Bienalni vinski festival Hiše dobrih vin Koželj je ena najboljših vinskih prireditev pri nas – Cristal za 150 okuševalcev penin in šampanjcev

Preko 1.500 ljubiteljev vina je napolnilo kongresni center na Brdu pri Kranju in že sedmi FESTVINA, ki ga bienalno organizira Koželj – Hiša dobrih vin. Predstavilo se je kar 70 domačih in tujih vinarjev. Gostom so postregli z novostmi ter staro zbirko najboljših vin. Bogato ponudbo je še dodatno popestrila dopoldanska delavnica Penine in šampanjci, ki jo je vodil vinski strokovnjak, sommelier, degustator in publicist, Leon Beton. Pestro dogajanje se je v poznih večernih urah zaključilo na Račjem otoku.

Tudi letos so udeleženci imeli možnost spoznati zgodbe o vinih, ljudeh, novostih in trendih doma in po svetu. Na Festvinu so sodelovali vinarji iz Slovenije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Italije, Francije, Španije, Portugalske, Avstrije, Avstralije, Nove Zelandije in Čila.

Na delavnici je kar 150 okuševalcev slepo ocenjevalo šest penin in šampanjcev, s katerimi je Leon Beton predstavil štiri značilnosti penečih vin: vinoznost (sadnost, intenzivnost okusa), svežino (kislina), penjenje (mehurčki) in zorilno aromo (šampanjska zaznava, ki ni iz vinskega sveta). V kakšnem ravnotežju morajo biti je najboljše pokazalo presenečenje Jožeta Koželja, direktorja Hiše dobrih vin, na koncu delavnice. Sedmi vzorec je bil namreč eden najboljših šampanjcev na svetu, Roederer Cristal, brut nature.

Vsako leto Festvina obogatijo z novimi vsebinami. Tokrat so se predstavili z novimi proizvodi za pridelavo in serviranje vina, ki so jih pri Hiši Koželj razvili v sodelovanju z domačimi strokovnjaki: pripomoček za točenje vin iz velikih steklenic Wcanter, napravo za pravilno hlajenje, zorenje in točenje vin Wdoser, prilagodljiv modularni sistem Wpoint in Wmobile bar, ki ljubiteljem vin omogoča mobilno zabavo.

Festvina, ki ga Koželj organizira vsako drugo leto, vedno poskrbi tudi za ”knjižno uspešnico”, katalog Koželjeve ponudbe, ki je hkrati eden od najbolj informativnih pregledov vinarjev in njihovih vin pri nas. Tokrat so k Besedi p vinu povabili tudi zunanje pisce. Črtica Uroša Mencingerja o vinski ponudbi v naših gostilnah Fair do vas, ki pošteno plačate, je tukaj.

Tags: , , , , , , , , ,