Vrhunski otvoritveni dogodek z najboljšo kulinarično ponudbo Posavja na Treh lučkah

Piše: Uroš Mencinger

 

Posavje prvič vabi na svoj Teden okusov (do 7. septembra), toda zadeli so v polno že na premieri! Povezali so se najboljši chefi in vinarji, izbrali vrhunsko lokacijo in predstavili najboljše iz svoje regije. S tem so pokazali smer tudi drugim slovenskim regionalnim akcijam pod skupnim imenom Okusi – ne zazrtost le v preteklost (tradicijo), temveč še bolj v prihodnost (s predstavitvijo najboljšega iz sedanjosti).

Okusi Posavja 2019 CPT Krško18

Pod sloganom sveže-lokalno-okusno so združili moči vrhunski kuharji, vinarji in pridelovalci v regiji, ki cenijo lokalne sestavine in dobrine pridelane v Posavju. Tri lučke iz Sremiča nad Krškim, z vrhunsko restavracijo, butičnim hotelom s konferenčnim centrom in drznimi načrti (hotel v naravi) so najboljšim ponudnikom kulinarike, vin ter dobrot s posavskih kmetij ponudile vrhunsko prizorišče na idilični lokaciji. Ni čudno, da se je prireditev, ki je sicer imela ”le” štiri hode z vinsko spremljavo za svečano pogrnjenimi mizami začela popoldan na trati, s šunko in penino, zaključila pa zjutraj v bazenu.

Okusi Posavja 2019 CPT Krško10

Trinajst najboljših posavskih gostiln bo do konca tedna s posebnimi meniji še posebej poudarilo posavske okuse, z jedmi pripravljenimi iz svežih, lokalnih sestavin, gostje pa bodo lahko spoznali tudi dobavitelje z lokalnih kmetij, vse seveda tudi v družbi najboljših posavskih vin.

Sodelujejo – Gostilna Repovž, Tri lučke, Gostilna Kunst, Ošterija Debeluh, Splavar, Restavracija Ajda, Pivnica Apolon, Gostilna Les, Gostišče Dolinšek, Gostilna Šempeter, Restavracija Silvester, Gostilna Pečnik, Gostilna Jež, Gostilna Žolnir.

Teden Okusov Posavja bodo sklenili v Krškem v soboto, 7. septembra, s Festivalom vina in kulinarike Posavja. Festival se bo odvijal na ulici v starem mestnem jedru, kjer bo na stojnicah ponudba raznolikih jedi s poudarkom na ribah in jedeh iz krškopoljca, v družbi posavskih vinarjev.

Predstavili se bodo, vinarji: Kerin – Hiša frankinje, Hiša trt, vina in čokolade Kunej, Klet Pirc, Vinska klet Žaren, Vina Dular, Klet Krško, Vinska klet Molan, Vinarstvo Keltis, Vinska klet Mastnak, Vinotrs – Robert Jarkovič, Kmetija Kobal, Vina Kozinc, Vino Kralj, Hiša vina Grabnar; kulinarika: Splavar, Gostilna Pečnik, Restavracija Ajda, Restavracija Silvester, Gostilna Jež; glasba: Klara in Lovro.

Okusi Posavja 2019 CPT Krško3

V torek, 3. septembra bo v okviru tedna Okusov Posavja ob 18. uri v vinski kleti Žaren okrogla miza Vinski turizem. Sodelujejo: Jernej Žaren (Vinska klet Žaren), Lojze Kerin (Vinarstvo Kerin), Rok Petančič (vodja projekta Modra frankinja, KŠTM Sevnica), prof. dr. Aleš Gačnik (Univerza na Primorskem), dr. Aleksandra Pivec (ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS), Jean Michel Morel (Domačija Kabaj Morel); moderator je Drago Bulc.

 • Tri lučke

  Otvoritveni dogodek Okusov Posavja v poročni dvorani. Tri lučke iz Sremiča nad Krškim so z lokacijo in arhitekturo ponudile to, kar so chefi in vinarji poudarili na krožnikih in v kozarcih – vrhunskost.

  Okusi Posavja 2019
  od
  Avtor slike: CPT Krško
 • Na trati

  Ob mehurčkih, v pivu in vinu, so se gostje, ki so jih na hrib pripeljali s šoferji, po rdeči preprogi sprehodili mimo fotografov na trato pred restavracijo, kjer so jih že čakali z lokalnimi dobrotami.

  Sponzorji: Avtohiša Makoma, Luxury transport, DG Duke Group, eVino, Cvetličarna Irena

  Okusi Posavja 2019
  od
  Avtor slike: CPT Krško
 • Šunka

  Kramljanje pred večerjo s kuhano šunko, hrenom in

  Okusi Posavja 2019
  od
  Avtor slike: CPT Krško
 • Gostoljubje

  prigrizki. Okusi Posavja so z gostoljubjem izpostavili vse svoje najboljše!

  Na otvoritvenem dogodku na Treh lučkah so se predstavili: Tri lučke, Ošterija Debeluh, Gostilna Repovž, Gostilna Kunst, Splavar, Restavracija Ajda, Gostilna Jež, Gostilna Šempeter, Penine Istenič, Keltis, Kmetija Kobal, Vinska klet Žaren, Klet Krško, Domaine Slapšak, Vina Kerin, Vino Kozinc, Vinska klet Molipachi, Klet Lipej, Pivovarna Ressel, Sirarna Gorišek, Eko kmetija Kukenberger, Eurosad Blanca, Žganjekuha Budič, Kmečka zadruga Sevnica, Ekološka kmetija Repovž, Olja Balon, Slaščičarna in kavarna Julija, Kmetija Grobelnik.

  Okusi Posavja 2019
  od
  Avtor slike: CPT Krško
 • Posavski chefi

  Za vrhunsko večerjo so poskrbeli vrhunski chefi, od leve: Grega Repovž (Gostilna Repovž), Srečo Kunst (Gostilna Šempeter), Jure Tomič (Ošterija Debeluh) in Dajen Mastnak (Tri lučke).

  Okusi Posavja 2019
  od
  Avtor slike: CPT Krško
 • Kuhinja

  A da je večerja tako uspela, so bili zaslužni (tudi) njihovi pomočniki!

  Okusi Posavja 2019
  od
  Avtor slike: CPT Krško
 • Postrv

  Jure Tomič: postrv in viljamovka. Igra tekstur (koža, ikre, krema) in okusov (sladko-sočna kislina hruške ”proti” surovi-nežnosti ribe) je poudarili odličnost sestavin.

  Okusi Posavja 2019
  od
  Avtor slike: CPT Krško
 • Fižol

  Grega Repovž: zabeljen stročji fižol. Kreativna nadgradnja tradicije je ohranila nadokus preproste kmečke jedi in ji dodala žlahtnost nove posavske/slovenske kuhinje.

  Okusi Posavja 2019
  od
  Avtor slike: CPT Krško
 • Krača

  Dejan Mastnak: telečja krača, zelena in bezeg. ”Stara” vrhunska kuhinja v novem ambientu, kot dokaz, kaj so bile Tri lučke nekoč in kaj so danes.

  Okusi Posavja 2019
  od
  Avtor slike: CPT Krško
 • Čokolada

  Kristjan Erman: čokoladni klobuk s krškopoljcem. Kuharska  drznost mladosti je združila čokolado in pujsa ter se enakovredno postavila ob bok bolj izkušenim in znanim chefom. Štiri jedi iz ”istih” (posavskih) sestavin je krasila prav raznolikost poti do istega cilja – nadokusa Posavja!

  Okusi Posavja 2019
  od
  Avtor slike: CPT Krško
 • Vinska spremljava

  Maslo s soljo modre frankinje in penina Passion, Istenič, 2009. Posavsko vrenje v steklenici na francoski način.

  Postrv, viljamovka in Sauvignon, Albiana, vinska klet Žaren, 2018. Dišeča svežina za prav takšno jed.

  Stročji fižol in Cuvee extreme, Keltis, 2013, velika zelenjavna jed z velikim (oranžnim) vinom iz magnum steklenice.

  Telečja krača in Modra frankinja, Kmetija Kobal, 2016. Cviček je za žejo, toda modra frankinja je za lakoto!

  Čokolada in Modra frankinja, suhi jagodni izbor, Klet Krško, 2012. Kaj je bolj sladko?!

  Okusi Posavja 2019
  od
  Avtor slike: CPT Krško
 • Bazen

  Po takšni večerji takšnih posavskih okusov je bilo (ob bazenu) kar naenkrat jutro.

  Okusi Posavja 2019
  od
  Avtor slike: CPT Krško

 

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,