Nocoj na chefovski promenadi ob Dravi: Luka Gmajner in Marko Magajne, Metka in Grega Repovž, Jurij Daolio in Ducalov Renski rizling 2014
Piše: Uroš Mencinger
Nocoj na SladoLentu: degustacijski meni mame in sina na ekološki kmetiji z največ srčki, fajn kulinarično doživetje dveh mladih chefov sredi parka veličastnega dvorca in krasna hiša mladega kulinaričnega presenečenja – prvič na SladoLentu – iz vasi, ki je polna dobrih gostiln.
SladoLent izziva! Chefe, da se ne zadovoljujejo s povprečnostjo, temveč stremijo k odličnosti. Le tako se, namreč, uvrstijo na dravsko promenado … Gostilne in restavracije, da kuhajo to in tako ter točijo takšna in toliko vin, kot to zmore SladoLent v hišicah in na ulici … Dobrojedce, da v vsem tem sladolentnem – uživate!
Nocoj na SladoLentu
Metka in Grega Repovž (Gostilna Repovž, Šentjanž) 3 srčki
- Kisla smetana z ocvirki / stročji fižol / lisičke / buče (opcijsko vegi)
- Goveje rezine / ohrovt z gobami / zelišča / zelena / redkvica
Luka Gmajner in Marko Magajne (Galerija okusov, Novo Celje) 2 srčka
- Lojzova rib’ca (postrv, kumara, yuzo, jogurt)
- LL royal (pujsek, bbq, fermentirana zelenjava)
Jurij Daolio (Hiša Krasna, Lokev) 2 srčka
- Mariniran losos v rdeči pesi, dimljen z brinom, rdeča pesa pečena v svinjski masti, čips rdeče pese, stracciatella sir
- Pita z limonovo kremo in agrumi
Vino večera
Ducal: Renski rizling 2014, suho, Štajerska Slovenija
Biološka pridelava. Rumena prepoznavnost renca, bogato telo in tipičen vonj. Kutina, mineralno, kompleksno, z lepo kislino in sožitjem lesa.
Z vinskega lista
Keltis: Muškat ottonel, 2015, polsladko, Bizeljsko-Sremič
Kombinacija cvetlične sladkobe in harmonične kisline iz ekološkega vinograda.
Radgonske gorice: Zlata radgonska penina, rose, suho, Štajerska Slovenija
Svetovni šampion Vino Ljubljana 2018! 100 % modri pinot letnika 2012.
Sinoči na SladoLentu
-
Peti večer
Peti večer osmega promenadnega okušanja vrhunske slovenske kulinarike so nastopili Strelec, Vila Podvin in Milka.
sladolent18 gostje s hrano
od
Avtor slike: UME
-
Gasilska
Skupinska slika – chefi Uroš Štefelin (drugi z desne), Miha Dolinar (tretji z desne) in Igor Jagodic (drugi z leve).
skupinska vila podvin strelec milka
od
Avtor slike: UME
-
Restavracija Strelec
Na SladoLentu chefi niso le kuharji, temveč tudi animatorji – chef Igor Jagodic iz Strelca.
sladolent18 strelec delo gostje
od
Avtor slike: UME
-
Odojek
Igor Jagodic (Restavracija Strelec, Ljubljana) 3 srčki
Odojek s krompirjem: krompir pečen v olupku, natrgan pečen odojek, vložena zelenjava, čebula, kumare, paradižnik, dimljena kisla smetana, ocvrta čebula, mlada čebula
sladolent18 strelec trgana svinjina krompir
od
Avtor slike: UME
-
Goveji rep
Igor Jagodic (Restavracija Strelec, Ljubljana) 3 srčki
Ričota z govejim repom: mini ješprenj z zelišči, goveji rep, omaka iz dimljenega kostnega mozga, vložen osočnik in divja zelišča
sladolent18 strelec ričota goveji rep
od
Avtor slike: UME
-
Vila Podvin
Ekipa Vile Podvin pod vodstvom chefa Uroša Štefelina.
sladolent18 štefelin delo
od
Avtor slike: UME
-
Hobotnica
Uroš Štefelin (Vila Podvin, Radovljica, 3 srčki)
Hobotnica po gorenjsko: marinirana hobotnica v pomaranči in limoni, krompirjeva solata s česnovimi cvetovi in kumaro, prah olivnega olja, olivno olje, omaka sipinega črnila z malvazijo in lignji, osočnik, primorska in gorenjska zelišča
sladolent18 vila podvin hobotnica
od
Avtor slike: UME
-
Krap
Uroš Štefelin (Vila Podvin, Radovljica, 3 srčki)
Rateški krap s tepkinim kompotom: rateški krapi, tradicionalen recept, s tepko in zaseko, hladen tepkin kompot, suha tepka, krema s skuto
sladolent18 vila podvin krap
od
Avtor slike: UME
-
Restavracija Milka
Ekipa Restavracije Milka pod vodstvom Mihe Dolinarja (desno).
sladolent18 milka ekipa
od
Avtor slike: UME
-
Žganci
Miha Dolinar (Restavracija Milka, Kranjska Gora) 2 srčka
Žganci in postrv: hladno dimljena postrv, žganci iz kislega kruha, kaljena dehidrirana ajda, gorčična krema, divja zelišča, šalotka, Zupanov postrvji kaviar, vloženi čemaževi cvetovi, cvetje, divji koprc, borag, mačehe, ognjič, redkvica
sladolent18 milka postrv
od
Avtor slike: UME
-
Panakota
Miha Dolinar (Restavracija Milka, Kranjska Gora) 2 srčka
Cvetlična panakota: panakota infuzirana z vrtnicami in sivko, meringa z rdečim poprom in vrtnico, jagodičevje, ribez z vrta, maline, borovnice, cvetovi vrtnice
sladolent18 milka panakota
od
Avtor slike: UME
-
Modri pinot Ščurek
Vino večera: Ščurek, Modri pinot 2013, suho, Goriška Brda
Z vonjavami zrelih češenj, sliv, pomarančnega olupka. V ustih je sadno z nežnimi in zrelimi tanini, uravnoteženo z lepim pookusom po češnjevi pečki.
sladolent18 ščurek vino večera
od
Avtor slike: UME
-
Stojan Ščurek
Vinar Stojan Ščurek – kaj gre najboljše k modremu pinotu?
sladolent18 stojan ščurek
od
Avtor slike: UME
-
Folklora
Začel se je Folkart! Kdo pravi, da je na Lentu letos hladno?
peti dan folklora
od
Avtor slike: UME
-
Gostje
SladoLent – polno od 19. do 24. ure.
peti dan gneča
od
Avtor slike: UME
Tags:
ducal,
festival,
festival lent,
Grega Repovž,
hiša krasna,
jurij daolio,
luka gmajner,
marko magajne,
Metka Repovž,
Renski rizling,
sladolent,
street food,
ulična hrana