Uroš Mencinger za Večer, kolumna Ona On, Večer v nedeljo, 24. julij 2016

Draga Bilbi, dragi bralci, tokrat dvoboj odpade, sem namreč na dopustu … Pa še sinoči se je zavleklo. Do jutra nas je nosila polna luna na najlepši istrski hotelski plaži Mullini Beach. Zato le ta razglednica iz Rovinja, v soju mesečine, ko na gladini poplesujejo črni perschingi, na kopnem pa porjaveli dekolteji.

Saj razumete, kajne. Dopust je pač edini teden v letu, ko mi uspe videti na mesec. Sicer sva vsak v svoji službi, ko luna dela, jaz že spim, in obratno. Zato lepe pozdrave s Full Moon Partyja, na katerega so Italijani v najlepše istrsko mesto povabili slovenske vinarje, kuharje, pršutarje in sirarje. Dopust: podnevi trpljenje na soncu, ponoči veselje ob luni!

Ob polni luni je Komelov kobjeglavski pršut, ki ima dvajset lun in deset kilogramov, najbolj teknil damam, ki nimajo več dvajset let in gospodom, ki imajo že sto kilogramov. Toda v mesečini smo vsi lepi, veseli in žejni. V kozarcih, ki so plastični, da ne bi jutri kaj soka steklo iz ražnjičev na plaži, je bil zato lunar, pa čeprav je Aleš Kristančič, kot vedno, zamujal. A tokrat je imel vsaj izgovor, saj se mora vinski filozof ob vsaki polni luni, ne le ob tisti osmi, ki mu vino pretoči, pogovoriti s svojim glavnim kletarjem – luno.

Zamudili pa niso, tudi kot vedno, lačni. Ko sta bila zgoraj še oba, sonce in luna, spodaj pa šele kakšnih sto gostov, je Priska Thuring, najbolj simpatična Kanadčanka, ki je rojena v Švici, poročena in ločena pa na Hrvaškem, že ostala brez tristo nabodal z morsko slanino. Kaj pa je šla iz 25. najboljšega hotela na svetu, Lone, tukaj zraven, kuhat med purgerje. Še dobro, da je goste lakote ob polni luni rešil Tomaž Kavčič, ki se je na poti z Zemona na Sardinijo, ustavil na rovinjski plaži. Raztegnil je vrv za sušenje perila in nanjo obesil toliko celofanskih sendvičev, polnjenih z olivami, da smo še limbali pod njimi.

V tej družabni dopustniški kroniki izpod polne lune ne smem pozabiti ljubljanskega rockerja Aleša Winklerja, ki je pred dvajsetimi leti pet minut od Duge uvale kupil 60 hektarjev ničvredne zemlje, na kateri je danes uspešen veleposestnik med dvesto srečnimi kozami. Ko smo pojedli ves sir iz nepasteriziranega kozjega mleka, smo se posladkali še s kozjemlečnim rižem. Lepe pozdrave tudi od Ricarda Illyja. Ker je bila že pozna polna luna, ni kuhal kave, temveč je mešal čokolado. Chox, ki je nekje vmes med pralinami in kukiji, je novi poslovni podvig bivšega tržaškega župana. Še dobro, da ni bilo naših, saj bi bilo že osladno.

Skratka, ko nam je luna na polno svetila vso noč, smo delali sicer majhne korake za človeštvo, toda velike zase. Bilo je prijetno in to je tudi smisel, kajne, dopusta. Zato namesto kolumne le razglednica.

 
 

Tags: , , , , , , , , , ,