Nocoj na chefovski promenadi ob Dravi: Aljaž Novšak, Sebastjan Plevčak, Marko Pavčnik in Batičev Angel belo 2016

Piše: Uroš Mencinger

 

Nocoj na SladoLentu: štajersko, toda s treh različnih koncev in iz treh različnih restavracij, grajske, izletniške ter šolske. 1-2-3 srčki, toda s tremi chefi, ki jih druži, ob različnosti slogov, izkušenj in prepoznavnosti, ambiciozna predanost ustvarjanju.

Odkar je SladoLent, ulična hrana niso samo hamburgerji, čevapčiči in palačinke! In to ne velja le za Festival Lent. Hkrati pa tudi visoka kuhinja in fine dining nista več le domena dragih in elitnih restavracij. Vrhunski chefi so s SladoLentom namreč šli na ulico.

S tem pa se je zgodilo še nekaj – vrhunska kulinarika se je začela pomlajati! Prvič zato, ker so jo začeli ”preko ulice” spoznavati tudi mlajši. Ko spoznajo chefa osebno na dravski promenadi, ga prej ali slej obiščejo tudi pri njem ”doma, v njegovi restavraciji. In, drugič, tudi tovrstna popularizacija vrhunske kuhinje je povzročila ”zvezdniški status” vrhunskih chefov. In kdo dandanes ne želi biti zvezda? Mladi želijo postati vrhunski chef, zato se izobražujejo doma in po svetu in zato je vsako leto tudi na SladoLentu med nastopajočimi chefi vedno več mladih chefov. Slovenska kulinarika ne le da se razvija, temveč se tudi pomlaja.

 

Nocoj na SladoLentu

Marko Pavčnik (Pavus – grad Tabor, Laško) 3 srčki

  • Konfitirana in ocvrta piščančja kračka, lahka zeliščna majoneza in caponata
  • Postrvja karbonara iz Laškega

Aljaž Novšak (Tri lučke, Sremič) 2 srčka

  • Dimljena svinjska krača, jabolčni kis, fižol, ohrovt, jabolko
  • Breskev, bučna meringa, korenje, pehtran, domači jogurt

Sebastjan Plevčak (Restavracija Sedem, Maribor) 1 srček

  • Poširan losos v olivnem olju z majonezo pečenega česna, ocvrtek skute s koriandrom, čemaževa omaka
  • Žele bele čokolade z amaretto češnjami in mandlji

 

Vino večera

Batič: Angel belo, 2016, suho, Vipavska dolina
Pinela 40 %, chardonnay 30 %, sauvignon 30 %. Ekološka, biodinamična pridelava. Velika zvrst, grande cuvee, dobesedno angel v steklenici. Mojstrovina več rodov.

 

Z vinskega lista

Šumenjak: Rumeni muškat, 2016, polsuho, Štajerska Slovenija
Mehko in zaokroženo, z diskretnimi muškatnimi in cutrusnimi notami.

Steyer: Dišeči traminec, 2017, polsladko, Štajerska Slovenija
Od vrtnice do eksotičnega sadja, od pikantnega do sladkega. Dišeč, vsem ljub.

 

Sinoči na SladoLentu

  • Šesti večer

    Kar nekaj je kazalo na dež, tudi nekaj kapelj je spustilo in ne, vroče pa na letošnjem Festivalu res ni … Toda na SladoLentu je vseeno vsak večer polno!

    sladolent18 gostje
    od
    Avtor slike: UME
  • Dogaja se

    Pogled na SladoLent z obzidja. Ker se tako lepo vidi, da se dogaja.

    sladolent18 iz vipa
    od
    Avtor slike: UME
  • Gasilska

    Skupinska slika s chefi, gostilčna Repovž, Galerija okusov in Hiša Krasna.

    šesti dan skupinska krasna repovž galerija
    od
    Avtor slike: UME
  • Gostilna Repovž

    Repovževi, Metka (levo) in Grega (desno)

    šesti dan repovž ekipa
    od
    Avtor slike: UME
  • Lisičke

    Metka in Grega Repovž (Gostilna Repovž, Šentjanž) 3 srčki

    Fižol s smetano: bučna omaka z zelišči, rožmarinom, timijanom, baziliko, stročji fižol, lisičke in jurčki, ocvirki, kisla smetana, zeliščni drobljenec

    repovž stročji fižol ocvirki smetana
    od
    Avtor slike: UME
  • Goveje rezine

    Metka in Grega Repovž (Gostilna Repovž, Šentjanž) 3 srčki

    Karpačo: goveje rezine, ohrovt z gobami, sladek krompir, pire zelene, sirov drobljenec, zelišča, redkvica

    repovz goveje rezine
    od
    Avtor slike: UME
  • Galerija okusov

    Ekipa Galerije okusov, chef Luka Gmajner drugi z leve.

    sesti dan galerija okusov ekipa
    od
    Avtor slike: UME
  • Rib'ca

    Luka Gmajner (Galerija okusov, Novo Celje) 2 srčka

    Lojzova rib’ca: marinirana postrv v šavorju iz šalotke, trikrat kumara, meso kumare marinirano z yuzom, sredica kumare začinjena z olivnim oljem, soljo in poprom, lupina kumare posušena v prah, koperc, jogurt

    galerija okusov postrv kumare
    od
    Avtor slike: UME
  • Pujsek

    Luka Gmajner (Galerija okusov, Novo Celje) 2 srčka

    LL royal: svinjska rebra dolgo pečena na 62 stopinjah, začinjena na način brisketa, fermentirana zelenjava, soparjena štručka

    galerija okusov pujsek bbq
    od
    Avtor slike: UME
  • Hiša Krasna

    Ekipa Hiše Krasne pod vodstvom chefa Jurija Daolia (zadaj levo)

    sesti dan hiša krasna ekipa
    od
    Avtor slike: UME
  • Losos

    Jurij Daolio (Hiša Krasna, Lokev) 2 srčka

    Mariniran losos v rdeči pesi, dimljen z brinom, solata iz rdeče pese pečene v svinjski masti, čips rdeče pese, olje iz mlade čebule, gel iz rdeče pese, mlad stracciatella sir, prah rdeče pese, kraška zelišča, pehtran, koromač, teranova redukcija

    hiša krasna losos rdeča pesa
    od
    Avtor slike: UME
  • Pita

    Jurij Daolio (Hiša Krasna, Lokev) 2 srčka

    Limonova pita: limonova krema, posušena meringa, dimljen pomarančni prah, pomarančni gel, meta

    krasna limonova pita
    od
    Avtor slike: UME
  • Vino večera, prosim

    Vino večera: Ducal, Renski rizling 2014, suho, Štajerska Slovenija

    Biološka pridelava. Rumena prepoznavnost renca, bogato telo in tipičen vonj. Kutina, mineralno, kompleksno, z lepo kislino in sožitjem lesa.

    sladolent18 vino bauhaus
    od
    Avtor slike: UME
Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,