Zadnji večer SladoLenta kar štirje chefi: ljubljanska Boštjan Pavli in Jorg Zupan ter mariborska Mišo Krojsl in Gregor Jager

Trenutno najbolj ”vroča” ljubljanska restavracija je Atelje, kjer chefuje Jorg Zupan. Trenutno najbolj nova mariborska gostilna pa je Maribor, kjer chefuje Gregor Jager. Oba sta se izpopolnjevala v tujih restavracijah in oba sta v kuhinji ustvarjalca. Zupan bo to dokazal z neklasično sladico in s klasičnim ameriškim reuben sendvičem. Kaj je reuben sendvič? To je klasičen topel ameriški sendvič s kvašenim govejim mesom (corned beef). A glede na Zupanov sloves, rezultat ob Dravi zagotovo ne bo le tako klasičen.

Tudi Jager, pa čeprav v Gostilno Maribor vabi na klasično slovensko kuhinjo, ne bo na dravski promenadi ponudil svinjske pečenke. Bo sicer svinjina, toda kot hrustljava pujskova pralina v skorji bučnih semen, na cvetačnem pireju in z domačo majonezo.

Z Jagrom si bo hišico SladoLenta delil Rožmarinov chef Mišo Krojsl, ki bo račja prsa položil na kremo zelene, bulgurja in češenj.

Dirigent v ljubljanski Harfi Boštjan Pavli, se bo zadnji sladolentni večer predstavil z brancinovim filejem, ki ga bo združil z vanilijo, limono in pivsko redkvijo, ter s kokošjo, ki jo bo spremenil v cupkake.

Tudi vinska spremljava bo posebna. Vino večera White Star of Stiria, 2015, Kupljen, je premium zvrst chardonnaya, renskega rizlinga in sivega pinota, polna, elegantna in s potencialom, da spremlja pestrost jedi zadnjih štirih chefov 7. SladoLenta.

Mišo Krojsl (Rožmarin, Maribor):

  • Račja prsa na kremi zelene, bulgur in češnje

Gregor Jager (Gostilna Maribor):

  • Pujskova pralina s skorjico bučnih semen na cvetačnem pireju z zelišči, domača limonova majoneza z rdečim poprom (Gregor Jager)

Jorg Zupan (Atelje, Ljubljana):

  • Reuben sendvič: sendvič z dimljeno zorjeno govedino, kimchi in domači kruh s kumino
  • Kompresirane domače jagode, črni čaj in vrtnica, sladoled  travniške kislice

Boštjan Pavli (Restavracija Harfa, Ljubljana)

  • Dišeči file brancina z vanilijo, limono in hrustljavcem iz pivske redkve, špinače in albuminske skute, na pireju iz boba, z emulzijo zelenega jabolka
  • Cupcake iz grahaste kokoši iz proste reje, topinamburja, žafrana in črnega oreha, z omako iz gosjih jeter in porta, na fileju govejega hrbta pečenega s pomarančo in ocvrtimi špageti

VINO VEČERA: White Star of Stiria, 2015, Kupljen, suho

  • Premium zvrst chardonnaya, renskega rizlinga in sivega pinota. Polno, elegantno, s potencialom.

Foto zgodba osmega večera SladoLenta je tukaj.

Tags: , , , , , , , , , , ,