Dvorec Zemono, Vipavska dolina, 12. in 13. maja (nedelja, ponedeljek), od 15. do 21. ure
Na že 13. Okusih Vipavske, festivalu najboljšega iz dežele sonca in burje, se bo predstavilo 45 vinarjev, ki bodo obiskovalcem v okušanje ponudili več kot 100 različnih vrst vin iz Vipavske doline. Okusi Vipavske pa bodo to nedeljo in ponedeljek na Zemonu ponudili tudi celo vrsto kulinaričnih priložnosti. Dolina ne premore samo izjemnih vinarjev, ampak celo vrsto vrhunskih kuharskih mojstrov. Prav zanje je festival sam in kulinarični mesec, ki poteka v okviru festivala, izjemna priložnost. Radi pobrskajo po starih receptih, se spomnijo kulinaričnih razmišljanj in ustvarjanja svojih babic in dedkov in vse skupaj povežejo v odlično zgodbo s pridihom sodobnosti. Znanje, ki se odraža v skrbno pripravljenih jedeh na krožnikih vipavskih gostincev, je neprecenljivo. Kulinarični mesec poteka v 18 gostilnah in restavracijah po celi Vipavski dolini bo trajal še do 19. maja.
Program festivala Okusi Vipavske
Nedelja, 12. maja, dvorec Zemono
15.00 – 21.00
Degustacije: vina vinarjev Vipavske doline in gostujočih v Slovenijo priženjenih vinarjev; Vipavska tržnica: siri, med, pecivo, olja, mesnine
15.30
Delavnica: spoznajmo Vipavca, Valentin Bufolin, Društvo za razvoj pivske kulture sommelier Slovenije
16.00 – 17.00
Predstavitev: pozdrav morja in sonca s študenti ASPIRA University College, Mednarodni študij Gastronomije, Split, Hrvaška
17.00 – 18.00
Predstavitev: VIPavski coctail s študenti Višje strokovne šole za gostinstvo, velnes in turizem Bled
Ponedeljek, 13. maja, dvorec Zemono
12.00 – 15.00
Kosilo: etika, sodelovanje, spoštovanje, kuhajo restavracija San Rocco, Teo Fernetić, restavracija Pelegrini, Rudi Štefan, Gostilna pri Lojzetu, Tomaž Kavčič in Katja Kavčič
Cena kosila je 110 €. Prijave: okusi@zemono.si, 041 617 408
15.00 – 21.00
Degustacije: vina vinarjev Vipavske doline in gostujočih v Slovenijo priženjenih vinarjev; Vipavska tržnica: siri, med, pecivo, olja, mesnine
16.00
Okrogla miza: Etika gostinstva in pomen gastronomije za trajnostni razvoj turizma Vipavske doline in regionalnega razvoja
17.00 – 19.00
Vinsko kulinarične degustacije – Bogastvo okusov: vina vinarjev Vipavske doline in gostujočih vinarjev ter kulinarika izbranih gostincev
18.30
Delavnica: spoznajmo Vipavca, Valentin Bufolin
Vstopnina: 25 €, kavcija za kozarec: 5 €
Parkiranje je omogočeno v Vipavi. Zagotovljen brezplačni prevoz na Dvorec Zemono in nazaj.