Festival ljubezni na Gradu Negova je sklenila senzorična večerja, na kateri smo se zaljubili v krožnike kiparke in oblikovalke Bojane Križanec, jedi chefa restavracije Strelec Igorja Jagodica in vinske zgodbe vinskega publicista Jožeta Rozmana

 

Piše: Uroš Mencinger

Dobra hrana razveseli, vrhunska (lahko) tudi osreči. Toda, je za to ”kriva” le hrana? Seveda, potrebna je tudi vinska spremljava … Kaj pa krožniki? Na gradu Negova smo na Festivalu ljubezni spoznali, da se z oblikovalsko pomočjo in senzorično močjo krožnikov za jedilno mizo tudi – zaljubimo!

Senzorična večerja na Negovskem gradu35

Senzorična večerja na Negovskem gradu, Bojana Križanec

Tako kot vina niso le za žejo jedem, tudi krožniki niso le njihova podlaga. To zelo dobro vedo vrhunske slovenske chefinje in chefi, ki zato za svoje najboljše jedi uporabljajo senzorične krožnike Bojane Križanec. Znana slovenska kiparka in oblikovalka krožnikov za vrhunske restavracije je v grajskem ambientu Negove s pomočjo chefa restavracije Strelec Igorja Jagodica in vinskega publicista Jožeta Rozmana zaljubila svoje goste na senzorični večerji, s katero se je zelo praktično in dobesedno končal Festival ljubezni na gradu Negova. Bojana Križanec: ”V hrani najraje uživam sama, brez vseh drugih dražljajev, ki bi me pri tem lahko motili. To me osreči in takrat se v jedi zaljubim. Zato sem želela to ljubezen, strast in ljubosumje pri hrani izraziti senzorično tudi s pomočjo krožnikov. In zato sem tudi prosila Igorja Jagodica, da mi pri tem pomaga, saj prav na Strelcu vedno občutim to srečo.”

Prva zaljubljenost

Senzorična večerja na Negovskem gradu24

Senzorična večerja na Negovskem gradu, pozdrav

Prva stopnja ljubezni je zaljubljenost, ki udari kot strela z jasnega … Ker pa oblik krožnikov, ki soustvarjajo jedi, ne čutimo le z očmi, temveč tudi z dotiki, smo se nanjo vseeno pripravili, z rokami, umitimi v svežih zeliščih. Toda vseeno nas je Strelec presenetil, videli in otipali smo zrelo češnjo hrustavko, toda nato ”ustreljeni” okusili pašteto gosjih in piščančjih jeter, oblito s češnjevim želejem. Aperitivno-senzorični uvod v zaljubljenost je dopolnila Selection Zlata radgonska penina, brut, Radgonske Gorice, iz izbranih grozdov chardonnaya, trgatve 2018.

Ljubezenska izjava

Senzorična večerja na Negovskem gradu54

Senzorična večerja na Negovskem gradu, srnin tatar

Sveže zaljubljeni smo se razveselili Ljubezenske izjave … Kot v kitajskih piškotih za srečo, ki jih moraš najprej pojesti, smo najprej srečno s kruhom pomazali srnin tatar, ovit v shiso (perila) liste azijske sorodnice mete, z opraženimi lešniki in lešnikovo majonezo. In na ”polizanem” krožniku je vsak dobil (napisano), kar si zasluži. Na mojem je pisalo: ”Predaj se”! Z veseljem in s pomočjo šipona 2021, iz štajerske kleti Verus.

V oblakih

Senzorična večerja na Negovskem gradu67

Senzorična večerja na Negovskem gradu, cvetača in tartufi

Mislim, da sem v oblakih … Še posebej, ko nam je oblikovalka dovolila: ”Krožnik lahko pobožate!” Med valovite in bohotne obline je Igor Jagodic položil svojo že kar legendarno jed iz ”dolgočasne” cvetače, ki pa kot krema pečene cvetače, z na hitro ocvrto cvetačo, surovo cvetačo z osvežilnim prelivom, poširanim rumenjakom, kurjimi črevci in sveže naribanim tartufom lebdenje v oblakih spremeni v intenzivno doživljanje krepkih, globokih in umami-poudarjenih okusov. Z dodatno plastjo ”zelenega” okusa jih je s klobukom Fedore pokril spontano povret, 4 dni maceriran in leto dni v velikih hrastovih sodih zorjen zelen, 2020, z meje med Vipavsko dolino in Krasom, iz vinske kleti Fedora.

Prvi dotik

Senzorična večerja na Negovskem gradu72

Senzorična večerja na Negovskem gradu, grahova juha in škampi

Zadrega prvega dotika … Krožnik Bojane Križanec v obliki dojke, ki ga je bilo (zato) potrebno prijeti v roke, je Jagodic ogrel še s svojo hladno grahovo juho, oslajeno in osoljeno s škampi, zgolj hitro ožganimi, da so ostali še čisto nedolžni med mladim grahom s šalotko in limeto, v pinjencu z limonovim oljem.

Senzorična večerja na Negovskem gradu75

Senzorična večerja na Negovskem gradu

Najbolj čustveno jed, zaradi krožnika-dojke in hladno-vroče juhe, je pospremilo Belo 140, letnik 2017, francosko navdahnjena zvrst iz Bele krajine in kleti Šuklje, iz renskega rizlinga in kernerja.

Strast ljubezni

Senzorična večerja na Negovskem gradu90

Senzorična večerja na Negovskem gradu, goveji hrbet v omaki kostnega mozga

Ali čutiš to strast? Dramaturgija zaljubljenosti je dosegla višek, ko se je na senzoričnem krožniku pod govejim hrbtom v omaki kostnega mozga, s pirejem korenja v mozgovi kosti in legendarno prekmursko modro frankinjo, 2015, Marof Grand Vin v kozarcu, izpisalo: ”All you need is love.” Vse, kar smo potrebovali, smo dobili – z ljubeznijo na krožniku!

Poljub jedi

Senzorična večerja na Negovskem gradu98

Senzorična večerja na Negovskem gradu

Zato je lahko sledilo še bolj provokativno. Najprej z oblikovalkinim vprašanjem: ”Si me drzneš poljubiti?” in chefovim odgovorom z rabarbaro, bezgom in malino na ustnicah. Točno, za popolni užitek je bil potreben francoski poljub! Saj ga je posladil tudi dišeči traminec, 2021, polsladko, iz kleti Steyer.

Popek sreče

Senzorična večerja na Negovskem gradu120

Senzorična večerja na Negovskem gradu, jagode, bela čokolada, bezgov sorbet

A finale avtorske, oblikovalske in senzorične večerje je Bojana Križanec vseeno prihranila za konec. Zadnji krožnik – Posrkaj moj sok – je namreč vlila po svojem popku. Srečno zaljubljeni smo jo poslušali, saj ga je Jagodic napolnil z jagodami in bezgovo čokolado, ki jim je dodal še bezgov sorbet in sladko smetano z rumom in vanilijo.

Tags: , , ,