Šola okusov: priprava na prihod zvezdic – Takoj po novem letu začetek ”mišelinske” serije, s katero se boste pripravili na prihod rdečega Michelinovega kulinaričnega vodiča v Slovenijo

Piše: Uroš Mencinger

 

Sredi marca bo izšel Michelinov rdeči kulinarični vodič tudi v Sloveniji. S tem bo konec ugibanj o kakovosti slovenske kulinarike. Izvedeli bomo, koliko restavracij imamo z zvezdico (ali dvema). Izgovorov ne bo več …

V Šoli okusov Michelina in njegovih zvezdic ne poveličujemo v edinega zveličavnega razsodnika za odločanje o kakovosti gastronomske ponudbe, a mu priznavamo primat v popularnosti. Ker pa je ravno ta njegova popularnost legendarna, saj ga vsi sicer poznajo, a le redki ga tudi berejo, saj vsi govorijo o zvezdicah, a le redki jih obiskujejo, menimo, da se je na njegov prihod v Slovenijo potrebno pripraviti. Zelo narobe bi namreč bilo, če bi slovenska kulinarika s kakšnih stotih kakovostnih restavracij, ki jih je vredno obiskati (tiste, ki sodelujejo v Tednu restavracij), marca po izidu Le Guide padla na le nekaj tistih, ki jim bodo Michelinovi inšpektorji odprli vrata v zvezdniški raj. Na prihod mišelink se je potrebno pripraviti! Da jih bomo znali brati in da bomo gostilne še vedno cenili predvsem po tem, kako dobre so, ne pa (le), koliko zvezdic imajo!

Zato takoj po novem letu začenjamo s serijo člankov o mišelinkah. Obiskali smo več restavracij z Michelinovimi zvezdicami in od 6. januarja 2020 naprej vam jih bomo predstavljali vsako sredo v Šoli okusov. Naučili vas bomo brati z ”gum”. Popeljali vas bomo v najboljše kulinarične hrame na svetu (s tremi mišelinkami). Z mišelinkami bomo smučali na snegu. Mišelinke bomo primerjali z drugimi ocenami in ocenjevanji ter tako še pred izidom Michelinovega vodiča ”odkrili”, kdo si v Sloveniji zasluži zvezdico (ali celo dve)!

bareiss chef claus peter lumpp vivi2

Claus-Peter Lumpp, restavracija Bareiss (***)

 

Od 6. januarja v Šoli okusov

6. januarja: Zvezdice v Črnem gozdu. Baiersbronn je vas v nemškem Schwarzwaldu, v kateri je kar osem Michelinovih zvezdic. Schwarzwaldstube je tudi po odhodu najboljšega nemškega chefa Haralda Wolfartha pod vodstvom Torstena Michela zadržal 3 Michelinove zvezdice

13. januarja: Zvezdice na češnjevi torti. Najbolj priljubljena nemška torta je za amuse bouche v kornetu v restavraciji Bareiss, v kateri Claus-Peter Lumpp navdušuje za 3 Michelinove zvezdice

20. januarja: Ne sveti vsaka zvezdica. Restavracija Schlossberg chefa Joerga Sackmanna je v 2019 izgubila drugo Michelinovo zvezdico, toda nas ni prepričala niti za eno!

27. januarja: Kako se bere z gum? Napotki za uporabo Michelinovega vodiča in drugih kulinaričnih ocenjevanj, spiskov, list, zvezdic in kap

3. februarja: Vse naše mišelinke. Kdo vse si v Sloveniji zasluži Michelinovo zvezdico – ali dve – boste izvedeli še preden bo rdeči vodič marca izšel

 

schlossberg jedilnica2

Restavracija Schlossberg (*)

In še:

  • Italijanske mišelinke na snegu: St. Hubertus (***), La Stua de Michil (*), Magnolia (**), In Viaggio (*); med njimi pa Gostilna pri Lojzetu (?)
  • Ne-mišelinke čez mejo: Thaller (Avstrija) in Devetak (Italija)
  • Španske zvezdice iz Valencije: El Poblet (**), Riff (*), Canalla Bistro (Ricard Camarena **)
  • Foto zgodbe iz svetovnih mišelink: French Laundry, El Celler de Can Roca, La Maison Troisgros, Martin Berasategui, Arzak, Tantris, Le Calandre, La Pergola, Dal Pescatore, Don Alfonso 1890, Tim Raue, Horvath, Steirereck …

 

schwarzwaldstube jastog

Jastog, restavracija Schwarzwaldstube (***)

 

Tags: , , , , ,