Potem ko je René Redzepi z restavracijo Noma v Kopenhagnu več let uspešno branil naslov najboljše restavracije na svetu na lestvici The World’s 50 Best restaurants – letos se je uvrstil na peto mesto -, se v zadnjih letih posveča novim idejam in projektom, ki segajo od izgradnje nove lokacije za restavracijo (ta bo odslej hkrati tudi urbana farma), do začasnih gostovanj v tujih državah in kontinentih – v Londonu, Avstraliji in na Japonskem. Prihajajoče leto zanj tako ne bo le v znamenju otvoritve Nome nove generacije, temveč tudi dvomesečnega gostovanja v Mehiki.

S premikom na sončno začasno lokacijo ob karibskem morju si bo Redzepi namreč izpolnil dolgoletno željo po spoznavanju in bogatenju mehiškega kulinaričnega izročila, nad katerim se je med družinskimi letovanji navdušil že v mladostniških letih. Mehiška kuhinja je po njegovih besedah “ena najzanimivejših” na svetu, ki kljub svoji zajetni zgodovini še vedno deluje mladostniško in sveže. Pri tem mu bo pomagala njegova nekdanja sous chefinja Rosio Sanchez, s katero bosta skupaj sestavila enkratno ponudbo v kateri se bosta prepletala mehiška tradicija in moderna svetovna kuhinja.

Eno izmed osnovnih vodil gostovanja bo tudi tokrat – avtentičnost. Zato se bo velik del jedilnika pripravljal nad odprtim ognjem in s klasičnimi tradicionalnimi metodami. In ker kulinarične duše dežele ne moreš spoznati v nekaj tednih, Redzepi s svojo ekipo že več kot pol leta aktivno potuje širom Mehike in spoznava njene kulinarične posebnosti – od iskanja avtentičnih in okusnih sestavin ter razumevanja bogatega morskega življenja v bližnjih oceanih, do okušanja neskončnih variacij mole omake in zbiranja inspiracij v obširni in bogati mehiški kulturi. Zbrane spomine, impresije in znanje bodo skupaj s kuharsko ekipo oblikovali v serijo edinstvenih avtorskih jedi, ki bodo ustvarile neponovljiv meni, v katerega bodo poskusili ujeti kulinarično dušo dežele.

 

Začasno gostovanje Nome v Mehiki se bo pričelo 12. aprila 2017 in trajalo do 28. maja. Cena menija je 600 ameriških dolarjev ter zajema ponudbo jedi, vinsko spremljavo, vodo in tople napitke. Rezervacije se bodo pričele sprejemati 6. decembra na spletni strani noma.dk/mexico.

Noma - krožnik

 

Tags: , , , , , , , ,