Najboljša restavracija mondenega smučišča

Tivoli je takšen kot cela Cortina. Sedežnice in gondole so še iz mladih bondovskih let Rogerja Moora, chef Graziano Prest pa ima v leseni koči ob cesti teraso kot kakšna stojnica z burgerji na smučišču brez snežnih topov, pet v belo preoblečenih lesenih miz kot na poroki brez plesišča in tri krat tri metre prostora v kuhinji brez kuharske brigade. Toda vseeno ima Cortina D’Ampezzo tradicijo prestiža, ekskluzivnosti in kronanih glav, majhen Prestov leseni Tivoli pa sloves najboljše restavracije najbolj znanega smučarskega centra Dolomitov.

Cene so primerne vinski karti šampanjcev, ki je tako debela, da ne veš, kako so jo spravili skozi ozka vhodna vrata. Hrustljavo jajce v sirovi fonduti taleggia (z belimi tartufi) je po 40, jastogov tartar (s pomarančno majonezo) po 35, jelenov file (z malinovim kisom) po 36 in degustacijski meni (s petimi hodi) po 88 evrov. Toda, kje pa piše, da morate po poldnevnem smučanju za okreopčilo v restavraciji z eno Michelinovo zvezdico pospraviti meni z desetimi hodi za 110 evrov?!

Kuharjev pozdrav postreže z aromami hladno dimljene južnotirolske gnjati, ob kateri hrustlja ocvrta pena iz prašičje kože. Zraven so pet vrst kruha, tri debeline fokač in štiri oblike domačih grisinov. Olivno olje, v katerem se topijo, je tako zeleno-pikantno, da pečejo celo oči. Amuse gueule, ki nadraži vsa čutila, je iz zelenega radiča in ocvrtih velikih kozic. Do pololovice si sit, še preden prinesejo prvo naročilo.

Fritiranih polžev s kremo sušenih jurčkov in porom (26 evrov) je za par degustatorjev, ki sta si za primi naročila vsak svojo pašto. Po moško so špageti z jagenjčkom, treviškim radičem in sušenimi paradižniki (24 evrov), ki so, čeprav je Tivoli v dolini, za nekaj tisoč višinskim metrov nad paštami, ki jih smučarjem ponujajo le malo cenejše smučarske koče Cortine. Ona pa se bo navdušila nad njoki, ker so polnjeni z bakalarjem, zraven pa so čvrste lisičke in sipek prah kaper (28 evrov). Kreativnost se ujema s kombinacijami okusov, tekstur in oblik.

Nič hudega, če na koncu ne ”zmorete” sladice. Saj so hišni petit fours obvezni, četudi je za kapučino že več ur prepozno. Za tri hrustljavo-mehko-drobljive vrste jih je, pa še za pregrešno kremo iz treh barvnih plasti je dovolj prostora.
 

INFO

Ristorante Tivoli
Località Lacedel, 34
Cortina d’Ampezzo, Italija
www.ristorantetivolicortina.it


 

Tags: , , , , ,