Gnudi so nagci – Kot njoki, a z rikoto – Cmoki, a brez nadeva – Le nadev, a brez testenine – Preprost recept za mehke cmočke z rikoto

Gnudi niso njoki, ki so narejeni iz krompirjevega testa. Gnudi so cmočki, narejeni iz rikote, ki je narejena iz sirotke. Gnudi tudi niso testenina, ker so le nadev, okrog katerega nič ni. Zato so gnudi predvsem mehki, nežni in voljni!

Za to mehkobo pa je potreben pravi recept. Preizkusili smo jih veliko, da smo na koncu sestavili tega, ki je najbolj prilagojen domačemu kuhanju, ima največ možnosti, da vam bo uspel in da bodo jedci na koncu rekli: ”Kako so mehki!”

gnudi osnovni recept sestavine

Sestavine za gnude (za 2 osebi)

Sestavine za 4 osebe

  • 800 g rikote
  • 120 g moke
  • 120 g naribanega parmezana
  • 2 jajci
  • 2 rumenjaka
  • sol
  • muškatni orešček

 

Postopek

1

gnudi osnovni recept sestavine za mešanje

Mešamo z vilicami, da mase ne zbijemo.

V primerni skodeli z vilicami previdno zmešamo rikoto, moko, parmezan, jajce in rumenjak. Začinimo s soljo in muškatnim oreščkom. Pokrijemo s prozorno folijo in postavimo v hladilnik za najmanj 2 uri.

2

gnudi osnovni recept oblikovani

Cmočki velikosti oreha

Iz mase z mokrimi rokami oblikujemo cmoke v velikosti oreha. Cmočke po vseh straneh povaljamo v semolina moki.

3

gnudi čemažev pesto paradižnikova zimska omaka

Gnudi z dvema omakama

V velikem loncu zavremo slano vodo, jo zavrtimo in vanjo previdno stresemo gnude. Vodo ponovno zavremo, nato kuhamo na majhni temperaturi 5 minut. Enega poskusimo, če je pretrd, kuhamo še 1 – 2 minuti.

Tags: , , , , , ,