Smučarsko-kulinarični užitki v Obertauernu – Družinski hotel iz leta 1967 sta Andrea in Thomas Steiner konec leta 2022 povsem prenovila in ustvarila 4S zvezdice za dopustniško uživanje – Najlepši razgled na smučišče iz bazena – Kam in kaj na avstrijskem smučišču z največ snega?

 

Smučava: Violeta & Uroš Mencinger

Na hotelsko večerjo po celodnevni smuki, med katero je do hotela Steiner in njegovih popoldanskih prigrizkov le zavoj s smučmi, vabijo trije ”meniji za uživanje”, regionalni, alpski in veganski. V vsakem od šestih hodov so izpostavljeni dobavitelji; v solatnem bifeju bučno olje iz okolice Gradca, pri pokrovači ocvirki iz lokalne mesnice, pri trski grah z gradiščanskih polj, pri veganski riževi juhi ekološki tofu, pri regionalni predjedi kozji sir s Solnograškega, pri fileju alpska govedina iz Zgornje Avstrije … Kam (drugam), torej, na zimski dopust?!

Da ne boste kot Beatli, ki so tukaj leta 1965 snemali video za pesem Help, kričali v Obertauernu Na pomoč, je tukaj dovolj nasvetov za nepozabni dopust sredi avstrijskih Visokih Tur. Obertauern slovi kot smučišče z največ snega v smučarski Avstriji, z letnim povprečjem v zadnjih 30 letih 264 cm!

Smučišče Obertauern – največ smučarskih prog najbližje Sloveniji: 1 kabinska žičnica, 19 sedežnic, 6 vlečnic, 100 km smučarskih prog in 26 km tekaških. Sredi Visokih Tur, kraj na nadmorski višini 1.740 m, smučišča med 1.630 in 2.313 metri nad morjem. Sezona 2022/23: 17. november 2022 do 1. maj 2023. Poleti: več kot 100 km planinskih poti

Prednosti smučišča Obertauern

Obertauern, smučišče, Violeta1

Smučanje v Obertauernu

 • Neposreden dostop na sneg iz sobe: velika večina hotelov in prenočišč leži na smučiščih.
 • Smučarski ”kotel”: kraj je v središču smučišč, ki se dvigujejo na vse strani nad njim; iz vsake točke lahko obkrožiš celoten smučarski center; turski krog: rdeča smer v urni smeri, zelena v nasprotni.
 • Vstop na smučišča iz celotnega kraja, ni osrednje vstopne točke, zato tudi ni vstopne gneče.
 • Družinsko smučišče; pestra ponudba za otroke; Bobbyland, otroški turski krog; vrhunski družinski hoteli.
 • Smučišče za vsakogar  – 61 % modrih prog, 35 % rdečih in 4 % črnih prog; proga Gamsleiten 2 je legendarni izziv za najboljše in najbolj hrabre, ena od najbolj strmih smučarskih prog v Alpah, ponekod naklon 45 stopinj; veliko možnosti za smuko izven urejenih smučišč; S7 (Super Seven), sedem prog z najdaljšimi spusti: Seekareckbahn, Panoramabahn, Hundskogelbahn, Plattenkarbahn, Schaidbergbahn, Gamsleitenbahn 2, Zehnerkarbahn
 • Kakovostne prenočitvene zmogljivosti: 150 prenočitvenih objektov za vse želje in okuse; 3 hoteli 5 zvezdic, 9 hotelov 4 zvezdice Superior, 26 hotelov s 4 zvezdicami.

Hotel Steiner, za odrasle in otroke

Hotel Steiner Adults.Only Rooftop.BergSPA2 Fotocredit Heldentheater

Hotel Steiner, Adults.Only Rooftop.BergSPA (Fotocredit Heldentheater)

Kot na morju, le 1800 metrov višje in pod streho … Otroci gradijo gradove iz peska, starši pa plavajo na strehi hotela! Družinski hotel iz leta 1967 sta Andrea in Thomas Steiner konec 2022 atraktivno obnovila in spremenila v hotel za uživanje odraslih in otrok.

Najlepši pogled na gore in smučišča je iz bazena … Na vrhu hotela Steiner je Rooftop-BergSPA z Infinity Pool bazenom, ki se ”zliva” na 100 kilometrov smučarskih prog Obertauerna. Novi gorski spa (BergSPA) je večji, boljši, lepši in samo za odrasle, s pokritim bazenom, panoramsko sobo za počitek ter finsko in bio savno.

Hotel Steiner Adults only Suite Fotocredit Heldentheater

Hotel Steiner Adults only Suite Fotocredit Heldentheater

Ker pa je ”streha” v Steinerju samo za odrasle, je celotno pritličje z bazeni in igralnicami (karaoke bar, pokriti peskovnik, slikarski atelje) raj za otroke. Po dopoldanskem smučanju (poletnem kolesarjenju in vandranju), popoldanskem kopanju, savnanju, masiranju, razvajanju, počivanju, pa se pravo uživanje v Steinerju vseeno začne ”šele” zvečer – na hotelski večerji!

 • Hotelska večerja

  Na hotelsko večerjo po celodnevni smuki, med katero je do hotela Steiner in njegovih popoldanskih prigrizkov le zavoj s smučmi, vabijo trije ”meniji za uživanje”, regionalni, alpski in veganski. V vsakem od šestih hodov so izpostavljeni dobavitelji; v solatnem bifeju bučno olje iz okolice Gradca, pri pokrovači ocvirki iz lokalne mesnice, pri trski grah z gradiščanskih polj, pri veganski riževi juhi ekološki tofu, pri regionalni predjedi kozji sir s Solnograškega, pri fileju alpska govedina iz Zgornje Avstrije …

  Hotel Steiner Aussenansicht Fotocredit Heldentheater
  od
  Avtor slike: Fotocredit Heldentheater
 • Ocvirki

  Jakobova pokrovača z ocvirki, rdečo peso in blitvo. Miniaturno, teksturno, moderno, toda zato se ti za razvajanje fine dininga ni potrebno premakniti iz hotela in s snega. Pa še Jakobinka je vesela ocvirka.

  Hotel Steiner, Obertauern, jakobinka in ocvirki
  od
 • Solata

  Pena kozjega sira, limonovo olje, solatni srček z balzamičnimi biseri. Čeprav se začne z bogatim solatnim bifejem, takšen veganski uvod razveseli tudi mesojedce.

  Hotel Steiner, Obertauern, kozji sir, solata
  od
 • Planinska juha

  Za regionalni okus poskrbi juha iz planinskega sira, ki se za boljšo prebavo noče odpovedati zdravilnosti kumine.

  Hotel Steiner, Obertauern, sirova juha
  od
 • Veganska juha

  Veganska zelenjavna juha je dobra konkurenca ”nedeljski” goveji.

  Hotel Steiner, Obertauern, veganska zelenjavna juha
  od
 • Trska

  Ker je zimska trska všečno ocvrta in krepko podprta z rahlo-kečo in ribje-podprto provansalsko omako rouille, je njena spremljava športno-lahka, da po glavni jedi ostane še nekaj prostora za sirov in sladki bife … Grahov ragu je ”olajšan” s sladko grenkobo sočnosti grenivke.

  Hotel Steiner, Obertauern, ocvrta polenovka
  od
 • File

  Rožnato pečen goveji file v konjakovi omaki, s cvetačo in krompirjevim restijem je nagrada za vsaj dvajset smučarskih kilometrov. Še dobro, da je bil divji Gamsleiten 2 (še) zaprt.

  Hotel Steiner, Obertauern, goveji file
  od
 • Tonka

  Tonkin creme brulee s sorbetom rdečih pomaranč. Kaj še ostane ”velikim”?!

  Hotel Steiner, Obertauern, creme brulee
  od
 • Siri

  ”Hotelski” izbor (avstrijskih, italijanskih in francoskih) sirov (na sliki je zmanjkalo prostora za prav toliko sadnih čatnijev in zelenjavnih marmelad), da ostaneš – odprtih ust.

  Hotel Steiner, Obertauern, siri
  od
 • Omleta

  Kulinarični kritik začne že za zajtrk … Ta jajčna omleta s svojo penasto prijaznostjo kar kliče na sneg.

  Hotel Steiner, Obertauern, zajtrk, omleta
  od
 • Malica

  Odločitev ni lahka. Katero smučarsko kočo izbrati za kosilo, če pa je dva zavoja več do hotela za malico ”knedlov” party? Krompirjev cmok z ocvirki, sirov potlačeni kaspress cmok in špinačni kruhov knedl, v gobovi omaki.

  Hotel Steiner, Obertauern, malica, knedli
  od
 • Vino

  Vinski izbor v hotelu na snegu je kot v dobro založenem vinskem baru v mestu. Vina, avstrijska in francoska, po sortah in stilih, tudi ljubiteljski avstrijskih naravnih vin ne ostanejo žejni, someljejsko svetovanje in vinske posebnosti za najbolj radovedne iz gospodarjeve zakladnice.

  Hotel Steiner, Obertauern, vino, Preisinger
  od

50 smučarskih koč

Obertauern, smučišče21

OBertauern, smučarska koča

Almkasnock’n so v Obertauernu zapečeni vlivanci (špecli) s sirom in čebulo. Kje so najboljši, je težko ugotoviti, saj je potrebno med smuko preizkusiti kar 50 smučarskih koč in restavracij. Toda, vseeno, priporočamo:

Mountain high life Treff 2000

Obertauern, Mountain Vita, koča Treff 2000, beuschl, ragu telečje drobovine2

Obertauern, smučarska koča Treff 2000

Ob zgornji postaji sedežnice Grünwaldkopfbahn. Ker je koča (in restavracija) nova, toda domačna, hrana chefovsko nadgrajena, dodatno pa še podprta z odlično vinsko ponudbo.

Gamsmilch bar

123413460 10160411358818065 1305882365006335802 n

Gamsmilchbar, Obertauern

Ob zgornji postaji gondole Zehnerkar. Ker je v Obertauernu obvezno poskusiti Gamsovo mleko, cocktail, ki ga ponujajo povsod, toda nastal je prav v Gamsmilch baru. Najvišje ležeča smučarska koča (2.200 m). Flammkuchen (”kot pizza, samo boljše”) in gamsova pečenica.

Achenrainhütte

20201001 112747 scaled e1622802008639

Achenrainhütte

Na Gamsleiten progi. Ker je to najstarejša smučarska koča v Avstriji, stara več kot 100 let.

Tags: , , , ,