Srebrna žlica, biblija izvirne italijanske kuhinje, ki je uspešnica že 70 let, zdaj tudi v slovenščini
Glede na priljubljenost italijanske kuhinje pri nas, ko je največ restavracij, največ kuharskih knjig in največ domačih receptov najbolj pod njenim vplivom, je zdaj priložnost za preverjanje – znamo kuhati kot Italijani?! Če še ne – založba Didakta je izdala slovenski prevod biblije italijanske kuhinje! Srebrna žlica prinaša zbirko 170 najbolj znamenitih, izvirnih in slastnih receptov iz italijanske zakladnice okusnih jedi, ki so osvojile svet.
Z dodanimi informacijami o izvoru receptov in regionalnih različicah ter z razkritimi skrivnostmi italijanskih babic bodo prave tradicionalne italijanske jedi preverjeno zadišale po slovenskih domovih.
Kuharska knjiga Srebrna žlica je darilo prihodnjim generacijam, zajeto v razkošno ilustrirano zbirko tradicionalnih receptov italijanskih pokrajin. To je kuharska knjiga, ki jo sleherni Italijan kot dediščino predaja svojim otrokom in tako na prihodnje rodove prenaša kuharske veščine svojih staršev in starih staršev.
Srebrna žlica z elegantnimi fotografijami in opisi izvora jedi ter kulinarične tradicije vabi, da občutite italijansko veselje do življenja, ki izžareva iz mediteranske priprave okusnih jedi. Z dvema milijonoma prodanih izvodov samo v Italiji in še enkrat toliko po vsem svetu je Srebrna žlica najbolje prodajana, najbolj prepoznavna in najbolj referenčna italijanska kuharica na svetu.
Srebrna žlica je prvič izšla leta 1950 in od takrat je bestseller. V osnovni izdaji ”biblije” je 2000 preprostih receptov za okusne in moderne jedi, z leti pa je iz nje nastala cela serija knjig v več kot desetih svetovnih jezikih. V slovenskem prevodu so zbrani recepti, ki so abeceda italijanske kuhinje. Srebrna žlica je tako edina italijanska kuharica, ki jo potrebuješ, hkrati pa tudi edina kuharska knjiga v slovenščini, ki te nauči ješče govoriti italijansko!
Antipasti: bagna cauda, bruschetta al pomodoro, piadina, mozzarella in carrozza, panzanella, insalata di polpi e patate …
Primi piatti: linguine al frutti di mare al cartoccio, vermicelli alle vongole, tagliatelle ai funghi, spaghetti cacio e pepe, pasta bolognese, tortelli di zucca, gnocchi di patate, risi e bisi, risotto nero con le seppie, ribollita, canederli …
Secondi piatti: dentice al sale, fritto misto di pesci azzuri, fegato alla veneziana, cosciotto in crosta d’erbe, abbachio alla romana, ossibuchi alla milanese, piccata al limone, vitello tonnato freddo, pollo alla diavola, melanzane ripiene alle verdure, pizza bianca …
Contorni: pomodori al gratin, fiori di zucchine ripieni, lenticchie in umido, carciofi alla giudia, caponata, cicoria alla besciamella, peperonata …
Dolci: panna cotta, zabaione, cantucci, amaretti, cannoli, croccantini, crostata alla marmellata, zuppa inglese, tiramisu …
Ko prebiraš Srebrno žlico, ti je šele jasno, koliko dobrih jedi je italijanskih. Ko kuhaš po receptih Srebrne žlice, ti je šele jasno, kakšne so dobre italijanske jedi. Ko skuhaš Srebrno žlico, šele znaš kuhati!
Založba Didakta, 386 strani, prevajalec Luka Novak, luksuzna vezava, cena 55 €