Chefom ni vseeno – Etično in chefovsko na Južnem Tirolskem – Med 34 chefi iz vsega sveta na dogodku Care’s tudi slovenski chef Tomaž Kavčič

”Ni nam vseeno,” je sporočilo 34 chefov iz vsega sveta, ki so se konec marca zbrali v Alti Badii na Južnem Tirolskem na enogastronomskem dogodku Care’s (The ethical Chef Days), nekdaj znanem pod imenom Audi’s Chefs Cup. Že trinajsto leto zapored se je povabilu organizatorja in idejnega vodje, enega najboljših italijanskih chefov Norberta Niederkoflerja (St. Hubertus***, San Cassiano), odzval tudi Tomaž Kavčič iz Gostilne pri Lojzetu, Dvorec Zemono.

The roots of excellence 2019 Photo Dean Dubokovic 168

Tomaž Kavčič in Norbert Niederkofler (desno). Foto: Dean Dubokovič

Na zaključni večerji, na nadmorski višini 2.250 m, na Kronplatzu, v novi restavraciji-muzeju AlpiNN – Food Space & Restaurant, so s Tomažem Kavčičem kuhali Dominique Crenn (Atelier Crenn***, San Francisco, ZDA), David Kinch (Manresa***, San Francisco, ZDA), Jason Bangerter (Langdon Hall, Cambridge, Kanada), Manu Buffara (Manu, Curitiba, Brazilija), Alfio Ghezzi (Locanda Margon**, Trento, Italija), Robin Gill (The Dairy, London, Velika Britanija), Norbert Niederkofler, Michele Lazzarini, Andrea Tortora (St. Hubertus***, San Cassiano, Italija), Valeria Margherita Mosca (Wood*ing, Desio, Italija), Pedro Miguel Schiaffino (Malabar, Lima, Peru), Fabio Curreli in Marco Perez (AlpiNN, Kronplatz, Italija).

Svoj etični in trajnostno-lokalni pristop pri kuhanju je Tomaž Kavčič predstavil s pripravo kopuna; iz terciarnih delov je pripravil ragu, iz mesa je skuhal juho, iz kuhanega kopunovega mesa je naredil kopunovo kremo, kožo je izsušil in jo uporabil za hrustljavost, zraven je ponudil jajčno kremo, ki jo je aromatiziral s sedemnajstimi travniškimi in vrtnimi zelišči.

The roots of excellence 2019 Photo Dean Dubokovic 193

Kopunova juha in jajčna krema. Foto: Dean Dubokovič

Tomažu Kavčiču sta koncept in misija projekta Care’s zelo domača: ”Gre za skrb za okolje, za lokalno skupnost, za etični in trajnostni pristop v kuhinji ter za naša konkretna dejanja.” Letošnji Care’s je še posebej poudaril pomen lokalnih sestavin in tradicije. Chefi so svoj etični pristop izrazili s spoštovanjem regionalnosti, sezonskostjo lokalnih izdelkov, dejavniki okolja, delom lokalnih pridelovalcev in kmetov, ter tradicijo in kulturo v vseh oblikah. Tomaž Kavčič: ”Prav etika v kuhinji lahko povzroči pozitivne spremembe v našem vsakdanjem življenju, tako lokalno kot tudi globalno.”

 

 

Tags: , , , , , ,