Nocoj na chefovski promenadi ob Dravi: Grega Vračko, David Vračko, Luka Košir in Kupljenov Skywalker 2015
Piše: Uroš Mencinger
Nocoj na SladoLentu: to je mogoče le na SladoLentu! Trije najbolj ”odštekani” slovenski chefi skupaj, v živo in samo za vas! Dva brata in dve sestri ter brat! Denkov Grega je največji tehnik med slovenskimi chefi, Luka z Griča je največji kreativec, Makov David pa kuha najbolj(še) brez zavor.
Za najboljšega mariborskega chefa Davida Vračka (Restavracija MAK) je SladoLent ”rokenrol! Zato, ker pridejo najboljši, ki v te majhne jedi vložijo veliko truda, znanja, spretnosti, domišljije, ustvarjalnosti. In to se dogaja sredi Maribora, med množico, ki hodi na Lent in vse to poskuša in uživa.”
Grega Vračko (Hiša Denk, Zg. Kungota) 4 srčki
- Vafelj, češnja, verbena
- Burger z nastrgano svinjino, čebula, zelje
Luka Košir (Gostišče Grič, Šentjošt nad Horjulom) 3 srčki
- Perutničke, fermentirana zelenjava in zeliščni kruh
- Kislo mleko z jagodami
David Vračko (Restavracija Mak, Maribor) 3 srčki
- Paradižnik & kumara
- Govedina & 43 % whisky
Vino večera
Vino Kupljen: Skywalker 2015, magnum, suho, Štajerska Slovenija
Samov prvi rdeči cuvee, z njegovim podpisom, iz srca. Zvrst merlota (90 odstotkov), modrega pinota in modre frankinje. Najboljši štajerski merlot!
Z vinskega lista
Robinia, VINA ŠTEMBERGER, 2013, suho, Kras
50 % laški rizling, 40 % rebula, 10 % poljšakica. Kompaktno, okusno, uravnoteženo, a samosvoje.
Filip white, Živa vina ŠTEKAR, 2016, suho, Goriška Brda
100 % rebula, dolgo macerirana, dve leti zorjena v akaciji. Brez žvepla. Oče sinu.
Sinoči na SladoLentu
-

Zbirališče
Kaj se tukaj dogaja? Zakaj je toliko ljudi? Na kaj tako veselo in potrpežljivo čakajo v vrsti? To so vprašanja, ki si jih postavljajo mimoidoči na Lentovi promenadi. Nato se zaustavijo ob veliki tabli s programom in začnejo brati. Saj tukaj nastopajo sami znani … In se še sami postavijo v vrsto pred eno od hišic, v katerih kuhajo vrhunski slovenski chefi. Chefovska promenada, torej!
sladolent18 gostje
od
Avtor slike: UME
-

Tretji večer
Skupinska fotografija za spomin, chefi Janez Bratovž, Roberto Gregorčič in Simon Bertoncelj s svojimi ekipami na tretjem v ečeru 8. SladoLenta.
sladolent18 skupinska
od
Avtor slike: UME
-

JB restavracija
JB restavracija: chef Janez Bratovž in njegov sous chef Tomaž Bratovž
sladolent18 jb tomaž janez ekipa
od
Avtor slike: UME
-

Rostbif
Janez in Tomaž Bratovž (JB restavracija, Ljubljana) 4 srčki
Roastbeef v listnatem testu: dolgo dušeno drobno zrezano meso rostbifa, z naribano zelenjavo, zelena, korenje, koleraba, paradižnikovi pelati in čiliji, zvito v listnato testo in pečeno
sladolent18 jb rostbif
od
Avtor slike: UME
-

Limonska trava
Janez in Tomaž Bratovž (JB restavracija, Ljubljana) 4 srčki
Krema z limonsko travo, gozdnimi sadeži in zdrobljenim testom: limonska trava prekuhana v sladki smetani in mleku, marinirana preko noči, želirana, zmešana s stepeno smetano; kompot gozdnih sadežev, pečeno listnato testo
sladolent18 krema z limonsko travo
od
Avtor slike: UME
-

Julijana
Ekipa restavracije Julijana pod vodstvom chefa Simona Bertonclja (v sredini)
sladolent18 julijana ekipa
od
Avtor slike: UME
-

Prašiček
Simon Bertoncelj (Restavracija Julijana, Bled) 3 srčki
Trebuh mladega prašička: počasi kuhan v gosji masti, pire dimljene buče, jabolčni fondant z zvezdnatim janežem, pečena čebula in shitake gobe glazirane v soji, mladi grah
sladolent18 julijana potrebušina
od
Avtor slike: UME
-

Brownie
Simon Bertoncelj (Restavracija Julijana, Bled) 3 srčki
Čokoladni brownie: z borovnicami in pečenim ananasom z rožmarinom, krema lokalne skute, gel sveže mete, topinambur in pehtranova pena
sladolent18 julijana brownie
od
Avtor slike: UME
-

Oštarija
Ekipa Oštarije iz Dolenjskih Toplic pod vodstvom chefa Roberta Gregorčiča (v sredini)
sladolent18 oštarija ekipa
od
Avtor slike: UME
-

Kopun
Roberto Gregorčič (Oštarija, Dolenjske Toplice) 1 srček
Ajdovi svaljki s kopunom, peteršiljevo korenino in zorjenim pikantnim sirom: vse od majhnih lokalnih ekoloških pridelovalcev, svaljki brez glutena, z domačim kopunom, ocvrto peteršiljevo korenino, staranim in pikantnim dolenjskim sirom
sladolent18 ostarija ajdovi svaljki kopun
od
Avtor slike: UME
-

Krapci
Roberto Gregorčič (Oštarija, Dolenjske Toplice) 1 srček
Sorževi krapci s koprivami, zeleni špargelj, lisičke: mešanica ržene in temne pšenične moke iz Sorževega mlina, krapci s koprivami, na omaki iz dolenjskih jurčkov, s šparglji, lisičkami in ocvrtimi koprivami
sladolent18 ostarija soržni krapci
od
Avtor slike: UME
-

Modri pinot Bartol
Vino večera: Bartol, Modri pinot 2011, magnum, suho, Štajerska Slovenija
Podaljšana maceracija, pet let zorenja v 600 litrskem francoskem hrastu, brez filtracije in brez dodanega žvepla. Veliko vino iz velike steklenice.
sladolent18 bartol vino večera
od
Avtor slike: UME
Tags:
david vračko,
denk,
festival,
festival lent,
gostišče grič,
grega vračko,
luka košir,
mak,
promenada,
sladolent,
street food,
ulična hrana