Najboljše imamo doma! – Znak ”izbrana kakovost – Slovenija” – Shema nacionalne kakovosti živil – Za večje zaupanje in ozaveščenje

Slovenski potrošniki smo zadnja leta vse bolj ozaveščeni o pomembnosti izvora živil, ki jih uživamo. Kakovost in sestava živil, njihov slovenski izvor, odnos do okolja in skrb do živali so nam pomembni tako pri izboru živil za domačo uporabo kot tudi v ponudbi restavracij, zato si po njih vse pogosteje upamo povpraševati. In prav je, da sledimo kakovosti ter zase izberemo najboljše.

tr spletni banner 3

”Izbrana kakovost – Slovenija”

Zakaj »izbrana kakovost«?

Slovenija je dežela bogate kulinarične zgodovine in tradicije kmetovanja. Kakovost lokalne ponudbe živil je ključnega pomena za zagotavljanje zdravja in zadovoljstva, česar se sodobni potrošniki vse bolj zavedamo in k čemur tudi vse bolj stremimo. Toda komu v vsej obilici ponudbe zaupati? Kako izbrati ustrezne in resnično kakovostne ponudnike?

»Izbrana kakovost« je nacionalna shema kakovosti, s katero si Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano prizadeva spodbujati in ozaveščati potrošnike o ponudbi slovenskih živil, ki dosegajo višje standarde kakovosti.

Znak »izbrana kakovost – Slovenija« potrošnikom zagotavlja, da so meso, mesni izdelki in pripravki slovenskega porekla, ter daje jamstvo, da so tovrstna živila deležna dodatnih, strožjih kontrol preverjanja kakovosti. Pozitivne lastnosti teh živil se nanašajo na njihovo sestavo, okolju prijazno pridelavo, kakovost surovin, dobrobit živali in način njihovega krmljenja, dolžino transportnih poti in hitrost predelave surovin.

 

Izdelki s certifikati so zaupanja vredni

Kdaj ste se nazadnje zavestno vprašali, od kod prihaja meso na vašem krožniku? Koliko kilometrov je bilo potrebnih, da je prišlo do vas? In kakšna je pravzaprav sledljivost tega mesa?

Vsak posameznik, ki stremi h kakovostni prehrani, potrebuje zagotovilo, da je meso na njegovem krožniku višje kakovosti.

Za varnost hrane v Sloveniji skrbi celovit sistem, ki omogoča 100 % sledljivosti. Skrben nadzor, urejena zakonodaja, visoki standardi in vse boljša ozaveščenost javnosti omogočajo, da se slovensko meso danes uvršča med deseterico najboljših v Evropi.

tr spletni banner 1

”Izbrana kakovost – Slovenija”

Z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« se lahko označuje le izdelke, ki potrošnikom zagotavljajo, da je izbrano živilo:

  • vzrejeno, pridelano in predelano v Sloveniji,
  • višje kakovosti,
  • dodatno kontrolirano,
  • do potrošnika dostavljeno po najkrajši možni poti.

Hrana s krajšo nabavno verigo ima v primerjavi s hrano, ki prihaja iz bolj oddaljenih delov sveta, dokazano lepši videz, opazno svežino in bolj poln okus.

tr spletni banner 4

”Izbrana kakovost – Slovenija”

Sledimo lokalnemu, zaupajmo okusu »izbrane kakovosti«

Izgradnja pozitivnega odnosa do kakovostne lokalne hrane je tek na dolge proge brez bližnjic. Uspešni smo lahko le skupaj, če vsak akter v verigi – od kmeta do končnega potrošnika – prevzame svoj del odgovornosti. Dobre prakse bodo rasle in se razvijale, uspešni zgledi pa bodo za seboj potegnili ostale.

Poseganje po izdelkih z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« ne pomeni le podporo slovenskim pridelovalcem in slovenski prehrambni industriji, temveč s kakovostno in uravnoteženo prehrano skrbimo tudi za svoje zdravje in boljše počutje.

Ponudba na trgovinskih policah in v restavracijah je pestra in mamljiva, a ne pozabimo … najboljše imamo doma, zato naj bo meso z oznako »izbrana kakovost – Slovenija« primarna izbira vseh nas.

tr spletni banner 2

”Izbrana kakovost – Slovenija”

Dodatne informacije:
Gostinci, označite meso “izbrana kakovost – Slovenija”
Naša super hrana

banner TR23J sola okusov partnerji

Partnerji Tedna restavracij TR23J

Tags: , , , , ,