Chaîne des Rôtisseurs Slovenija, slovenska veja mednarodnega gastronomskega združenja, v letošnjem letu praznuje 10. obletnico obstoja. Društvo že od leta 2006 tudi pri nas združuje izbrane gostinske hiše, vinske kleti in številne ljubitelje, ki izkazujejo poseben odnos do spoznavanja kulinarike in gastronomije ter raziskovanja okusov.


Chaîne des Rôtisseurs (v prevodu veriga pečenkarjev ali raženjcev) je verjetno najstarejše in največje svetovno gastronomsko združenje, ki ga ustanovil sam francoski kralj Ludvik IX, ko je1248 ustanovil ceh »Ayeurs – ov«, t.j. mojstrov peke gosi na ražnjih. Ceh je kmalu razširil svoje delovanje in prevzel ime »Rôtisseurs«, njegova naloga pa je bila od vsega začetka dvig kulinarične kakovosti in znanja. Več kot štiristo let je bratovščina raženjcev razvijala in poklicno kultivirala številne jedi, ki so sooblikovale pojem kraljevske mize, dokler ga niso med francosko revolucijo ukinili in pozabili za skoraj 200 let.

Na veliko noč leta 1950 so veliki francoski dobrojedci tistega časa prisegli, da bodo obnovili večstoletno tradicijo nekdanje bratovščine in ustanovili sodobno združenje ljubiteljskih in poklicnih gastronomov. Združenje Chaîne des Rótisseurs je bilo tako na novo registrirano avgusta 1950, do danes pa se je razširilo v več kot 80 držav na petih kontinentih. Vanj je vključenih več kot 7.000 poklicnih in 18.000 ljubiteljskih članov. Od leta 2006 je združenje prisotno tudi v Sloveniji.

Chaîne des Rôtisseurs - Tomaž Kavčič
Tudi pri nas “La Chaîne” združuje izbrane gostinske hiše, vinske kleti in številne ljubitelje, ki izkazujejo poseben odnos do spoznavanja kulinarike in gastronomije ter raziskovanja okusov. Ti se redno srečujejo na organiziranih omizjih, s katerimi skrbijo za mreženje chefov, vinarjev in dobrojedcev, ter se skozi različne javne dogodke trudijo prispevati k promociji odličnosti slovenske kulinarike na vseh področjih gostoljubnosti. Posebno pozornost pa namenjajo napredku znanja mladih kuharjev in vinskih svetovalcev, ki imajo možnost sodelovanja na prestižnih mednarodnih tekmovanjih.

Gostinske hiše, ki so članice La Chaîne, boste zlahka prepoznali po kovinskih ploščah, na katerih je znak združenja La Chaîne. Te oznake so enotne po celem svetu in zagotavljajo prepoznavnost posameznih lokalov, predvsem so tudi zagotovilo vrhunske kulinarične kakovosti. V Sloveniji jih boste našli na vhodnih vratih številnih vrhunskih restavracij – v zahodnem delu države so člani Gostilna pri Lojzetu, Restavracija DAM in Domačija Majerija; v prestolnici  JB Restavracija in restavracija Cubo; na Gorenjskem La Chaine zastopajo Hiša Jezeršek, Gostilna Čubr in Restavracija 1906; na Dolenjskem Oštarija, Grad Otočec in Ošterija Debeluh; vzhodni del države pa Gostilna Rajh, Gostilna Tramšek in Hiša Denk. Med člani sta zastopana tudi odmevna domača vinarja – Simon Simčič (Domačija Medot) in Danilo Steyer (Vina Steyer). Članstvo v združenja pa seveda ni omejeno samo na tiste, ki se s kulinariko profesionalno ukvarjajo, temveč v svoje vrste sprejemajo tudi “rekreativne” dobrojedce. Predsednik Chaîne des Rôtisseurs Slovenija je Tomaž Ravnikar.

Več informacij o združenju, njegovih članih in dogodkih lahko najdete na njihovi uradni spletni strani.
Chaîne des Rôtisseurs - Bine Volčič

Tags: , , , , , ,