Divji šparglji, mavrahi, ”živi” škampi in posebni vini

Piše: Uroš Mencinger

 

Potem ko je čemaž letos tako kruto z jesenskim podleskom oznanil pomlad, so se gozdovi izpraznili, branjevkam na tržnici pa je ostal česnasti vonj neprodan. Bomo nehali jesti čemaž? Kako bomo potem vedeli, kdaj je pomlad?

V Šoli okusov imamo rešitev! Zdaj je čas, da čemaž postavimo na pravo mesto. Mar se niste naveličali že čemaževe juhe, ki vas gleda spomladi z vsakega gostilniškega jedilnika? Zakaj mora spomladi povsod ”smrdeti po česnu”, če pa je še toliko drugih vesninih znanilcev? Zakaj po čemaž le v gozd? Ste že poskusili čemaževe popke?

cemaz na vrtu nabiranje cvetov 2Čemaž lahko raste tudi na domačem vrtu! Potem ne bo potrebno v gozd in tudi ne bo nevarnosti, da bi ga zamenjali. Hkrati pa ne bo konec nabiranja, ko se bodo začeli delati popki, saj bodo ti odlični tudi vloženi, in ko se bo preveč razrasel, ga boste zredčili in višek čebulic prav tako vložili.

To bo morda tudi gostince spodbudilo, da bodo pri praznovanju pomladi bolj izvirni. Zamešati nekaj listov čemaža v zimske jedi in reči: ”Pomlad je tu!” je premalo, da bi nas nehalo zebsti. Čakati, da bodo zrasli šparglji in beluši – v Šoli okusov jih začnemo jesti šele, ko zrasejo na slovenskih kmetijah, ne pa že, ko so brez okusa z nizozemskih ”plantaž” -, pa je predolgo. Ob potoku so mlade koprive, na gozdnem robu so divji hmelj in najlepše mlade koprive, na domači trati pa je regrata tako preveč. In divje šparglje prodajajo že na celini ob cesti …

Zato se pomlad res začne, ko so zjutraj z jajci divji šparglji, opoldan v rižoti prvi mavrahi, zvečer pa, kar ostane, skupaj v ponvi z ”živimi” škampi … No, to slednje je takšen dogodek, da je ob njem potrebno odpreti še posebno vino. Oslavje, Radikon, 2000 je prav zdaj na vrhuncu elegance. Pozdrav tisočletju za pozdrav pomladi. Riserva Ivana, Radikon, 1997, pa je zrelost, ki ne priznava starosti.

Tags: , , , , , , ,