Orange Wine Festival: v Izoli 26. aprila že osmi festival oranžnih vin

orange wine cerkev

Na Manziolijevem trgu v središču Izole bo v petek, 26. aprila, potekal že osmi Orange Wine Festival. Gre za pomemben mednarodni gastronomski dogodek, na katerem so v ospredju oranžna vina. S svojimi belimi maceriranimi vini se bo predstavilo prek 60 vinarjev iz sedmih držav, med njimi bodo tako pionirji tovrstne pridelave kot njihovi mlajši sledilci. Največ vinarjev bo iz Slovenije, ob njih pa še pridelovalci iz Italije, Avstrije, Hrvaške, Gruzije, Madžarske in Srbije.

Bela macerirana vina, za katera se je zaradi intenzivnejše barve, ki je posledica daljšega stika mošta z jagodnimi kožicami, uveljavilo ime oranžna ali jantarna vina, so sicer majhna, a pomembna niša v pridelavi vin. Vinarjev, ki se vračajo h koreninam in naravi, tako pri pridelavi grozdja kot pri njegovi predelavi v vino, je vse več. Pionirji med njimi, ki so zavzeti zagovorniki sonaravnih in trajnostnih konceptov, imajo vedno več sledilcev, zlasti med prihajajočo generacijo vinarjev. Sonaravno pridelana vina širijo svojo publiko, vanje verjamejo tako izkušeni vinoljubci kot številni mladi, ki v svet vina vstopajo skozi oranžna vrata.

2019 owfi FB 1

Vinarji, ki predstavljajo svoja vina na Orange Wine Festivalu, so zavezani k načelom pridelave. Ta nalagajo, da gre za čim bolj sonaravno pridelano grozdje, ki je bilo obrano ročno in predelano v vino s čim manj intervencijami, maceracija pa ni bila krajša od 36 ur. Vsebnost žvepla ne sme presegati polovice meje, ki jo je EU določila za ekološka vina.

V okviru festivala bodo organizirane tudi tri vodene degustacije v knjižnici Manziolijeve palače. Ob 15. uri bo novinar Sašo Dravinec predstavil oranžna vina iz celotne Istre, ob 16.15 gostinec Boris Novak oranžna vina celotnih Brd, ob 17.30 pa bo še tretja čezmejna degustacija, na kateri bo novinar Tomaž Klipšteter predstavil oranžna vina z obeh strani meje na Štajerskem.

orange wine Špacapan

Ob vinarjih se bodo v Izoli s svojo ponudbo predstavili tudi gostinci in ponudniki vrhunskih delikates, ki delijo enako tenkočuten odnos do narave. Obiskovalci bodo tako lahko okušali vrhunske sušene mesnine, oljčna olja, brancine iz Piranskega zaliva, morske delikatese iz Dalmacije, sire in številne miniature predanih kuharskih mojstrov.
Vstopnica za Orange Wine Festival stane 40 evrov. V ceno so vključeni spominski kozarec v vrečki in vse degustacije vin in delikates ter sočni golaž s polento za okrepčilo ob prihodu.

Več o festivalu na orangewinefestival.si

 

 

Tags: , , , , , , , , ,