Največja večerja na svetu: enajst slovenskih restavracij med tri tisoč restavraciji iz 150 držav sodeluje v četrtem kulinaričnem projektu Goût de / Good France

Enajst slovenskih restavracij bo 21. marca kuhalo slovensko na francoski način. Četrti mednarodni kulinarični dogodek, ki hkrati poteka v 150 državah in tri tisoč restavracijah, bo predstavil visoko francosko kuhinjo (haute cuisine) in jo povezal s slovenskim chefovskim znanjem. Naši kuharski mojstri bodo ta večer svojim gostom pripravili posebno večerjo, pri inovativni pripravi jedi bodo uporabili sveže sezonske in lokalne sestavine ter dali poseben poudarek dobri in zdravi hrani, z manj maščobami, manj sladkorja in manj soli.

Ambasador dobrih (in) francoskih okusov je svetovno znani chef Alain Ducasse, ki je chefe po vsem svetu pozval, da se v svojih menijih spomnijo pred kratkim preminulega chefa Paula Bocusa.

V projektu francoskih okusov Goût de / Good France sodelujejo:

Meniji, s katerimi bodo restavracije povezale francosko in slovensko gastronomijo, so predstavljeni na spletni strani Francoskega veleposlaništva: si.ambafrance.org.

Zvečer, 21. marca, bo francoska gastronomija v ospredju tudi v rezidenci  francoske veleposlanice v Sloveniji. Podobno kot druga francoska veleposlaništva po svetu, bo francoska veleposlanica Marion Paradas na francoski večerji, ki jo bosta skupaj pripravila chef v rezidenci in kuharski mojster Filip Matjaž iz restavracije Tomi iz Portoroža, gostila izbrane slovenske goste.

Koordinatorji letošnjega kulinaričnega dogodka so namenili posebno mesto francoski regiji Nova Akvitanija, ki je v svetu poznana zlasti po odličnih bordojskih vinih. Vinom iz vinske regije Bordeaux bo namenjena posebna pozornost tudi na francoski večerji v francoski rezidenci. Predstavila jih bosta enologa Guillaume Antalick in Katja Šuklje.

V okviru kulinaričnega dogodka Goût de / Good France bo Francoski inštitut v Sloveniji tudi letos, v sodelovanju s slovenskimi šolami, izpeljal slaščičarski natečaj Le macaron d’or. Lani se je povabilu k sodelovanju odzvalo 21 osnovnih in srednjih šol iz Slovenije.

29. marca bo Marion Paradas, francoska veleposlanica v Sloveniji, obiskala Srednjo šolo za gostinstvo in turizem v Ljubljani. Učenci bodo ob tej priložnosti pripravili posebno francosko kosilo.

Mesec marec tako ne bo le mesec frankofonije, temveč tudi mesec francoske gastronomije.

Tags: , , , , , , , , , ,