Dvanajst vin, šest jedi, dva vinarja, ena filozofija – Marjan Simčič in Uroš Valcl (Marof) v Rožmarinu – V svetu so cenjena le vina z značajem

Piše: Uroš Mencinger

 

Terroir je različen, a o njem razmišljata zelo podobno. Marjan Simčič ga imenuje po francosko, Uroš Valcl pa, ko mu pravi rastišče, tudi ne govori le o vinogradniški legi, temveč o celovitem čudežu narave, ko iz trte ”priteče” vino. V najbolj znani mariborski restavraciji so se v parih vinsko igrali in ob druženju z jedmi Rožmarinovih chefov predstavili že skoraj vsi pomembni in znani slovenski vinarji, zato so enega najbolj zanimivih ”duelov” ponovili. Šest jedi, ob vsaki pa primerjava Brd in Prekmurja, Medane in Goričkega, Simčičevih in Marofovih vin, filozofije dveh izrazito avtorskih vinarjev.

Zato to ni bil spopad, temveč spoznanje. Kajti, ko ima vino svoj značaj, ko, torej, ni uniformirano, ni pomembno, katera nalepka je lepša, katera sorta moderna in katera nagrada več vredna. Ko je vino pravo, je vseeno, za koga navijamo in kako se kdo piše ter kje je doma. Primorci? Štajerci? Ne, ”le” vino!

Razlika je zato le v tem spoznanju. Ker je na Primorskem več vinarjev že spoznalo, da so lahko bolj uspešni in bolj prepoznavni, če delajo ”svoja” vina, ne pa ”splošnih” vin. Podravje, ki ima prav tako odlične lege, primerno podnebje, dolgo vinogradniško in vinarsko tradicijo, ima pomembne primerjalne prednosti, zato drugačen terroir, a so takšna ”spoznanja” še redka. Zato, prosim, več takšnih duetov in duelov!

rozmarin marof simcic skupinska

Marjan Simčič: ”Ko vinom nekaj jemljemo in nato nekaj drugega dodajamo, ko uporabljamo preveč tehnologije, jim s tem le natikamo uniformo. Danes pa je v svetu cenjen karakter v vinu, ki mu daje prepoznavnost, torej različnost, vino mora biti čim bližje zemlji, v kateri raste grozdje, in če mu vinar doda še svoj značilen podpis, dodaten pečat, je to tisto, kar šteje. Takšna vina pridejo potem na najboljše svetovne vinske karte, dosežejo višje cene, kajti takšnih vin je v celotni svetovni proizvodnji morda le kakšnih 5 odstotkov. Ker je med njimi največ francoskih in Slovenija ni dovolj znana vinska regija, lahko le s takšnimi, karakternimi, vini prodiramo v svet in dokazujemo, da je Slovenija vrhunska vinska dežela, ki po kakovosti nič ne zaostaja za veliko bolj znanimi, Francozi, Italijani, Španci, Nemci.”

Uroš Valcl: ”Vedno želim z vinom poudariti terroir, pokazati rastišče in njegovo mineraliko. Naša vina so zato po svoje enostavna, ker hočejo biti neposredna. Vino mora imeti energijo, toda vedno s pečatom svojega rastišča. V Marofu smo zato zmanjšali površino vinogradov, s 45 hektarjev na 22, ker nas zanima le kakovost in ker se, ko razmišljamo o prihodnosti, učimo iz preteklosti. Naš velik potencial je v rdečih vinih, ker je zanje panonsko podnebje ugodno, kar dokazuje tudi dolga tradicija. V 18. stoletju je bilo tukaj zasajenih 1.500 hektarjev, pretežno z rdečimi sortami. To je naša dediščina, mi smo tukaj le zato, da trti pomagamo, da prezrcali tisoče in tisoče let ter jih izrazi v vinu.”

 • Pozdrav

  Pozdrav Rožmarinovih chefov – po primorsko, frtalja s šparglji. Za spremljavo Simčičevim in Marofovim vinom sta bila zadolžena Denis Vrbnjak in Mišo Krojsl.

  rožmarin marof simčič pozdrav
  od
  Avtor slike: UME
 • Smuč

  Ajdova kaša s koromačem, file smuča.
  Rebula Classic, 2016, Marjan Simčič
  Beli križ, 2016, Marof

  Štajerski začetek s prekmursko svežino in briško avtohtonostjo.

  rožmarin simčič marof smuč
  od
  Avtor slike: UME
 • Šparglji

  Rižota s šparglji in piščančja rulada s timijanovo peno
  Sauvignonasse Classic, 2016, Marjan Simčič
  Sauvignon Breg, 2016, Marof

  Da ne bi kdo še kdaj zamenjal dve različni sorti s podobnim imenom, a z izrazito aromatiko. Tokaj kot se za Brda spodobi, in sauvignon kot Valcl zna presenetiti.

  rožmarin marof simčič rižota šparglji
  od
  Avtor slike: UME
 • Jagnje

  Jagnjetina, ješprenj, mlado korenje, brstični ohrovt in maslena omaka
  Teodor Bianco Cru Selection, 2015, Marjan Simčič
  Sauvignon Bodonci cru, 2015, Marof

  Sočnosti jagnjetine je koristila cru-eleganca. Sauvignon, ki kaže potencial rastišča, in briška zvrst, ki kaže razvoj od dedka so vnuka.

  rožmarin marof simčič jagnje jesprenj
  od
  Avtor slike: UME
 • Raviol

  Tartuf in raviol s karamelizirano garnelo
  Chardonnay Opoka, Jordano Cru, 2014, Marjan Simčič
  Chardonnay Kramarovci cru, 2015, Marof

  Ko jed postane spremljava vinom. Dva chardonnaya, ki sta dokazala bistvo spoznanja. Da različna terroirja potrebujeta podobno filozofijo za veliko vino.

  rožmarin marof simčič raciol kozica
  od
  Avtor slike: UME
 • Rostbif

  Zorjen rostbif, krompir, dvakrat jabolko in poprova omaka
  Pinot Noir Opoka Breg Cru, 2014, Marjan Simčič
  Zweigelt Breg, 2015, magnum, Marof

  Tista, da Slovenija ni za rdeča vina, je neumnost … Tista, da mora imeti vino karakter, pa je resnica. Vsak požirek ima svojo zgodbo. Vsaka zgodba bi potrebovala svojo jed.

  rožmarin marof simčič rostbif2
  od
  Avtor slike: UME
 • Jelen

  Jelenov hrbet, brusnica, kroglica z ovčjim sirom, čokoladna sol, demi-glace
  Merlot Opoka Trobno Cru, 2012, Marjan Simčič
  Modra frankinja Mačkovci cru, magnum, Marof

  Veliki finale krat 2! Najboljše (rdeče) iz Brd in iz Prekmurja. Vini, ki ne potrebujeta za seboj sladice, ker ostajata sami, do jutra.

  rožmarin marof simčič jelen 2
  od
  Avtor slike: UME
Tags: , , , , , ,