Michelinovi inšpektorji so Hiši Franko že tretjič podelili dve zvezdici. Po eno zvezdico so ohranili: Atelje, Dam restavracija, Gostilna pri Lojzetu, Gostišče Grič in Hiša Denk, kar štiri slovenske restavracije pa so dobile nove zvezdice: COB, Restavracija Strelec, Hiša Linhart in Milka. 

Skupno so Michelinovi inšpektorji za leto 2022 podelili enkrat po dve zvezdici in 9-krat po eno. Michelinovo zeleno zvezdico za trajnostno gastronomijo je prejelo 6 restavracij. V  tretjo izdajo MICHELIN GUIDE SLOVENIA 2022 se je skupno uvrstilo 58 restavracij, od tega je za kakovostno ponudbo prejelo priznanje Bib Gourmand 7 restavracij. 

Michelinov vodnik velja za najbolj prestižno in najvplivnejšo blagovno znamko na področju gastronomskih vodnikov z izjemnim globalnim dosegom. Njegova priznanja slovenski gastronomiji nas lahko navdajajo s ponosom, saj gre za panogo, ki se s svojo kreativnostjo, drznostjo, izjemno kakovostjo in trajnostno naravnanostjo postavlja ob bok najboljšim na svetu. Hkrati pa pripomore k prepoznavnosti Slovenije kot edinstvene turistične destinacije in soustvarja izjemna avtentična doživetja.  

Kaj prinaša MICHELIN GUIDE SLOVENIA 2022

Michelin 2022 foto Nino Verdnik Blenda4

Michelin 2022

Michelinovi inšpektorji so v tretjo izdajo Michelinovega vodnika za Slovenijo uvrstili  58  restavracij. Michelinove zvezdice označujejo restavracije, ki glede na ocene Michelinovih inšpektorjev nudijo vrhunska gastronomska doživetja. 

Dve Michelinovi zvezdici za odlično kulinariko, vredno ovinka na poti,  je že tretjič zapovrstjo ohranila Hiša Franko kuharske mojstrice Ane Roš.  

Po eno Michelinovo zvezdico je za visoko kakovost kulinarike, za katero se je vredno ustaviti na poti, prejelo devet  restavracij:   

 • Atelje, chef Jorg Zupan 
 • Dam restavracija, chef  Uroš Fakuč 
 • Gostilna pri Lojzetu, chef Tomaž Kavčič 
 • Gostišče Grič, chef Luka Košir 
 • Hiša Denk, chef Gregor Vračko
 • Novo zvezdico so pridobili: 
 • COB, chef Filip Matjaž 
 • Hiša Linhart, chef Uroš Štefelin 
 • Milka, chef David Žefran 
 • Restavracija Strelec, chef Igor Jagodic 

Michelin Green Star

Michelin 2022 foto Nino Verdnik Blenda3

Michelin 2022

Restavracije, ki so posebej zavezane bolj trajnostni gastronomiji. Slovenske restavracije so bile pred tremi leti med prvimi dobitnicami Michelinovega priznanja za trajnost. Kot izpostavljajo pri Michelinu to ”izraža pohvalo in spodbudo ekološko odgovornim pobudam, ki jih izvajajo v zglednih restavracijah. Slovenija, ki jo pogosto imenujejo ‘zelena pljuča Evrope’, potrjuje svoj status pionirja na področju ekološko odgovorne gastronomije z dvema novima restavracijama, ki sta prejeli MICHELINOVO zeleno zvezdico.”

Michelinovo zeleno zvezdico so od lani ohranile štiri restavracije: 

 • Gostilna Krištof, chef Uroš Gorjanc 
 • Gostilna Mahorčič, chef Ksenija Krajšek Mahorčič 
 • Gostišče Grič, chef Luka Košir 
 • Hiša Franko, chef Ana Roš

Novo zeleno zvezdico so pridobili: 

 • Gostilna Repovž, chef Meta Repovž 
 • Hiša Linhart, chef Uroš Štefelin

Bib Gourmand

Označuje restavracije, ki ponujajo izkušnjo z dobrim razmerjem med ceno in kakovostjo. To priznanje je od lani ohranilo sedem restavracij: 

 • Gostilna na Gradu
 • Gostilna Repovž
 • Jožef
 • Gostilna Mahorčič
 • Rajh
 • Ruj
 • TaBar 

Michelin priporoča  

Michelin 2022 foto Nino Verdnik Blenda5

Michelin 2022

Na seznamu restavracij, ki jih za obisk priporoča vodnik MICHELIN GUIDE SLOVENIA 2022, je 41 slovenskih restavracij:
AS, B-Restaurant, Calypso, Cubo, Dvor Jezeršek, Etna,  Galerija Okusov, Gostilna Danilo, Gostilna Francl, Gostilna Krištof, Gostilna Vovko, Gredič, Harfa, Hiša Krasna, Hiša Torkla, JB, Kendov Dvorec, Julijana, Landerik, MAK, Monstera Bistro, Ošterija Debeluh,  Otočec Castle, Pavus, Pikol, Restavracija Hotela Marina, Rizibizi, Sedem, Separé, Shambala, Sophia, Stara Gostilna, Sushimama, Valvas’or, Vila Planinka

Na novo je  v to kategorijo uvrščenih 6 restavracij:
Altrokè, City Terasa, Restavracija 1906, Restavracija Mama Marija, Špacapanova hiša, Vila Podvin 

Vse večji gastronomski standard po vsej Sloveniji

Gwendal Poullennec, mednarodni direktor Michelinovih vodnikov: »Tretja izdaja MICHELINOVEGA vodnika Slovenija dokazuje vse večji gastronomski standard, ki ga lahko opazimo po vsej državi. Dejansko se 10 novih restavracij, ki se pridružujejo izboru 2022, nahaja v sedmih različnih mestih in naši inšpektorji so bili navdušeni, ko so odkrili, kako iz leta v leto po vsej državi nastajajo ali napredujejo visoko kakovostne restavracije. Poleg tega je naša ekipa med svojimi obiski opažala v kolikšni meri je zaveza k zagotavljanju bolj trajnostnih in ekološko odgovornih doživetij v restavracijah osnovni trend in močna kulinarična tradicija na lokalni gastronomski sceni. To zavezo spodbujajo vedno bolj predani kuharski mojstri, kar dokazuje dodatek dveh novih MICHELINOVIH zelenih zvezdic k izboru 2022.« 

Matjaž Han, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo: »Slovenija se uspešno postavlja na globalni gastronomski zemljevid –  tudi zahvaljujoč gastronomskim vodnikom, kot je Michelinov. Vključitev slovenskih restavracij in gostiln v vodnik ni samo pridobitev za slovenski turizem, pač pa pomembno prispeva k bogastvu in raznolikosti tudi svetovnega gastronomskega sveta. Naša država se ponaša z bogato gastronomsko dediščino v vseh 24 gastronomskih regijah in treh vinorodnih deželah z vrhunskimi butičnimi vini in dolgo vinarsko tradicijo. Vsekakor je Slovenija tudi dežela odličnih kuharjev, vinarjev in pridelovalcev lokalnih sestavin – imajo izjemno tradicijo, sodobno znanje in kreativnost. Gastronomija ima pomembno mesto tudi v novi Strategiji slovenskega turizma za obdobje do leta 2028. Je eden ključnih turističnih produktov slovenskega turizma. Naši kreativni chefi dokazujejo, da so lahko tudi gastronomski užitki samostojen turistični produkt. Takšna 5-zvezdična doživetja so tako sama po sebi razlog za obisk posamezne destinacije. Prepričan pa sem tudi, da lahko gastronomija pomembno doprinese k hitrejšemu okrevanju in prihodnji odpornosti tako evropskega kot slovenskega turizma. In na tej poti bo Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo tudi v prihodnje podpiralo vse aktivnosti, da Slovenijo pozicioniramo kot zeleno, trajnostno in butično destinacijo z vrhunskim turizmom.« 

Mag. Maja Pak, direktorica Slovenske turistične organizacije: »Vesela in ponosna sem, da je Hiša Franko ponovno prejela dve zvezdici in da je po eno prejelo devet restavracij, med njimi kar štiri nove. Ponosni smo lahko tudi, da so bile pred tremi leti slovenske restavracije med prvimi prejemnicami Michelinovega priznanja za trajnost. Pri tokratnem ocenjevanju je zeleno zvezdico prejelo šest restavracij, s čimer Michelinovi inšpektorji izpostavljajo vlogo slovenske gastronomije v globalni trajnostni gastronomiji in jo postavljajo za zgled tako ljubiteljem hrane kot stroki. Kljub izzivom, s katerimi se soočajo gostinci v zadnjem obdobju, smo jim hvaležni, da  gradijo dalje, iščejo nove priložnosti in oblikujejo nove zgodbe. Ostajajo zvesti tistemu, kar najbolj cenimo: lokalnemu, avtentičnemu, trajnostnemu, zdravemu, kreativnemu,  inovativnemu in pristno gostoljubnemu. Tako krepijo ugled Slovenije kot destinacije vrhunskih gastronomskih doživetij. To so prepoznali pri Michelinu in vrhunskost slovenske gastronomije ponovno nagradili z zvezdicami. Na Slovenski turistični organizaciji se prek različnih sistematičnih, sodobnih, inovativnih aktivnosti trudimo ponesti izjemnost naše gastronomije v svet. Zato smo se tudi pred leti odločili za  sodelovanje z Michelinovim vodnikom. Čestitke vsem, ki ste se umestili v novo izdajo globalno najvplivnejšega vodnika. Želim vam, da bi bila to dodatna spodbuda za nove uspehe in vir inspiracije pri premagovanju vsakodnevnih izzivov, ki jih v teh časih v gostinstvu res ne manjka.«