Ko so vampi, prihajajo gostje iz Trsta

Asfaltnega vrta je za pol hotelskega parkirišča, toda tam mimo se gre tudi na tržnico. Do ribiškega pomola v piranskem mandraču je le skok, do slonenja na Čakolinem šanku pa so le tri stopnice. En sosed je prišel le na branje, drugi ob pogovoru tudi na pivo, tretji pozdravi z ulice, četrti …, tukaj so sami in vsi sosedje.

Vse ozke ulice in majhni trgi Pirana so polni takšnih bifejev, kavarnic, okrepčevalnic, toda le Čakola caffe, ki je tudi vinoteka, ima na steni zahvalo Sonček Pirana, v kateri piše: ”S teboj je v našem mestu eno malč’k več luči vsakič, ko jo najbolj potrebujemo …” Očitno je tudi predsednik krajevne skupnosti zadovoljno sit ob sredah, ko Čakolina Gorazd Britovšek in Luka Hren kuhata marendo. Veste, da je takrat, ko so na vrsti vampi, iz Trsta kolona, ker tam so sicer dobili ime, toda najboljše jih kuhajo pri Čakoli?!

Moža zato sicer ”nikoli ni, saj ves čas po Istri išče domače izdelke in pridelke”, ki jih žena Ida (Britovšek) potem na stari berkelci tanko spreminja v narezke. Ko zmanjka kruha, skoči kateri od gostov ponj kar domov, ker pršuta je vedno dovolj. Toda, da ima Čakola že osem let tako zveste goste, nista kriva ne vedno prižgana televizija ne pomemben avtomat na veceju, tudi ne notno stojalo za prospekte ali you tube glasba z računalnika. Da je Čakola domačinska kavarna, ki ima največjo ponudbo najboljših primorskih vin na kozarec, je kriva hobotnica, ki je vsak dan znova v solati. Vsak, ki jo prvič poskusi, je drugič že stalen gost. Tudi srebrne čebulice prispevajo k temu.

Ker čakola je istrski klepet. Čakolanje je, torej, druženje, prijetno razpoloženje, večna zabava in naključno srečanje, najsi bo ob malvaziji ali (pri Čakoli) guinessu, obvezno brez hitenja, zato pa s prigrizkom, najsi bodo zelene ali črne olive, starani sir, sendvič s pršutom ali s panceto, morsko ali mesno, ob katerikoli uri, zgodaj zjutraj ali pozno zvečer.

Predvsem pa bo tudi za osem-letnico enako. Sosedje spet ne bodo mogli spati, gostje pa bodo imeli spet eno leto dovolj snovi za čakolo v Čakoli.

INFO

Čakola Caffe in vinoteka,
Piran, Partizanska ulica 2,
odprto
od 8. do 24. ure

Tags: , , , , , ,