Na Orange Wine Festivalu v Izoli se bo predstavilo 45 sonaravnih vinarjev iz več evropskih držav. Festival bo potekal na odprtem, organizatorju pa bodo poskrbeli za upoštevanje predpisanih ukrepov za preprečevanje morebitnega prenosa virusa.

Tradicionalni Orange Wine Festival je mednarodno uveljavljena predstavitev sonaravno pridelanih belih maceriranih vin. V minulih letih je potekala konec aprila v Izoli, jeseni pa na Dunaju. Virus je premešal karte, zato so se organizatorji odločili, da prireditev pripravijo ob koncu epidemije in ob začetku poletne turistične sezone. Prireditev bo na prostem na Manziolijevem trgu v Izoli v soboto, 26. junija, med 16. in 21.30 uro.

2021 06 IGZ več kot 150 belimi maceriranimi vini se bo predstavilo blizu 50 vinarjev. Med njimi so tako začetniki sodobnega vala sicer tradicionalnega načina pridelave belih vin kot njihovi sledilci. Vse več mladih vinarjev se namreč odloča za pridelavo vin z manj posegi in čim bolj v sozvočju z naravo. Vinarji prihajajo iz vseh slovenskih vinorodnih okolišev, ob njih pa se bodo s svojimi vini predstavili še njihovi kolegi iz Italije, Hrvaške, Avstrije, Madžarske, Grčije in Gruzije. 

Na Orange Wine Festivalu v Izoli se bodo predstavili vinarji, ki vina pridelujejo po načelih iz Izjave o skladnosti: stik jagodnih kožic z moštom mora potekati najmanj 36 ur, grozdje mora biti iz lastne pridelave in obrano ročno, v kleti naj bo čim manj vinarjevih posegov, omejena je tudi skupna vsebnost sulfitov v vinu.

Da bo zadoščeno zahtevam za organizacijo prireditev v teh časih, so se morali organizatorji opravičiti številnim vinarjem, saj lahko sicer razširjeno prizorišče sprejme omejeno število razstavljavcev. Udeleženci Orange Wine Festivala bodo že ob vstopu na prizorišče obveščeni o potrebnih zaščitnih ukrepih, organizatorji pa bodo poskrbeli tudi za zaščitna sredstva. Vsak udeleženec bo tako prejel zaščitno masko, v katalogu prireditve pa bodo navedeni vsi predpisani ukrepi. Število vstopnic je omejeno. Naprodaj so pri Eventimu.

Na Orange Wine Festivalu se bodo predstavili: Atelier Kramar – Atimo – Bartol – Batič  – Blažič – Bordon – Burja – Dario Prinčič – Draga-Miklus – Emeran Reya – Etyeki Kúria – Erzetič – Fedora – Ghira – Giorgi Natenadze – Gordia – Guerila – Il Carpino – Josef Fritz – Korenika&Moškon – Leban – Lodi Corazza – Lunika – Mansus – Marjan Simčič – Montemoro – Movia – Nigl – Norbin – Ploder-Rosenberg – Prus – Ražman – Renčel – Reia – Rojac – Roxanich – Schiefer – Slavček – Svetlik – Štemberger – Uibel – Uou – Valentan – Zaro.