Glavni partner izdaje gastronomskega vodnika Gault&Millau Slovenija je kot že vsa leta doslej Slovenska turistična organizacija. Direktorica STO, mag. Maja Pak, je poudarila: ”Na STO smo ponosni, da si je Slovenija na globalnem turističnem zemljevidu kljub svoji majhnosti priborila status gastronomske velesile, tudi s pomočjo uglednih vodnikov, kot je Gault&Millau. Ob letošnji izdaji Gault&Millau gurmane z vsega sveta še posebej vabimo k odkrivanju trajnosti zavezanih restavracij z znakom Slovenia Green Cuisine ter tistih, ki stavijo na lokalno, avtentično ponudbo, z znamko kakovosti Gostilna Slovenije. Nenazadnje pa jih z vodnikom spodbujamo, da odkrijejo tudi edinstvena doživetja Slovenije (Slovenia Unique Experiences). Iskrene čestitke vsem prejemnikom prestižnih kap.”

Nagrajenci

Najboljše restavracije:
Hiša Franko, Staro selo pri Kobaridu, 18/20, 4 kape
Gostilna Pri Lojzetu, Dvorec Zemono, Vipava, 17,5/20, 4 kape
Hiša Denk, Zgornja Kungota, 17,5/20, 4 kape
Ošterija Debeluh, Brežice, 17,5/20, 4 kape
Restavracija Strelec, Ljubljana, 17/20, 4 kape
Restavracija Mak, Maribor, 17/20, 4 kape
Restavracija Pavus, Grad Tabor Laško, 17/20, 4 kape
Grič, Šentjošt nad Horjulom, 17/20, 4 kape
JB restavracija, Ljubljana, 17/20, 4 kape
Restavracija Milka, Kranjska Gora, 17/20, 4 kape

Chef leta: Janez Bratovž, JB restavracija, Ljubljana
Chef prihodnosti: Rok Martinčič, Gostilna Jež, Jagnjenica
Chefa tradicije: Ivica Evačić, Restavracija Hotela Marina, Izola in Matej Tomažič, Majerija, Slap
Mladi talent: Kristian Zule, Stara gostilna, Piran
Najboljši slaščičar: Naser Gashi, Ljubljana
NajboljšI POP: eVino bar, Ljubljana
Najboljši sommelier/natakar: Miralem Junuzović, Bistro Štorja, Postojna

Celoten vodnik že na spletu

Sočasno z podelitvijo posebnih nagrad ter razglasitvijo restavracij, ki so prejele štiri kape, pa je na spletni strani Gault&Millau objavljen tudi celoten gastronomski vodnik Gault&Millau Slovenija 2023. Vodnik bo kmalu naprodaj tudi na običajnih prodajnih mestih; na Petrolu in v knjigarni Felix.