Seveda, kdor je v Šoli okusov, za ocvrti sir pač ne potrebuje recepta. To vendar vsak zna … A morda bo vseeno prišel prav kak nasvet. Ni vsak ”pohani” sir enako ocvrt!

V trgovinskih zamrzovalnikih je ocvrtega sira kolikor hočeš. Imajo celo takšne, da jih lahko ”ocvreš” kar v mikrovalovki. Joj! V paketu je še kečapu ali majonezi nekaj podobnega, tako da se tudi s prilogo ne velja zamujati. Kvečjemu bo potrebno solato otrebiti, a tudi te že rastejo kar na trgovskih policah, zato jih ni potrebno niti umivati. Joj, joj!

Gre pa tudi pri ocvrtem siru čisto drugače. Najprej izbira sira. Ste že poskusili z mocarelo? Paniranje, če je preveč vodena, bo sicer težje, a zato se bo potem vlekla z več okusa. Ko imate sir, izberite panado. Seveda, klasika, moka, jajce, drobtine. Toda, ali ste že poskusili z domačimi drobtinami? Mocarela je nežna, zato potrebuje objem, ki hrusta. Ker kruh v Šoli okusov pečemo sami, seveda z drožmi, ne s kvasom, je sicer večni problem, kako nabrati dovolj starega kruha, če pa svežega prehitro zmanjka. Zato je najboljše recept podvojiti in speči večji hlebec ali dva manjša. Iz drožnatih drobtin bo panada nekaj posebnega. Tudi zato, ker je ne boste preveč fino zmleli, kajne.

ocvrta mocarela3

Za spremljavo se kečapu in kupljeni majonezi izognite v velikem loku, zelo od blizu pa preverite stanje v domači ozimnici. Je še ostalo kaj lanske pikantne marmelade iz paprike? Kaj pa čatniji, je še slivov? In tudi čilijeva marmelada bo prišla prav.

Še solata. Pozimi je dovolj le nekaj majhnih glavic siljenega radiča, da je vsako kosilo prava gostija. Narežite ga na široke trakove in po umivanje temeljito osušite. Posebej zmešajte preliv, ki mu dodajte žličko gorčice. Če je tudi ta iz domače ozimnice, še toliko boljše. Poiščite, na njej najbrž piše ženof.

Pa čeprav je samo pohani sir, in celo brez recepta, je lahko doživetje.

Tags: , , , ,