Tomaž Kavčič s svojim ginom napolnil prenovljen kultni bar na Lentu

Piše: Uroš Mencinger

 

Bila je dvojna premiera, pa čeprav sta oba že od pomladi. Prvič se je gin Tomaža Kavčiča, ki ga sicer izdelujejo v Fructalu, predstavil v ZDA – in se takoj zatem uvrstil med deset najboljših žganic na svetu v New Yorku -, prvič v Sloveniji pa šele zdaj v novi mariborski Piranhi. Sicer je Piranha na Lentu že od 1992, ko so v njenem akvariju plavale še prave piranje in ko je bil Lent še družabna srčika Maribora. Od takrat je kultni lokal na dravski promenadi doživel že nekaj prenov, zadnjo letos spomladi, ko je dobil črne stene in steklene police. Na njih je kar 73 viskijev, 30 rumov in 53 ginov, med njimi tudi gin Monologue, po recepturi enega najboljših slovenskih chefov Tomaža Kavčiča iz Gostilne pri Lojzetu na dvorcu Zemono.

piranha cocktail bureau monologue tomaž kavčič 03

Piranhina ekipa in Tomaž Kavčič s hčerko Saro

Potem ko je konec junija spekel celega odojka na SladoLentu, se je Tomaž odpravil še na lentanje, vendar ni prišel daleč. ”Zagledali smo lokal, ki bi lahko bil tudi sredi New Yorka, potem pa je bilo kar naenkrat jutro …” In tako je padla obljuba lastniku Piranha Cocktail Bureauja Boštjanu Krambergerju, da bo svoj gin prvič izven Zemona predstavil prav v Mariboru.

piranha cocktail bureau monologue tomaž kavčič 11

Barmana v Monologue-akciji

Znani chef je povsem napolnil Piranho, ki je z njim tudi otvorila jesensko barsko sezono. Doslej se je dogajalo zunaj, poslej se bo znotraj, s cocktaili in žganimi pijačami za najlepšim mariborskim šankom.

Prenovljena Piranha je tisto, kar Maribor ni, a bi si želel biti. To ni Poštna in to niso špricerji, to ni Lent, ki životari, in to ni ponudba, ki je množična. Nova Piranha je razlog, da Ljubljančani prespijo v Mariboru, da Gradčanom ni treba na Dunaj, in da začnejo Zagrebčani v Trst potovati preko Maribora. Tomaž Kavčič je bil, torej, le prvi, njegov Monologue, iz najboljših slovenskih brinovih jagod in sedmih dodatkov, med katerimi je ekstrakt olivnega olja unikaten, pa na Lentu ne bo brez poslušalcev.

piranha cocktail bureau monologue tomaž kavčič 28

Tomaž Kavčič, ki ni odstopil, Matjaž Kek, z ženo Gogo, ki je

Chef z Zemona je Monologue, s suhim tonikom in tremi brinovimi jagodami, v Piranhi znanim in neznanim Mariborčanom ponudil ob sveži kruhovi pogači s sveže stisnjenim olivnim oljem, konzervi marinirane postrvi s hruško, sendviču s črnimi olivami, pečeni panceti in pralinejih orehove potice, v kateri je rum, seveda, zamenjal z ginom.

piranha cocktail bureau monologue tomaž kavčič 33

Maja Blagovič, Tomaž Kavčič, Helena Cvikl, Marjana Čopi, Simona Šifrer

Tags: , , , , , , ,