Nocoj na zaključku 9. SladoLenta Ljubljančan Boštjan Pavli (Harfa) v mariborskem primežu – Simona Zdovc (Fudo), Gregor Jager (Gostilna Maribor) in Denis Vrbnjak (Rožmarin) – Vino večera Tementov Sauvignon Reserve
Joj, kaj je že konec!? Da ni konca (okusov), bodo ob Dravi poskrbeli ljubljanski chef, ki ima vedno največji naval, mariborska chefa, za katera navija tudi župan, chefica, ki je najbolj zvesta gostja SladoLenta, in jutro desetega dne devetdnevne promenade vrhunskih chefov, vin in dobrojedcev!
Nocoj na SladoLentu, 29. junija, od 19. do 24. ure
Boštjan Pavli
(Restavracija Harfa, Ljubljana, 2 srčka)
- Dimljen brancinov tatar, puding iz koromača, avokada in limete, ožgana zelenjava, mandljeva majoneza, hruškov makron
- Račja prsa, gastrique omaka, kifeljček s creme brullejem, gosjimi jetri in pistacijo, pire iz lešnika
Denis Vrbnjak
(Rožmarin, 1 srček)
- Viola losos, pire rdečega zelja, konfitirana baby rdeča pesa, borovnice, majoneza pese in koprc
Gregor Jager
(Gostilna Maribor, 1 srček)
- Štajerski žepek z duetom dimljenih brisketov, kislo zelje, domači kečap in bučna majoneza z limono
Simona Zdovc
(Fudo, Maribor, 1 srček)
- Salsiccia klobasa, gorčica s hruško, chutney, okisana zelenjava, domač kruh
Nejc Dobaj
(Fudo, Maribor, 1 srček)
- Marelični crumble, vanilijev sladoled, karamelizirani mandlji
Vino večera
TEMENT: Sauvignon Fosilni breg Reserve 2015, Domaine Ciringa, suho, Štajerska Slovenija
S slovenske strani najboljše avstrijske sauvignonske lege. Izjemen letnik z večplastnostjo arom, dimljeno mineralnostjo okusa in velikim finalom pookusa izraža puristično resnost in predstavlja enega najboljših avstrijskih vinarjev.
Sinoči na SladoLentu
-
Obiskovalci
Chefi skuhajo ob sedmih zvečer. Prve obiskovalke so gospe v zrelih letih. ”Nočem, da zmanjka, zato pohitim …” Nekaj je stalnih, nobenega večera ne izpustijo. Pokomentirajo, kako je bilo sinoči, kaj je bilo najboljše, kaj pa tudi ne. Dve jedi, vsak večer od drugega chefa, in kozarec vina, s spiska 21 vinarjev, deset evrov. ”Če bi bilo tako vse leto …”
sladolent19 galerija okusov gostje
od
Avtor slike: UME
-
Obiskovalci
Potem pridejo mlade družine. Otroci so pod mizo ali z mobitelom, starši pa imajo ”mir” …
sladolent19 gostje 8večer
od
Avtor slike: UME
-
Obiskovalci
Okrog osmih se začne SladoLent polniti. Kaj je najboljše nocoj? Odgovor je vrsta pred vsako hišico. Toda, vsi radi čakajo, saj jim vsak večer kuhajo novi trije chefi, s katerimi se pogovorijo o receptu, gostilni, hrani …
sladolent19 gostje 8večer
od
Avtor slike: UME
-
Obiskovalci
Ob pol devetih je nabito polno. Sinoči, osmi večer, je bilo tako do polnoči. Potem je chefom zmanjkalo jedi. Jutri spet, novi trije in novih šest jedi.
sladolent19 gostje 8večer
od
Avtor slike: UME
-
Promenada
Letos je Festivalu Lent manjkala promenada na Lentu. Toda osmi večer se je vseeno napolnila. Vsaj pred SladoLentom. In nocoj bo ognjemet!
sladolent19 gostje 8večer
od
Avtor slike: UME
-
Pavus
Marko Pavčnik je z gradu Tabor v Laškem pripeljal celotno svojo družino, hčerko, sina, ženo Katjo.
Sladolent 2019 Pavčnik
od
Avtor slike: Marko Pigac
-
Pavčnik: teletina
Marko Pavčnik
(Pavus – grad Tabor, Laško, 3 srčki)
Teletina s tunino: izpeljanka vitella tonata, konfitirana in ocvrta teletina, omaka iz tune in tunin ceviche, v soparjenem kruhu s kombu algo in vloženo zelenjavo
sladolent19 pavus teletina tunina malvazija rojac amfora
od
Avtor slike: UME
-
Pavčnik: koruza
Marko Pavčnik
(Pavus – grad Tabor, Laško, 3 srčki)
Pečena koruza: koruza je pečena z laškim IPA pivom in maslom, premazana z zeliščno majonezo, za umami pa posuta s kvasnimi kosmiči ter staranim sirom
sladolent19 pavus koruza pivo
od
Avtor slike: UME
-
Galerija okusov
Galerija okusov bo letos odprla v baročnem parku ob restavraciji v Novem Celju butični hotel Mosaic, v Šoštanju gostinsko upravlja Vilo Široko, s SladoLenta pa je kuharska ekipa odpotovala na kulinarično prireditev JRE na Hrvaško. Lastnik Gašper Puhan (desno), chef Luka Gmajner in pomočnika, od leve, Žiga Grofelnik in Urban Skamen.
sladolent19 galerija okusov ekipa
od
Avtor slike: UME
-
Gmajner: postrv
Luka Gmajner
(Galerija okusov, Novo Celje, 2 srčka)
Postrv & šparglji: marinirana postrv ocvrta v tempuri iz kislega testa, drobtine rjavega masla, pena rjavega masla, krema zelenih špargljev, okisani beli šparglji, zeliščna solata, kruhove drobtine s kumarami, paradižnikom in začimbami, razpršilo jabolčnega kisa
sladolent19 galerija okusov postrv
od
Avtor slike: UME
-
Magajne: pečenka
Marko Magajne
(Galerija okusov, Novo Celje, 2 srčka)
Pečenka & solata: vrat krško-poljskega pujsa popečen na žaru in dva dni v vodni kopeli 62 stopinj, omaka nebesa na zemlji, iz sezama, medu, čilija in kisa, čebulna marmelada, ocvrta čebula, čemažev kuhan kruh, solata iz travniških zelišč in zelenjavnih poganjkov (divja kislica, zajčja detelja, kurja črevca, krebuljica). ”Vsi smo malo nabrali …”
sladolent19 galerija okusov pečenka
od
Avtor slike: UME
-
Miza za 4
Najboljša-najmanjša slovenska gostilna se bo še letos preselila iz Maribora na Polskavo, kjer bo obdržala stari koncept mize za štiri, vendar pridobila dve dodatni sobi. Od leve Jure Brložnik in Maja Miška ter pomoč iz Koroške, iz gostilne Delalut, Mario Smrtnik in Tina Delalut Smrtnik.
sladolent19 mizaza4 ekipa
od
Avtor slike: UME
-
Brložnik: taljata
Jure Brložnik
(Miza za štiri, Maribor, 2 srčka)
S krav’co na morje: goveji jezik, počasi kuhan v jušni zelenjavi z rdečim vinom, popečen v ponvi, kruhov cmok z zelišči, meto, drobnjakom, peteršiljem, baziliko, ovit v vlečeno testo in ocvrt, omaka jezika s kozicami in inčuni, sotirana zelenjava, korenček, grah in gobice, ter marinirani škampi v escabeche omaki
sladolent19 taljata morski ragu
od
Avtor slike: UME
-
Miška: nudli
Maja Miška
(Miza za štiri, Maribor, 2 srčka)
Kločevi nudli: mošnjički s suhimi hruškami, čatni iz hrušk z balzamikom, janeževo zvezo, ingverjem, koprom in koriandrom, krema mascarpona s sokom suhih hrušk, drobljenec z modrim sirom, ocvirkov sladoled, parfum viljamovke
sladolent19 mizaza4 kločovi nudli
od
Avtor slike: UME
-
Malvazija Amfora
UROŠ ROJAC: Malvazija Amfora 2015, suho, Slovenska Istra
Ko se po letu dni na tropinah zbudi v kvevrih, zakopanih v zemljo, ima z Gažona najlepši pogled na Istro. Iz igračke je nastalo usodno vino.
sladolent19 taljata morski ragu malvazija rojac
od
Avtor slike: UME
Tags:
chefi,
festival,
festival lent,
maribor,
promenada,
sladolent,
street food,
ulična prehrana