Nocoj na chefovski promenadi ob Dravi: Aljaž Novšak, Sebastjan Plevčak, Marko Pavčnik in Batičev Angel belo 2016
Piše: Uroš Mencinger
Nocoj na SladoLentu: štajersko, toda s treh različnih koncev in iz treh različnih restavracij, grajske, izletniške ter šolske. 1-2-3 srčki, toda s tremi chefi, ki jih druži, ob različnosti slogov, izkušenj in prepoznavnosti, ambiciozna predanost ustvarjanju.
Odkar je SladoLent, ulična hrana niso samo hamburgerji, čevapčiči in palačinke! In to ne velja le za Festival Lent. Hkrati pa tudi visoka kuhinja in fine dining nista več le domena dragih in elitnih restavracij. Vrhunski chefi so s SladoLentom namreč šli na ulico.
S tem pa se je zgodilo še nekaj – vrhunska kulinarika se je začela pomlajati! Prvič zato, ker so jo začeli ”preko ulice” spoznavati tudi mlajši. Ko spoznajo chefa osebno na dravski promenadi, ga prej ali slej obiščejo tudi pri njem ”doma, v njegovi restavraciji. In, drugič, tudi tovrstna popularizacija vrhunske kuhinje je povzročila ”zvezdniški status” vrhunskih chefov. In kdo dandanes ne želi biti zvezda? Mladi želijo postati vrhunski chef, zato se izobražujejo doma in po svetu in zato je vsako leto tudi na SladoLentu med nastopajočimi chefi vedno več mladih chefov. Slovenska kulinarika ne le da se razvija, temveč se tudi pomlaja.
Nocoj na SladoLentu
Marko Pavčnik (Pavus – grad Tabor, Laško) 3 srčki
- Konfitirana in ocvrta piščančja kračka, lahka zeliščna majoneza in caponata
- Postrvja karbonara iz Laškega
Aljaž Novšak (Tri lučke, Sremič) 2 srčka
- Dimljena svinjska krača, jabolčni kis, fižol, ohrovt, jabolko
- Breskev, bučna meringa, korenje, pehtran, domači jogurt
Sebastjan Plevčak (Restavracija Sedem, Maribor) 1 srček
- Poširan losos v olivnem olju z majonezo pečenega česna, ocvrtek skute s koriandrom, čemaževa omaka
- Žele bele čokolade z amaretto češnjami in mandlji
Vino večera
Batič: Angel belo, 2016, suho, Vipavska dolina
Pinela 40 %, chardonnay 30 %, sauvignon 30 %. Ekološka, biodinamična pridelava. Velika zvrst, grande cuvee, dobesedno angel v steklenici. Mojstrovina več rodov.
Z vinskega lista
Šumenjak: Rumeni muškat, 2016, polsuho, Štajerska Slovenija
Mehko in zaokroženo, z diskretnimi muškatnimi in cutrusnimi notami.
Steyer: Dišeči traminec, 2017, polsladko, Štajerska Slovenija
Od vrtnice do eksotičnega sadja, od pikantnega do sladkega. Dišeč, vsem ljub.
Sinoči na SladoLentu
-
Šesti večer
Kar nekaj je kazalo na dež, tudi nekaj kapelj je spustilo in ne, vroče pa na letošnjem Festivalu res ni … Toda na SladoLentu je vseeno vsak večer polno!
sladolent18 gostje
od
Avtor slike: UME
-
Dogaja se
Pogled na SladoLent z obzidja. Ker se tako lepo vidi, da se dogaja.
sladolent18 iz vipa
od
Avtor slike: UME
-
Gasilska
Skupinska slika s chefi, gostilčna Repovž, Galerija okusov in Hiša Krasna.
šesti dan skupinska krasna repovž galerija
od
Avtor slike: UME
-
Gostilna Repovž
Repovževi, Metka (levo) in Grega (desno)
šesti dan repovž ekipa
od
Avtor slike: UME
-
Lisičke
Metka in Grega Repovž (Gostilna Repovž, Šentjanž) 3 srčki
Fižol s smetano: bučna omaka z zelišči, rožmarinom, timijanom, baziliko, stročji fižol, lisičke in jurčki, ocvirki, kisla smetana, zeliščni drobljenec
repovž stročji fižol ocvirki smetana
od
Avtor slike: UME
-
Goveje rezine
Metka in Grega Repovž (Gostilna Repovž, Šentjanž) 3 srčki
Karpačo: goveje rezine, ohrovt z gobami, sladek krompir, pire zelene, sirov drobljenec, zelišča, redkvica
repovz goveje rezine
od
Avtor slike: UME
-
Galerija okusov
Ekipa Galerije okusov, chef Luka Gmajner drugi z leve.
sesti dan galerija okusov ekipa
od
Avtor slike: UME
-
Rib'ca
Luka Gmajner (Galerija okusov, Novo Celje) 2 srčka
Lojzova rib’ca: marinirana postrv v šavorju iz šalotke, trikrat kumara, meso kumare marinirano z yuzom, sredica kumare začinjena z olivnim oljem, soljo in poprom, lupina kumare posušena v prah, koperc, jogurt
galerija okusov postrv kumare
od
Avtor slike: UME
-
Pujsek
Luka Gmajner (Galerija okusov, Novo Celje) 2 srčka
LL royal: svinjska rebra dolgo pečena na 62 stopinjah, začinjena na način brisketa, fermentirana zelenjava, soparjena štručka
galerija okusov pujsek bbq
od
Avtor slike: UME
-
Hiša Krasna
Ekipa Hiše Krasne pod vodstvom chefa Jurija Daolia (zadaj levo)
sesti dan hiša krasna ekipa
od
Avtor slike: UME
-
Losos
Jurij Daolio (Hiša Krasna, Lokev) 2 srčka
Mariniran losos v rdeči pesi, dimljen z brinom, solata iz rdeče pese pečene v svinjski masti, čips rdeče pese, olje iz mlade čebule, gel iz rdeče pese, mlad stracciatella sir, prah rdeče pese, kraška zelišča, pehtran, koromač, teranova redukcija
hiša krasna losos rdeča pesa
od
Avtor slike: UME
-
Pita
Jurij Daolio (Hiša Krasna, Lokev) 2 srčka
Limonova pita: limonova krema, posušena meringa, dimljen pomarančni prah, pomarančni gel, meta
krasna limonova pita
od
Avtor slike: UME
-
Vino večera, prosim
Vino večera: Ducal, Renski rizling 2014, suho, Štajerska Slovenija
Biološka pridelava. Rumena prepoznavnost renca, bogato telo in tipičen vonj. Kutina, mineralno, kompleksno, z lepo kislino in sožitjem lesa.
sladolent18 vino bauhaus
od
Avtor slike: UME
Tags:
2018,
aljaž novšak,
dišeči traminec,
festival,
festival lent,
laško,
marko pavčnik,
pavus,
promenada,
sebastjan plevčak,
sedem,
sladolent,
steyer,
street food,
tri lučke,
ulična hrana