Na VSGT Maribor je strokovna komisija izbrala nacionalnega predstavnika za tekmovanje EUROPEAN YOUNG CHEF AWARD (EYCA) 2019 

Slovenija ponosno stopa proti letu 2021, ko bo uradno postala Evropska gastronomska regija 2021. V sklopu tega imenovanja je letos že drugič na VSGT Maribor potekalo tudi nacionalno predtekmovanje za nagrado European Young Chef Award (EYCA) 2019. 

Nagrado European Young Chef Award (EYCA) podeljuje International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism (IGCAT) s sedežem v Barceloni. Namen tekmovanja je evropski izbor mladega kreativnega kuharja, ki navdih za svoje kreativno delo črpa iz lokalne in regionalne gastronomske kulture. Evropskega tekmovanja se lahko udeleži le en predstavnik iz posamezne države, zato države organizirajo predtekmovanja, kjer izberejo najboljšega posameznika. Tekmovanja se je Slovenija uspešno udeležila že v letih 2016, 2017 in 2018, ko so se naši predstavniki uvrstila v sam vrh najboljših.

malca koroških koscev jure dretnik2

V kuharskih spretnostih in veščinah se  je pomerilo sedem tekmovalcev iz treh različnih višjih in srednjih strokovnih šol. Strokovna komisija pod vodstvom dr. Janeza Bogataja je ocenjevala inovativen pristop pri pripravi jedi iz lokalnega okolja, turistično-promocijsko vrednost, estetsko vrednost jedi in izvirnost. Prav tako pa je vsak kandidat predstavil zgodbo svoje jedi s predstavitvenim videom. Strokovno komisijo je najbolj prepričal študent VSGT Maribor Jure Dretnik, ki je pripravil Mal’co koroških koscev. Njegov krožnik je navdihnila zgodba Levega Devžeja, ki jo je napisal koroški pisatelj Lovro Kuhar. Drugo mesto je osvojil študent VSGT Miha Demšar, tretje mesto pa Klementina Košir, študentka Višje strokovne šole za gostinstvo, velnes in turizem Bled. 

Jure bo tako s svojim krožnikom in zgodbo oktobra 2019 zastopal Slovenijo na evropskem tekmovanju v Grčiji.

 

 

Tags: , , , , , , , , , , , ,