Vrhunski mednarodni chefi 29. aprila na kuharskih igrah v Grajskem hotelu v Vrbi ob Vrbskem jezeru
Tokrat sicer ne bo slovenske udeležbe – lani je v hotelu Falkensteiner Schlosshotel Velden na 1001 noči kuhal David Vračko iz mariborskega Maka -, a zasedba bo zveneča. Na kulinarični prireditvi v kuhinjah, jedilnici, salonu, na terasi, v baru restavracije Schlossstern, ki jo je Falstaff proglasil za najboljo hotelsko restvracijo Avstrije za leto 2018, bodo 29. aprila pred gosti kuhali:
- Thomas Gruber (2 GM avbi)
- Silvio Nickol (Palais Coburg, Dunaj, 4 GM avbe)
- Mirko Gaul (Restaurant Taku, Köln, 2 GM avbi)
- Hubert Wallner (Saag, Žaga, 3 GM avbe)
- Hannes Müller & Martin Nuart (Die Forelle, Weissensee, 3 GM avbe)
- Michael Sicher (Fischrestaurant Sicher, Tainach, 3 GM avbe)
- Christopher Graham (Executive Chef v Burj Khalifa)
- Manuel Ressi (Bärenwirt, Šmohor)
- Dominik Fitz (slaščičar 2013)
- Patrick Pass in Jakob Lilg (Raffl’s Star Hotels).
Kulinarične igre z gledanjem chefom pod vrste, okušanjem in vinsko spremljavo, stoje, sede, mimojede, ob živi glasbi, tomboli, pravljicah 1001 noči in z dobrodelno noto bo vodil hotelski chef Andreas Block.
Cena vstopnice je 179 evrov, na: meet.schlossvelden@falkensteiner.com ali +43 4274 52000-0.
Več informacij: kuechenspiele.falkensteiner.com
Foto zgodba lanskih kuharskih iger
-
Jastog
Najbolj oddaljeni naseljeni otok na naši zemlji se imenuje Tristan da Cunha, v južnem Atlantskem oceanu. Znan je po tem, da se po njegovih podvodnih skalah nazaj premikajo najboljši jastogi na svetu. Odkar so pred tremi leti Tristan jastogi premagali EU birokracijo, jih evropski chefi dobesedno ljubijo. V Vrbi so na meniju – deset hodov za 189 in z doplačilom 120 evrov za vinsko spremljavo – najboljše restavracije Schlossstern, uporabil pa jih je tudi Dieter Koschina iz najboljše portugalske restavracije (Vila Joya, Albufeira, 2 Michelinovi zvezdici). Morje jim je zamenjal s citrusno ponzu omako, dolil še daši osnovo ter skodelo polepšal s filigransko oblikovanim in zloženim korenjem.
velden dieter koschina jastog
od
Avtor slike: UME
-
Kraljevska riba
Podobno je z morjem tetoviral ob jezeru tudi Sascha Wurdinger (Cuisino, Linz), ki se je učil pri nemškem kuharju stoletja Eckartu Witzigmannu in bil pomočnik Rolandu Trettlu v Ikarusu najbogatejšega Avstrijca Dietricha Mateschitza na salzburškem letališču. V ponzu omako je položil kraljevi hiramasu sašimi z mlado in rdečo čebulo. Hiramasa je kraljeva japonska riba, ki jo uspešno gojijo v Avstraliji in velja za najboljšo ne-divjo sašimi ribo na svetu.
velden sascha wurdinger kingfish
od
Avtor slike: UME
-
Potočni raki
Hans Neuner, ki je v Algarvu na Portugalskem Koschinin sosed, je potočne rake presenetil s paradižnikom, različnih sort in kuharskih tehnik.
velden hans neuner potočni raki
od
Avtor slike: UME
-
Sulec
Ko je bil Silvio Nickol chef v Vrbi, je imel Schloss hotel dve michelinovi zvezdici, toliko pa jih ima Nickol tudi zdaj v dunajski palači Palais Coburg. Eden najboljših avstrijskih kuharjev je iz grajskega ribnika potegnil velikega sulca in nežno ogretemu dodal le preprostost fižola, alg ter drobnjaka.
velden silvio nickol huchen
od
Avtor slike: UME
-
Zlatovščica
Hotelski ribnik je za ribji ulov izkoristil tudi David Vračko, ki je iz njega potegnil zlatovščice. Dodal jim je različne teksture mladega graha in poširano prepeličje jajce.
velden david vračko zlatovščica
od
Avtor slike: UME
-
Velika kozica
Martin in Anita Kilga (Paradoxon, Salzburg) sta v sozvočju z imenom svoje restavracije kombinirala najboljšo med kozicami, veliko kraljevo, s kislo-sladko rabarbaro, ki sta jo začinila s poprom in podložila s polentinim zdrobom, ki sta mu dodala miso in kakav.
velden patrick martin anita kilga kozica
od
Avtor slike: UME
-
Polži
V Nemčiji je imel Juan Amador tri mišelinke, zdaj ima na Dunaju, v elegantni vinski kleti v Grinzingu še dve. V Vrbo je z Dunaja prinesel polže in iz njih ustvaril najboljšo jed chefovskega večera.
velden juan amador polži
od
Avtor slike: UME
-
Raca
Predarlberški chef Clemens Nachbauer (Das Schiff, Hittisau) je mlado raco združil s prvimi marelicami iz Wachaua.
velden clemens nachbauer raca
od
Avtor slike: UME
-
Jagnje
Tannenhof je najboljši hotel v mondenem St. Antonu in tam kuha James Baron, ki je v Vrbo s seboj prinesel jagnjetino, mavrahe, kislico in šparglje.
velden james baron šparglji jagnje
od
Avtor slike: UME
-
Pujs
Rezidenčni hotelski chef Andreas Bock je ob avstrijskem jezeru pripravil filipinski adobo iz potrebušine. Uporabil je, torej, postopek, pri katerem se meso čez noč marinira, nato čez dan kuhlja, da se zvečer še hitro popeče.
velden andreas block svinjina
od
Avtor slike: UME
-
Wagyu
Hotelska kuharska ekipa je iz japonske wagyu govedine, zrasle v Avstriji, skuhala govedino po burgundsko, značilno maščobnost pa dopolnila z avstrijskim drobnjakovim kruhom, na katerega so naribali zamrznjeno belo slanino.
velden team schlossstern okami
od
Avtor slike: UME
-
Suši
Wagyu, kot suši z najboljšim japonskim rižem yumenishiki, in popečen z medom, sta uporabila tudi Patrick Pass in Jakob Lilg (hotel Raffl’s Star, St. Anton).
velden patrick pass kobe beef sushi
od
Avtor slike: UME
-
Pastrami
Kar je še ostalo wagyu govedine, pa jo je na hotelskem vrtu med cvetočimi vrtnicami kot pastrami podimila in popekla koroška party in TV chefinja Yulia Haybaeck.
velden yulia haybaeck pastrami brisket
od
-
Karamela
Večer pa je uspel tudi zato, ker se je tako sladko končal. Slaščičarski chef David Mahn (Ammolite, Rust, Nemčija, 2 Michelinovi zvezdici) je najprej pomagal Davidu Vračku pri zlatovščici, nato pa navdušil s svojo karamelno kreacijo iz ješprenja in ječmena, brinja in hruške.
velden david mahn karamela
od
Avtor slike: UME
Tags:
Andreas Block,
Christopher Graham,
Dominik Fitz,
Falkensteiner Schlosshotel Velden,
Hannes Müller,
Hubert Wallner,
Jakob Lilg,
Kitchen Games,
Manuel Ressi,
Martin Nuart,
Michael Sicher,
Mirko Gaul,
Patrick Pass,
Schlossstern,
Silvio Nickol,
Thomas Gruber