Vrhunski mednarodni chefi 29. aprila na kuharskih igrah v Grajskem hotelu v Vrbi ob Vrbskem jezeru

Tokrat sicer ne bo slovenske udeležbe – lani je v hotelu Falkensteiner Schlosshotel Velden na 1001 noči kuhal David Vračko iz mariborskega Maka -, a zasedba bo zveneča. Na kulinarični prireditvi v kuhinjah, jedilnici, salonu, na terasi, v baru restavracije Schlossstern, ki jo je Falstaff proglasil za najboljo hotelsko restvracijo Avstrije za leto 2018, bodo 29. aprila pred gosti kuhali:

  • Thomas Gruber (2 GM avbi)
  • Silvio Nickol (Palais Coburg, Dunaj, 4 GM avbe)
  • Mirko Gaul (Restaurant Taku, Köln, 2 GM avbi)
  • Hubert Wallner (Saag, Žaga, 3 GM avbe)
  • Hannes Müller & Martin Nuart (Die Forelle, Weissensee, 3 GM avbe)
  • Michael Sicher (Fischrestaurant Sicher, Tainach, 3 GM avbe)
  • Christopher Graham (Executive Chef v Burj Khalifa)
  • Manuel Ressi (Bärenwirt, Šmohor)
  • Dominik Fitz (slaščičar 2013)
  • Patrick Pass in Jakob Lilg (Raffl’s Star Hotels).

Kulinarične igre z gledanjem chefom pod vrste, okušanjem in vinsko spremljavo, stoje, sede, mimojede, ob živi glasbi, tomboli, pravljicah 1001 noči in z dobrodelno noto bo vodil hotelski chef Andreas Block.

Cena vstopnice je 179 evrov, na: meet.schlossvelden@falkensteiner.com ali +43 4274 52000-0.

Več informacij: kuechenspiele.falkensteiner.com

 

Foto zgodba lanskih kuharskih iger

 

  • Jastog

    Najbolj oddaljeni naseljeni otok na naši zemlji se imenuje Tristan da Cunha, v južnem Atlantskem oceanu. Znan je po tem, da se po njegovih podvodnih skalah nazaj premikajo najboljši jastogi na svetu. Odkar so pred tremi leti Tristan jastogi premagali EU birokracijo, jih evropski chefi dobesedno ljubijo. V Vrbi so na meniju – deset hodov za 189 in z doplačilom 120 evrov za vinsko spremljavo – najboljše restavracije Schlossstern, uporabil pa jih je tudi Dieter Koschina iz najboljše portugalske restavracije (Vila Joya, Albufeira, 2 Michelinovi zvezdici). Morje jim je zamenjal s citrusno ponzu omako, dolil še daši osnovo ter skodelo polepšal s filigransko oblikovanim in zloženim korenjem.

    velden dieter koschina jastog
    od
    Avtor slike: UME
  • Kraljevska riba

    Podobno je z morjem tetoviral ob jezeru tudi Sascha Wurdinger (Cuisino, Linz), ki se je učil pri nemškem kuharju stoletja Eckartu Witzigmannu in bil pomočnik Rolandu Trettlu v Ikarusu najbogatejšega Avstrijca Dietricha Mateschitza na salzburškem letališču. V ponzu omako je položil kraljevi hiramasu sašimi z mlado in rdečo čebulo. Hiramasa je kraljeva japonska riba, ki jo uspešno gojijo v Avstraliji in velja za najboljšo ne-divjo sašimi ribo na svetu.

    velden sascha wurdinger kingfish
    od
    Avtor slike: UME
  • Potočni raki

    Hans Neuner, ki je v Algarvu na Portugalskem Koschinin sosed, je potočne rake presenetil s paradižnikom, različnih sort in kuharskih tehnik.

    velden hans neuner potočni raki
    od
    Avtor slike: UME
  • Sulec

    Ko je bil Silvio Nickol chef v Vrbi, je imel Schloss hotel dve michelinovi zvezdici, toliko pa jih ima Nickol tudi zdaj v dunajski palači Palais Coburg. Eden najboljših avstrijskih kuharjev je iz grajskega ribnika potegnil velikega sulca in nežno ogretemu dodal le preprostost fižola, alg ter drobnjaka.

    velden silvio nickol huchen
    od
    Avtor slike: UME
  • Zlatovščica

    Hotelski ribnik je za ribji ulov izkoristil tudi David Vračko, ki je iz njega potegnil zlatovščice. Dodal jim je različne teksture mladega graha in poširano prepeličje jajce.

    velden david vračko zlatovščica
    od
    Avtor slike: UME
  • Velika kozica

    Martin in Anita Kilga (Paradoxon, Salzburg) sta v sozvočju z imenom svoje restavracije kombinirala najboljšo med kozicami, veliko kraljevo, s kislo-sladko rabarbaro, ki sta jo začinila s poprom in podložila s polentinim zdrobom, ki sta mu dodala miso in kakav.

    velden patrick martin anita kilga kozica
    od
    Avtor slike: UME
  • Polži

    V Nemčiji je imel Juan Amador tri mišelinke, zdaj ima na Dunaju, v elegantni vinski kleti v Grinzingu še dve. V Vrbo je z Dunaja prinesel polže in iz njih ustvaril najboljšo jed chefovskega večera.

    velden juan amador polži
    od
    Avtor slike: UME
  • Raca

    Predarlberški chef Clemens Nachbauer (Das Schiff, Hittisau) je mlado raco združil s prvimi marelicami iz Wachaua.

    velden clemens nachbauer raca
    od
    Avtor slike: UME
  • Jagnje

    Tannenhof je najboljši hotel v mondenem St. Antonu in tam kuha James Baron, ki je v Vrbo s seboj prinesel jagnjetino, mavrahe, kislico in šparglje.

    velden james baron šparglji jagnje
    od
    Avtor slike: UME
  • Pujs

    Rezidenčni hotelski chef Andreas Bock je ob avstrijskem jezeru pripravil filipinski adobo iz potrebušine. Uporabil je, torej, postopek, pri katerem se meso čez noč marinira, nato čez dan kuhlja, da se zvečer še hitro popeče.

    velden andreas block svinjina
    od
    Avtor slike: UME
  • Wagyu

    Hotelska kuharska ekipa je iz japonske wagyu govedine, zrasle v Avstriji, skuhala govedino po burgundsko, značilno maščobnost pa dopolnila z avstrijskim drobnjakovim kruhom, na katerega so naribali zamrznjeno belo slanino.

    velden team schlossstern okami
    od
    Avtor slike: UME
  • Suši

    Wagyu, kot suši z najboljšim japonskim rižem yumenishiki, in popečen z medom, sta uporabila tudi Patrick Pass in Jakob Lilg (hotel Raffl’s Star, St. Anton).

    velden patrick pass kobe beef sushi
    od
    Avtor slike: UME
  • Pastrami

    Kar je še ostalo wagyu govedine, pa jo je na hotelskem vrtu med cvetočimi vrtnicami kot pastrami podimila in popekla koroška party in TV chefinja Yulia Haybaeck.

    velden yulia haybaeck pastrami brisket
    od
  • Karamela

    Večer pa je uspel tudi zato, ker se je tako sladko končal. Slaščičarski chef David Mahn (Ammolite, Rust, Nemčija, 2 Michelinovi zvezdici) je najprej pomagal Davidu Vračku pri zlatovščici, nato pa navdušil s svojo karamelno kreacijo iz ješprenja in ječmena, brinja in hruške.

    velden david mahn karamela
    od
    Avtor slike: UME
Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,