Mednarodni kulinarični simpozij pod vodstvom Ane Roš in Andree Petrinija: Hrana, most do trajnostne identitete evropskih kultur in narodov – Ljubljanski grad, v ponedeljek, 18. marca

Z namenom postati najpomembnejši kulinarični dogodek in edinstvena platforma, ki soustvarja trajnostno prihodnost Evrope, bo v Ljubljani 18. marca potekal Evropski simpozij hrane, European Food Summit. Z njim bo dosedanji slovenski Gourmet Cup Ljubljana prerasel v pomembno mednarodno kulinarično prireditev. Kuratorja simpozija sta chefinja Ana Roš in mednarodni kulinarični vplivnež Andrea Petrini. Organizator prireditve, ki se bo začela že v soboto, 16. marca, s predpremiero ljubljanske Odprte kuhne, kulinarično-smučarsko bo zanimivo v nedeljo in torek na Krvavcu, v ponedeljek zvečer pa bo na Ljubljanskem gradu po koncu evropskega simpozija o hrani še doživljajska večerja z Ano Rošom, Riccardom Camaninijem in Luko Koširjem, je Jezeršek gostinstvo.

andrea petrini cover

Andrea Petrini, pisatelj, novinar, kurator projetka GELINAZ, velja za eno najpomembnejših osebnosti v svetu gastronomije; “The god of food”

Glavna tema ljubljanskega kulinaričnega simpozija, katerega nosilec je partner dogodka, STO, bo Hrana, most do trajnostne identitete evropskih kultur in narodov. Govorci na simpoziju pod kuratorstvom Ane Roš in Andree Petrinija bodo priznana imena s področja kulinarike, umetnosti ter medijskega sveta:

 • dr. Afton Halloran, Food Skylab University of Copenhagen, Danska,
 • Andoni Luis Aduriz, Mugaritz, Španija, 9. mesto na lestvici The World‘s 50 Best Restaurants,
 • Andreas Caminada, Schloss Schauenstein, Švica, 47. na lestvici The World‘s 50 Best Restaurants,
 • Christophe Pelé, Le Clarence, Francija, 2 Michelinovi zvezdici,
 • Esben Holmboe Bang, Maaemo, Norveška, 35. mesto  na lestvici The World‘s 50 Best Restaurants,
 • Georges Desrues, novinar, pisatelj in urednik, Italija
 • Ivan Brincat, Food and Wine Gazette, Belgija,
 • Joe Warwick, kritik in avtor knjižne uspešnice Where Chefs Eat,
 • Jordan Kahn, Chef, Vespertine, Los Angeles
 • Leonor Espinosa, Leo Restaurant, Kolumbija, Best female chef Latinske Amerike leta 2017
 • Riccardo Camanini, Chef, Lido 84, Italija
 • Roberto Flore, Project Manager, DTU Food Skylab University of Copenhagen, Danska.

Ob mednarodnih gostih bodo nastopili še številni zanimivi slovenski navdihujoči govorci.

grad gourmmet kuhinja 2

Evropski kongres o hrani bo priložnost tudi za kulinarične potepe po Ljubljani, kamor bodo popeljali tuje goste in novinarje. Na Gourmet Ljubljana Crawl bodo po ljubljanskih kulturnih hramih in znamenitostih z najboljšimi ljubljanskimi chefi okušali jedi slovenskih gostiln in restavracij.

Več informacij in prijave za udeležbo na simpoziju in njegovih dogodkih so na www.foodsummit.eu.

 

Program European Food Summit

Sobota, 16. marec

Dogodek European Food Summit bo v sodelovanju s partnerjem Turizmom Ljubljana in blagovno znamko Gourmet Ljubljana odprla predpremiera Odprte kuhne, najbolj priljubljene kulinarične tržnice na sončni strani Alp. Ob tej priložnosti bo potekala  v čudovitem preddverju ljubljanskih Križank in na Trgu francoske revolucije, kjer bo obiskovalcem ponudila izbrane jedi s poudarkom na ponudbi slovenskih gostiln in restavracij ter imenitna slovenska vina, džine in kraft piva.

Ljubitelji vrhunskih okusov bodo na kulinaričnem sprehodu Gourmet Ljubljana Crawl uživali v vrhunskih jedeh ljubljanskih chefov – Igor Jagodic (Restavracija Strelec), Janez Bratovž (JB Restavracija), Jakob Pintar (TaBar), Jorg Zupan (Atelje), Mojmir Šiftar (Evergreen) in Peter Kovač (Maxim). Svoje kreativne mojstrovine bodo razgalili v ljubljanskih kulturnih hramih in jih tako spremenili v prave priložnostne, pop-up kulinarične postojanke.

Nedelja, 17. marec

Osrednje prizorišče dogajanja bo krvavška plaža, kjer bodo goste smučišča na dogodku Gourmet na snegu razvajali vrhunski slovenski in tuji kuharski mojstri. Odličnim jedem bodo družbo delale izbrane penine in vina vrhunskih vinarjev, poskrbljeno pa bo tudi za zabavo.

Ponedeljek, 18. marec

Strokovni simpozij o hrani na Ljubljanskem gradu, od 8.30 do 17. ure. Cena vstopnice je 79 evrov, število mest je omejeno.

grad gourmmet miza2

Po koncu simpozija bo na Ljubljanskem gradu ob 20. uri Doživljajska večerja. Zanjo bodo poskrbeli Ana Roš (Hiša Franko), italijanski kulinarični virtuoz Riccardo Camanini (Lido 84) in Luka Košir (Gostišče Grič), eden najustvarjalnejših slovenskih kuharjev in ambasador Evropske gastronomske regije 2021. V čarobnem ambientu Ljubljanskega gradu bo devethodni meni tudi tokrat pospremljen z vrhunsko vinsko spremljavo izbranih slovenskih vinarjev.

Torek, 19. marca

Zaključni dogodek bo 19. marca na Krvavcu, Audi gourmet pokal. Za lačne bo z gurmanskim zajtrkom Argeta Exclusive poskrbel Luka Košir, po njem bo smučarsko tekmovanje. Na krvavški plaži bodo goste razvajali domači in tuji kuharski mojstri v družbi odličnih vin. Dan se bo končal z apres ski zabavo.

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,